γεννήθηκαν οι:
1803 - Εκτόρ Μπερλιόζ, Γάλλος συνθέτης.
1815 - Τζον ΜακΝτόναλντ, πρώτος πρωθυπουργός του Καναδά.
1885 - Άλις Πολ, Αμερικανίδα φεμινίστρια, υπέρμαχος των δικαιωμάτων της γυναίκας.
1906 - Άλμπερτ Χόφμαν, Ελβετός χημικός που ανακάλυψε το LSD και την παραισθησιογόνο δράση του.
1910 - Νίκος Καββαδίας, Έλληνας ποιητής.
Ο Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1910 στο Νίκολσκι Ουσουρίσκι, μια επαρχιακή πόλη της περιοχής του Χαρμπίν στη Μαντζουρία, από γονείς Κεφαλλονίτες, το Χαρίλαο Καββαδία και τη Δωροθέα Αγγελάτου της γνωστής οικογένειας εφοπλιστών της Κεφαλλονιάς. Σ’ αυτή τη μικρή Ρωσική πόλη, γεννιούνται και άλλα δυο παιδιά: η Τζένια (Ευγενία) κι ο Μήκιας (Δημήτρης). Ο πατέρας Χαρίλαος Καββαδίας διατηρούσε γραφείο γενικού εμπορίου διακινώντας μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων με κύριο πελάτη τον τσαρικό στρατό.
Στη διάρκεια της Κατοχής, ο Καββαδίας περνάει στις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης και γίνεται μέλος του ΕΑΜ. Την ίδια ακριβώς περίοδο γίνεται και μέλος του ΚΚΕ. Εντάσσεται, επιπλέον, στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, παρά το γεγονός ότι είχε τυπώσει τότε μόνο ένα βιβλίο, το Μαραμπού, ενώ το όριο ήταν τα τρία βιβλία. Είναι όμως ενεργός λογοτεχνικά, γράφοντας ποιήματα, ορισμένα εξ' αυτών Αντιστασιακά, με πιο χαρακτηριστικό το ποίημα "Στον τάφο του ΕΠΟΝίτη". Στις αρχές του 1945 γίνεται επικεφαλής του ΕΑΜ Λογοτεχνών-Ποιητών, θέση την οποία παραχωρεί στις 6 Οκτώβρη του ίδιου έτους στον Νικηφόρο Βρεττάκο, εξαιτίας της αναχώρησής του από την Ελλάδα με το πλοίο "Κορινθία". Η ασφάλεια του έδωσε άδεια, καθώς θεωρείτο ανενεργός κομμουνιστής[1][2].
Από το 1954 μέχρι και το 1974, ταξιδεύει διαρκώς με πολύ μικρά διαλείμματα. Μέσα στη χρονική αυτή περίοδο, τα πιο σημαντικά γεγονότα στη ζωή του ποιητή αφορούν το θάνατο του πιο μικρού του αδερφού, Αργύρη, το 1957, την κυκλοφορία της «Βάρδιας» στα γαλλικά το 1959, την επανέκδοση του «Μαραμπού» και του «Πούσι» το 1961 από τις εκδόσεις Γαλαξίας, το θάνατο της μητέρας του το 1965 και τη γέννηση του Φίλιππου το 1966, γιου της ανιψιάς του Έλγκας.
Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του, και συγκεκριμένα το 1954, συνέβη το εξής περιστατικό: Ενώ ο ποιητής εργαζόταν σε "ποστάλι" (καράβι μικρών αποστάσεων, επιβατηγό),ταξίδεψε με το καράβι του ο Γιώργος Σεφέρης. Τόσο κατά την τυπική υποδοχή των ταξιδιωτών, όσο και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Σεφέρης δεν μπήκε καν στη διαδικασία να χαιρετίσει τον Καββαδία. Το γεγονός πίκρανε ιδιαίτερα τον Καββαδία, που θεωρούσε ότι η λογοτεχνική γενιά του '30, στην οποία ανήκε και ο ίδιος, τον υποτιμούσε.
1918 - Αλεξάντερ Σολζενίτσιν (Alexander Solzhenitsyn), Ρώσος συγγραφέας που το 1970 τιμήθηκε με το Νομπέλ Λογοτεχνίας.
1923 - Ο Γρηγόρης Φαράκος γεννιέται στο Ναύπλιο
1930 - Ροντ Τέιλορ, Αυστραλός ηθοποιός και σταρ του Χόλιγουντ.
1934 - Ζαν Κρετιέν, πρωθυπουργός του Καναδά.
1946 - Τζον Πάιπερ, Αμερικανός ιεροκληρυκας, συγγραφέας και εκκλησιαστικός ηγέτης.
1953 - Κώστας Σκανδαλίδης, πολιτικός του ΠΑΣΟΚ
πέθαναν οι:
314 - Πάπας Μιλτιάδης
705 - Πάπας Ιωάννης ΣΤ΄
1055 - Κωνσταντίνος Θ', αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας
1494 - Ντομένικο Γκιρλαντάιο, Ιταλός ζωγράφος της πρώιμης αναγέννησης
1801 - Ντομένικο Τσιμαρόζα, Ιταλός συνθέτης
1923 - Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος Α΄ των Ελλήνων πεθαίνει στο Παλέρμο της Σικελίας.
1928 - Τόμας Χάρντι, συγγραφέας.
1951 - Γρηγόριος Ξενόπουλος, Έλληνας συγγραφέας και δημιουργός της «Διάπλασης των Παίδων».
1952 - Μπεν Κρίνσοου, παίκτης του γκολφ.
1958 - Έτνα Πέρβιανς, σταρ του βωβού κινηματογράφου και συχνά συμπρωταγωνίστρια του Τσάρλι Τσάπλιν
1966 - Αλμπέρτο Τζιακομέτι, Ιταλός γλύπτης
1968 - «Πάντι» Ντρίσκολ, Αμερικανός παίκτης του ράγκμπι
2006- Μάρκους Λέφελ, 39, Γερμανός μουσικός, γνωστός από το γερμανικό trance συγκρότημα «Jam and Spoon» τραγούδι «Right in the night» (1994), από καρδιακή προσβολή.
πληροφορίες από el.wikipedia.org
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας...