Διάκριση σε διεθνή διαγωνισμό για τις 22χρονες φοιτήτριες από το Πολυτεχνείο Κρήτης


24/01/2016
Σχεδίασαν μια σχολή Καλών Τεχνών στο Λονδίνο και απέσπασαν τη δεύτερη θέση του Start for Talents.

Οι 22χρονες φοιτήτριες της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Μόσχου Θεοδώρα και Ματσούκη Σοφία-Νεφέλη, μόλις διακρίθηκαν στην 2η θέση στο Διεθνή Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό Start for Talents, με θέμα το σχεδιασμό μιας Σχολής Καλών Τεχνών στον Λονδίνο.   Η Θεοδώρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Η Αρχιτεκτονική ήταν το μοναδικό της όνειρο και το Πολυτεχνείο Κρήτης η πρώτη της επιλογή για να πραγματοποιήσει τις σκέψεις της. Η Νεφέλη είναι από τον Πειραιά. Έχοντας μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον αρχιτεκτόνων, οι πρώτες τις παραστάσεις δεν θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε κάτι άλλο πέρα από τις αρχιτεκτονικές σπουδές και από μικρή ηλικία είχε αποφασίσει να ασχοληθεί με αυτό. Σήμερα, είναι η πέμπτη γενιά αρχιτεκτόνων στην οικογένεια και απασχολείται στο αρχιτεκτονικό γραφείο της μητέρας της Τζωρτζίνα Ντόριζα.       


Το πρότζεκτ που κέρδισε:   
Η δημιουργία μιας σχολής Καλών Τεχνών στη συγκεκριμένη περιοχή (Shoreditch, Λονδίνο) έχει ιδιαίτερη σημασία διότι πέρα από τον καθαρά εκπαιδευτικό ρόλο που επιτελεί έχει ταυτόχρονα συμβολικό χαρακτήρα, καθώς αποσκοπεί στο να σηματοδοτήσει την αναβίωση της τέχνης και να προσδώσει στην αναπτυσσόμενη περιοχή του Shoreditch χαρακτήρα και ταυτότητα βασιζόμενη στην παρελθούσα αίγλη της. Η περιοχή έχει ιστορικό παρελθόν και η τέχνη αποτέλεσε γνώρισμα της πόλης και μοχλός ανάπτυξης της. Τα δύο κορίτσια έδωσαν από την αρχή ιδιαίτερη έμφαση κατά το σχεδιασμό στη σχέση που αναπτύσσει η σχολή με την πόλη. Κυρίαρχο στοιχείο της πρότασής τους είναι λοιπόν, η δημιουργία ενός τοποσήμου για την περιοχή, το οποίο θα λειτουργεί ως ένας χώρος αφιερωμένος στην τέχνη, ένας «τόπος τέχνης».       


Ο τόπος τέχνης με την ονομασία Artscape (art και landscape), έρχεται και γίνεται κομμάτι της πόλης και αποδίδεται σε αυτή δημιουργώντας προσβάσεις και κινήσεις, όπου η περιήγηση σε αυτόν αποτελεί ένα βίωμα της τέχνης. Έτσι, στόχος είναι ο σχεδιασμός ενός χώρου που καλείται να λειτουργήσει με έναν διττό ρόλο , αυτού της σχολής, του χώρου δημιουργίας και χώρου εκπαίδευσης και έπειτα αυτού του τόπου συνάντησης καλλιτεχνών ανά τον κόσμο και χώρου έκθεσης και προβολής του αποτελέσματος, φέρνοντας τον θεατή πιο κοντά στην πιο ζωντανή πλευρά της σύγχρονης τέχνης, αυτή της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Έτσι, το κτίριο που προκύπτει προσφέρεται ως μια περιήγηση με θέμα την τέχνη για τους πολίτες, ένας τόπος συνάντησης και έκθεσης για τους καλλιτέχνες και ένας χώρος εκπαίδευσης γεμάτος ερεθίσματα για τους φοιτητές.   «Δεν περιμέναμε να διακριθεί η δουλειά μας και μάλιστα σε τόσο υψηλή θέση. Αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε και καταβάλαμε πολύ μεγάλη προσπάθεια και αφοσίωση χωρίς να αποσκοπούμε στη βράβευση. Για να βγει ένα σωστό αποτέλεσμα χρειάζεται επιμονή, αγάπη για αυτό που κάνεις και, φυσικά, καλή και ειλικρινής συνεργασία. Η Αρχιτεκτονική είναι τέχνη και δημιουργία και οι σπουδές της είναι ιδιαίτερα σημαντικές για μας γιατί μέσα από αυτές μπορούμε να αποκτήσουμε ανοιχτή αντίληψη και όχι στατικό πνεύμα.»  λένε στο LIFO.gr οι δύο κοπέλες που απέσπασαν τη διάκριση.   
    

*Η σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης ιδρύθηκε ως Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών τον Ιούλιο 2004. Η Σχολή αποσκοπεί στην εκπαίδευση και υψηλή κατάρτιση με γνώσεις, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της τέχνης, της τεχνολογίας και της επιστήμης, συνδέοντας τη θεωρία με το σχεδιασμό.   

Ιστοσελίδα του διαγωνισμού: http://startfortalents.net/london-contest-school-of-arts-in-shoreditch/ 

Ιστοσελίδα του Πολυτεχνείου Κρήτης: http://www.tuc.gr 

Ιστοσελίδα της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΠΚ: http://www.arch.tuc.gr/ 

Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και μη ξεχνάτε...
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...