Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος της «Επιθεώρησης Υγείας και Κοινωνικής Συμπεριφοράς» (JHSB), διεξήχθη σε 2.701 παντρεμένα ζευγάρια, τα οποία οι ερευνητές παρακολούθησαν επί σχεδόν δύο δεκαετίες.



Κατά την έναρξη της μελέτης, τα περισσότερα ζευγάρια ήσαν μεσήλικες (μέση ηλικία τα 51 χρόνια).

Στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης, το 32% των ζευγαριών είχαν χωρίσει, ενώ σε ένα άλλο 24% είχε πεθάνει ο ένας εκ των δύο συζύγων.

Οι αρρώστιες απεδείχθη ότι σε αρκετές περιπτώσεις έθεταν σε σοβαρή δοκιμασία τη σχέση, ιδίως εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών τους και της συνεχούς φροντίδας που απαιτούν.

Αυτό, όμως, ίσχυε μόνο όταν αρρώσταιναν σοβαρά οι γυναίκες. Σε τέτοια περίπτωση, ο κίνδυνος διαζυγίου αυξανόταν κατά 6%, ενώ όταν αρρώσταινε ο άντρας δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος διαζυγίου.

«Η μελέτη μας έδειξε πως οι γυναίκες που αρρώσταιναν ήταν λιγότερο ικανοποιημένες για την φροντίδα που λάμβαναν από τους άντρες τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αμέλια Καράκερ, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ανθρώπινης Ανάπτυξης & Οικογενειακών Σπουδών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Άιοβα.

«Ως φαίνεται οι άντρες, ιδίως όταν είναι προχωρημένης ηλικίας, δεν έχουν μάθει να φροντίζουν τις συντρόφους τους όπως απαιτούν από εκείνες να κάνουν.

»Αυτό, όμως, αφήνει τις γυναίκες δυσαρεστημένες και, σε συνδυασμό με το ότι οι σοβαρές αρρώστειες συχνά μας φέρνουν αντιμέτωπους με την θνητότητά μας, σε αρκετές περιπτώσεις έχει ως συνέπεια αναθεώρηση της ζωής και τελικά μία αίτηση διαζυγίου».  

πηγή

Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και μη ξεχνάτε..