6 χειμωνιάτικοι δρόμοι φτιαγμένοι από πάγο!


23/01/2016
Οι “δρόμοι του χειμώνα”, όσο περιέργο κι αν ακούγεται τον 21ο αιώνα, είναι προσωρινοί αυτοκινητόδρομοι φτιαγμένοι από χιόνι και πάγο. Εμφανίζονται κυρίως στο βόρειο Καναδά, την Αλάσκα, τη Σκανδιναβία και τη Ρωσία.

Οι παγωμένοι αυτοί δρόμοι επιτρέπουν σε απομακρυσμένες κοινότητες, χωρίς μόνιμη οδική σύνδεση να ανεφοδιάζονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Σε πολλές από αυτές τις κοινότητες, χρησιμοποιείται αεροπλάνο, σε άλλες περιόδους του έτους, για τη μεταφορά αγαθών όπως τρόφιμα και προμήθειες, αλλά αυτό μπορεί να έχει απαγορευτικό κόστος για τα ογκώδη προϊόντα, όπως οικοδομικά υλικά και βαρύ εξοπλισμό.

Αυτοί οι δρόμοι γενικά κατασκευάζονται σε περιοχές όπου η μόνιμη κατασκευή δρόμων είναι ακριβή λόγω των πολλών διασταυρώσεων με ποτάμια και της ύπαρξης ελωδών εκτάσεων. Όταν όμως έρθει ο χειμώνας, το δριμύ ψύχος παγώνει αυτά τα εμπόδια και τα καθιστά εύκολα προσπεράσιμα. Επιπλέον της εξοικονόμισης χρημάτων παγωμένοι αυτοκινητόδρομοι έχουν λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Οι δρόμοι, ανάλογα με το οδικό δίκτυο περιοχής, έχουν ζωή από μερικές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες πριν οι πάγοι λιώσουν και γίνουν πάλι αδιάβατοι. Αρχικά ήταν πολύ πρόχειροι, σχεδιασμένοι μόνο για ερπυστριοφόρα οχήματα και έλκηθρα. Σήμερα ωστόσο, τους διασχίζουν πολλά μεγάλα φορτηγά, αλλά και ελαφρύτερα οχήματα. Η ταχύτητες ταξιδιού στους δρόμους το χειμώνα είναι χαμηλή για τα φορτηγά (περίπου 15 km/h) αλλά αρκετά ικανοποιητική για πιο ελαφριά οχήματα που κινούνται με ταχύτητες έως 60 km/h όταν οι δρόμοι είναι σε άριστη κατάσταση (παγωμένοι!!!).
Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και μη ξεχνάτε...
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

1 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας...