Συνέβη τότε στις 10 Ιανουαρίου

γεννήθηκαν οι:
1882 - Εζέν Ντελπόρτ, Βέλγος αστρονόμος
1945 - Τζένη Βάνου, Ελληνίδα τραγουδίστρια (πραγματικό όνομα Ευγενία Βραχνού)
1945 - Ροντ Στιούαρτ, Βρετανός τραγουδιστής της ροκ
1981 - Άρης Αλυφαντής Έλληνας κολυμβητής

πέθαναν οι:
681 - Πάπας Αγάθων
976 - Ιωάννης Τσιμισκής, Αυτοκράτορας του Βυζαντίου.
1778 - Κάρολος Λινναίος, Σουηδός φυσιοδίφης, που ανέπτυξε την ορολογία για την ταξινόμηση των φυτών και ζώων.
1825 - Ιωάννης Βαρβάκης, εθνικός ευεργέτης.
1951 - Σίνκλερ Λιούις, ο πρώτος Αμερικανός συγγραφέας που πήρε βραβείο Νόμπελ.

Coco Chanel 
1971 - Γκαμπριέλ «Κοκό» Σανέλ, Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας.
  Η Κοκό Σανέλ (Coco Chanel, ψευδώνυμο της Γαλλίδας Γκαμπριέλ Σανέλ) ήταν μια από τις διασημότερες σχεδιάστριες μόδας του 20ού αιώνα (19 Αυγούστου 1883 - 10 Ιανουαρίου 1971). 
  Το 1909 άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Παρίσι, με γυναικεία καπέλα. Ίδρυσε ομώνυμο οίκο μόδας που παραμένει στην επικαιρότητα μέχρι σήμερα. Το 1923 δημιούργησε το άρωμα "Σανέλ № 5" και εφηύρε το μικρό μαύρο φόρεμα.
  Γύρω στο 1908, ένα νέο στυλ στη μόδα ξεκίνησε. Η Chanel αντικατέστησε τον κορσέ με την άνεση και την καθημερινή κομψότητα. Τα σχέδιά της περιλάμβαναν τα απλά ταγέρ και φορέματα, τα γυναικεία παντελόνια, τα κοσμήματα κοστουμιών, τα αρώματα και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Το κόνσεπτ ήταν η γυναικεία φιγούρα να φαίνεται φυσική. Οι γυναίκες ξεκίνησαν να κάνουν καριέρα σε διάφορους τομείς και είχαν ένα νέο τρόπο ζωής. Κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, οι γυναίκες ανέλαβαν τις δουλειές των αντρών και τα συνηθισμένα πομπώδη ρούχα εξαφανίστηκαν. Μετά το πέρας του πολέμου, η μόδα της Chanel επηρεάστηκε απο την καινούρια συμπεριφορά των γυναικών. Σύντομα, επεκτάθηκε και στην υψηλή ραπτική δουλεύοντας το ζέρσεϋ, η πρώτη στον γαλλικό κόσμο της μόδας. Μέχρι το 1920, ο οίκος της επεκτεινόταν συνεχώς, κάνοντας μόδα το look της, του μικρού αγοριού. Τα χαλαρά της σχέδια, οι κοντές φούστες και το casual ντύσιμο της, έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με την μόδα του κορσέ που επικρατούσε τις προηγούμενες δεκαετίες. Η ίδια η Chanel ντυνόταν με ρούχα που έμοιζαν με αντρικά, πράγμα που προσάρμοσε και στις υπόλοιπες γυναίκες, οι οποίες το έβρισκαν απελευθερωτικό. Ο ίδιος ο Κριστιάν Ντιόρ είπε: « με ένα μαύρο πουλόβερ και δέκα σειρες μαργαριτάρια ξεσηκωσε την μόδα».
Μερικές γνωστές ρήσεις της ήταν οι παρακάτω:
"Για να είσαι αναντικατάστατος, πρέπει να είσαι διαφορετικός"
"Η μόδα περνάει, το στυλ παραμένει"
"Η φύση σου δίνει το πρόσωπο που έχεις στα είκοσι. Η στάση ζωής αυτό που έχεις στα τριάντα. Ομως, το πρόσωπο που έχεις στα πενήντα είναι το πρόσωπο που σου αξίζει"

1991 - Δημήτρης Μυράτ, Έλληνας ηθοποιός.
2007 - Κάρλο Πόντι, Ιταλός κινηματογραφικός παραγωγός.


περισσότερες πληροφορίες στην el.wikipedia.org
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...