Αξίζει να πας... Οροπέδιο Ομαλού - Φαράγγι Σαμαριάς ( Χανιά - Κρήτη )

Ήρθε η ώρα να πάμε στον Ομαλό Χανίων!!! Πιθανότατα τώρα να σκέφτεσαι ότι με τέτοιο κακό καιρό, υπάρχει περίπτωση να μη φτάσετε. Η αλήθεια είναι ότι όπως μάθαμε, αυτή τη στιγμή που γίνεται αυτή η ανάρτηση, έχει αποκλειστεί ο δρόμος που θα σας οδηγήσει στα χιονισμένα βουνά του οροπεδίου. Εμείς πάντως πήγαμε, φωτογραφίσαμε το άγριας ομορφιάς, χιονισμένο  τοπίο και σας το παρουσιάζουμε, για να πάτε και εσείς με την πρώτη ευκαιρία!!! 

Ξεκινώντας από τα Χανιά , θα ηρεμήσετε και θα χαλαρώσετε απόλυτα καθώς οδηγείτε για να φτάσετε στον Ομαλό. Η διαδρομή θα σας ικανοποιήσει στο μέγιστο, ειδικά αν είστε λάτρεις του πράσινου... και του πορτοκαλί, μια και οι πορτοκαλιές έχουν "κατακλήσει" την περιοχή!!! 

κάντε κλικ στις φωτογραφίες για να δείτε το κανονικό τους μέγεθος


Στη διαδρομή ο καιρός, αποφάσισε να αλλάξει πολλές φορές διάθεση. Έτσι από την ηλιόλουστη αναχώρησή μας από τα Χανιά και μέχρι και το χωριό Λάκκοι, ο ήλιος είχε κερδίσει στη μάχη με τη βροχή, αργότερα όμως η βροχή βγήκε στην αντεπίθεση! 
Η θερμοκρασία είχε αρχίσει να πέφτει κατακόρυφα για να ακολουθήσει αργότερα και το Χ Ι Ο Ν Ι!!! 

Το οροπέδιο του Ομαλού έχει υψόμετρο 1.080μ. και συνορεύει με τις επαρχίες Κυδωνίας, Σελίνου και Σφακίων. Από την πεδιάδα της Κυδωνίας η είσοδος για το οροπέδιο βρίσκεται στη θέση Νεραντζόπορτα σε υψόμετρο 1.087μ. και αποτελεί μία από τις τρεις εισόδους του. Η δεύτερη είναι το φαράγγι της Σαμαριάς και η τρίτη βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του οροπεδίου, από όπου ξεκινά ένας δρόμος για τη Σούγια. Το οροπέδιο περιβάλλεται από τις εξής κορυφές των Λευκών Ορέων: Βολακιάς (2.216μ.), Γκίγκιλιος μπροστά από το Ξυλόσκαλο (2.081μ.), Σάμπερος στη δυτική πλευρά του φαραγγιού της Σαμαριάς (2.005μ.) και Ψιλάφι (1.984μ.).
Ο Ομαλός συνορεύει με τις επαρχίες Κυδωνίας, Σελίνου, και Σφακίων.


Συνεχίζουμε λοιπόν , ενώ πολλές φορές η ομίχλη δε μας αφήνει να απολαύσουμε το τοπίο στο βάθος. Μας περιμένει όμως και εμείς βιαζόμαστε να το συναντήσουμε...

Από το οροπέδιο και συγκεκριμένα από την τοποθεσία Ξυλόσκαλο στα 1.250 μέτρα ύψος, ξεκινά το μονοπάτι για την διάβαση του ξακουστού σε όλο τον κόσμο φαραγγιού της Σαμαριάς. Με μήκος 18 χιλιόμετρα είναι το μεγαλύτερο σε μήκος φαράγγι της Ευρώπης. Είναι Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας από το 1962 και φιλοξενεί πολλά ενδημικά είδη πουλιών και ζώων, το πιο γνωστό από τα οποία είναι ο κρητικός αίγαγρος γνωστός και σαν κρι-κρι. 
 Στο Ξυλόσκαλο βρίσκεται το δασικό φυλάκιο και ένα κέντρο πληροφόρησης (είδος μουσείου) για τα Λευκά Όρη και τη Σαμαριά.

 Το τοπίο μας αποζημιώνει. Ομορφιά, ομορφιά, ομορφιά!!! Άλλοτε χιονίζει, άλλοτε μία ατελείωτη ομίχλη καλύπτει όλο το φαράγγι, σαν μία ατελείωτη θάλασσα από ατμούς, όπως και να'ναι όμως, η εικόνα που βλέπουμε μπροστά μας, κάνει τα μάτια μας να λάμπουν.. σα να συναντήσαμε κάτι από παραμύθι!!!




Παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής , σταθήκαμε για λίγο σε αυτό το... περίεργο άγαλμα. 


άρθρο και φωτογραφίες down time
πληροφορίες για την περιοχή από site xania.net και την el.wikipedia.org
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...