Αγάπη:Το μεγαλύτερο δώρο! Τι σημαίνει αγαπάω σωστά;


Τολστόι: “Αγάπη είναι η ανιδιοτελής αφοσίωση του ενός προς τον άλλον”.
 
Αγάπη είναι αυτό που νιώθεις για την μαμά σου, για τον μπαμπά σου, για τα αδέρφια σου, για τα παιδιά σου, για τους φίλους σου. Αυτό που νιώθεις για κάποιους ιδιαίτερους ανθρώπους στη ζωή σου κι αυτό που νιώθεις παντού τα Χριστούγεννα. Αγάπη είναι αυτό που νιώθεις για τον σύντροφό σου. Χωρίς εγωισμούς, χωρίς προσωπικά συμφέροντα, χωρίς αρνητισμούς. Αυτό είναι αγάπη!
 
Αυτό που νιώθεις αβίαστα, που σε εξυψώνει, που σε κάνει ευτυχισμένη. Αυτό που γεμίζει την καρδιά σου, αυτό που σε καθοδηγεί...
 
Τι σημαίνει αγαπώ σωστά;
“Αγαπώ πραγματικά και σωστά σημαίνει ότι αγαπώ για σένα... Για να είσαι εσύ καλά, για να είσαι εσύ ευτυχισμένος, για να έχεις εσύ ό, τι θέλεις. Δεν αγαπώ για μένα, κτητικά και εγωκεντρικά δηλαδή” διευκρινίζει η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη.
 
Στο απώγειος της καλοσύνης, στην τελειότητα του εαυτού μας, κάπου εκεί βρίσκεται ο ορισμός της αληθινής αγάπης, το πάνω από τον εαυτό μας, τη βολή μας, την πάρτι μας.
Δεν μιλάμε για έρωτα, μιλάμε για αγάπη. Για την ανιδιοτελή αγάπη της μάνας, για την αφοσίωση της συζύγου, για το συναίσθημα που μας εξυψώνει και μας υπενθυμίζει την ανώτερη φύση μας.
 
Το σωστό...
“Όταν αγαπώ, αγαπώ και το δείχνω. Αγαπώ και είμαι αυθεντικός, είμαι γνήσιος. Αγαπώ βαθιά, βάζω πάνω από όλα αυτόν που αγαπώ και αυτό που θέλει αυτός και όχι αυτό που θέλω εγώ. Δεν το κρατώ μέσα μου, αλλά του το προσφέρω, του το χαρίζω, το βλέπει” τονίζει η κ. Μαυράκη.
 
Το λάθος...
“Δεν αγαπώ συμφεροντολογικά, για να κερδίσω κάτι. Δεν αγαπώ για να μου ανήκει κάτι δηλαδή κτητικά, δεν αγαπώ επιφανειακά για να επιβεβαιώνομαι. Δεν αγαπώ από συνήθεια επειδή συνηθίζεται να έχω σχέση, αλλά επειδή το νιώθω βαθιά μέσα μου”.
 
Αγάπη, τι δύσκολο πράγμα!
Κάποια πράγματα μοιάζουν αυτονόητα και δεν του δίνουμε καθημερινά την πρέπουσα σημασία. Κάποια άλλα, ασήμαντα, τα μεγενθύνουμε και τους επιτρέπουμε να εξουσιάζουν τη ζωή μας. Συνεχώς ζητάμε, συνεχώς θέλουμε και πολύ συχνά γκρινιάζουμε. Τα “μάγεια” της δυσκολίας όμως δεν λύνονται με ξόρκια παρά μόνο με συναισθήματα. Το πραγματικό ελιξίριο της ευτυχίας βρίσκεται στην καρδιά μας και μόνο.
 
“Το να αγαπάει κανείς είναι ό, τι πιο σημαντικό μπορεί να νιώσει κάποιος. Είναι κάτι που μας κάνει να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι, να γινόμαστε πιο βαθύς, πιο σοφοί, πιο πλούσιοι και είναι πολύ μεγάλη τύχη το να μπορέσεις να αγαπήσεις” σημειώνει η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη.
Γιατί μπορείς να αγαπήσεις σημαίνει ότι ζεις, ότι νιώθεις, ότι υπάρχεις... και όχι μόνο τα Χριστούγεννα.
 
“Πραγματκά σημασία έχει το να αγαπάς. Μέχρι τα 30 το σημαντικό είναι να σε αγαπούν, όταν ωριμάζεις από τα 30 στα 40 θεωρείς ότι είναι καταπληκτικό το να αγαπάς και να αγαπιέσαι. Αλλά όταν πραγματικά εμβαθύνεις το νόημα της ζωής τότε ξέρεις ότι το σημαντικό είναι να αγαπάς.
Δηλαδή το να αγαπώ είναι πραγματικά πολύ μεγάλο δώρο. Το να μπορεί η καρδιά μου να δίνει και να προσφέρει, το να μπορεί να την αγγίξει ένα τόσο βαθύ συναίσθημα είναι καταπληκτικό” καταλήγει η κ. Μαυράκη.
 
Όλοι το νιώθουμε μέσα μας, όλοι ξέρουμε για τι ακριβώς μιλάμε και όλοι το ίδιο προσδοκάμε από τη ζωή. Αγάπη. Κάπου όμως εκεί έξω, λόγω κεκτημένης ταχύτητας, λόγω φιλοδοξίας, λόγω εγωισμού το ξεχνάμε και λοξοδρομούμε. Μέχρι να ξαναέρθουν τα Χριστούγεννα και να ξανανιώσουμε ότι το πολυτιμότερο δώρο είναι η αγάπη. Η αγάπη που δίνεις και η αγάπη που παίρνεις!
 
Ξένια Ιωάννου, Αγγελική Χριστοπούλου
Με την πολύτιμη συνεργασία της ψυχολόγου Χρυσούλας Μαυράκη

πηγή
Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και μη ξεχνάτε...
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...