Παράξενα πράγματα που συμβαίνουν όταν αγαπάς

Τι σημαίνει να αγαπάς; Περιμένεις αντάλλαγμα γι’ αυτό που νιώθεις; Θα αγαπούσες πότε ένα άτομο το οποίο δεν θα σ’αγαπάει όχι μόνο το ίδιο αλλά ίσως και καθόλου;

Ο φιλόσοφος Τζίντου Κρισναμούρτι κάνει τον εξής συλλογισμό: «Ελευθερία και αγάπη πάνε μαζί. Η αγάπη δεν είναι αντίδραση, αν σ’αγαπώ επειδή μ΄αγαπάς, πρόκειται για καθαρό εμπόριο, για κάτι που μπορεί να το αγοράσει κανείς στην αγορά. Αγαπώ δε σημαίνει να ζητώ κάτι ως αντάλλαγμα, ούτε καν να νιώθω πως δίνω κάτι, και μόνο μια τέτοια αγάπη μπορεί να γνωρίσει την ελευθερία. Όταν βλέπεις μια πέτρα ακανόνιστη σ’ έναν δρόμο γεμάτο από ξυπόλυτους διαβάτες, την απομακρύνεις όχι επειδή σου το ζητούν αλλά επειδή λυπάσαι τον άλλον, δε σε νοιάζει ποιος είναι και πότε θα τον γνωρίσεις. Τo να φυτέψεις ένα δέντρο και να το φροντίζεις, το να κοιτάξεις το ποτάμι και να χαίρεσαι την πληρότητα της γης… για όλα αυτά απαιτείται ελευθερία, και για να είσαι ελεύθερος πρέπει να αγαπάς».
Η ελευθερία λοιπόν, είναι που επιτρέπει σε δύο πρόσωπα να αγαπηθούν χωρίς πειθαναγκασμούς. Κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να αγαπάει χωρίς να περιμένει τίποτα ως αντάλλαγμα αλλά ούτε και αναγνώριση.
Η άποψη αυτή βρίσκει σύμφωνη και την Λουίζ Μ. Νόρμαν, η οποία είχε πει ότι «το μυστικό της ευτυχίας βρίσκεται μάλλον στο να τη χαρίζεις παρά στο να την περιμένεις».
Συνεπώς, το να περιμένουμε να αγαπηθούμε μόνο απογοήτευση μπορεί να μας φέρει και μία σταδιακή αποψίλωση της ικανότητάς μας να αγαπάμε. Ίσως, να πρέπει να αφεθούμε ελεύθεροι στην αγάπη, χωρίς όρους και συμφωνίες. Η αγάπη δεν είναι επιχείρηση, δεν είναι καν κάτι μετρήσιμο. Δεν ζυγίζεται, δεν πωλείται.
Θέλουμε να μας αγαπούν. Θέλουμε ν΄αγαπάμε.  Όμως, η τέχνη του αγαπάν είναι κάτι πολύ πιο ευρύ, πιο αγνό και πιο απροσδιόριστο.
Συμπέρασμα… να μάθουμε να αγαπάμε πρώτα τον εαυτό μας και σταδιακά να μάθουμε να αγαπάμε χωρίς ανταλλάγματα.
Από την ψυχολόγο Αρετή Λύκου* πηγή
Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και μη ξεχνάτε..
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...