To ρεκόρ μακροβιότητας κατέχουν οι κάτοικοι της Ικαρίας!

Tο ρεκόρ της… μακροβιότητας κατέχουν οι κάτοικοι της Ικαρίας! Το ελληνικό νησί, μαζί με τη Σαρδηνία και την Οκινάβα της Ιαπωνίας, είναι οι περιοχές του κόσμου με τα υψηλότερα ποσοστά υπερηλίκων παγκοσμίως. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην Ευρώπη μόνον το 0,1% του πληθυσμού ζει πάνω από 90 χρόνια, ενώ στην Ικαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι δεκαπλάσιο!
Ποια είναι, όμως, τα μυστικά της μακροζωίας των Ικαριωτών; Ψάρια, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τσάι «θωρακίζουν» την καρδιά και τα αγγεία των Ικαριωτών, αλλά καταπολεμούν και την κατάθλιψη των ηλικιωμένων. Παράλληλα η καθημερινή χρήση ελαιολάδου ευεργετεί και τη σεξουαλική δραστηριότητα
και, αν προστεθεί η μέτρια κατανάλωση καφέ με τη μεσημεριανή ανάπαυση, έχουμε τα «συστατικά» που ίσως συνθέτουν το μυστικό της μακροβιότητας των κατοίκων αυτού του νησιού.
Επιστημονική μελέτη
Για τα «μαθήματα» μακροβιότητας που δίνουν οι κάτοικοι της Ικαρίας μίλησαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου καρδιολόγοι της Α' Πανεπιστημιακής Κλινικής στο Νοσοκομείο Αθηνών Ιπποκράτειο, παρουσιάζοντας τα ευρήματα μελέτης που έγινε από την κλινική για τον τρόπο ζωής των Ικαριωτών.
Οπως ανέφερε ο καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χρήστος Πίτσαβος, ο τρόπος ζωής των κατοίκων της Ικαρίας δρα προστατευτικά στην εμφάνιση καρδιαγγειακών και νεοπλασματικών νοσημάτων. Πιο συγκεκριμένα, η μακροχρόνια κατανάλωση μεσογειακού τύπου διατροφής σε συνδυασμό με την ορεσίβια ζωή και τη χαλιναγώγηση του στρες φαίνεται να έχουν σημαντικό ρόλο, χωρίς όμως οι ακριβείς μηχανισμοί να έχουν διευκρινιστεί.
Ομάδα καρδιολόγων και παθολόγων επισκέφτηκε την Ικαρία στις αρχές του Ιουνίου και προχώρησαν σε παθολογική και καρδιολογική εξέταση των κατοίκων προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο ο τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και τη μακροβιότητα. «Με την αξιολόγηση των ευρημάτων, θα καταφέρουμε να αποκτήσουμε ένα εργαλείο για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικότερα τους υπάρχοντες πόρους περίθαλψης», δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Καρδιολογίας, Χριστόδουλος Στεφανάδης, και πρόσθεσε πως θα αποδειχθεί πως η παρουσία μακροβιότητας δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός, όπως εικάζουν οι Ικαριώτες, αλλά το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας υιοθέτησης ενός εναλλακτικού τρόπου και θεώρησης ζωής.
Από τα ψάρια, στο λάδι και το σεξ
Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό που διακρίνει τους κατοίκους της Ικαρίας είναι ο τύπος της υγιεινής διατροφής που περιλαμβάνει ψάρι, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τσάι. Οσοι καταναλώνουν μεσογειακού τύπου δίαιτα δεν κινδυνεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ η συχνή εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριού σχετίζεται με καλύτερη αγγειακή ηλικία και με χαμηλά ποσοστά κατάθλιψης.
Επίσης, η καθημερινή χρήση ελαιολάδου φαίνεται να έχει ακόμη και στους ηλικιωμένους ευεργετική επίδραση στη σεξουαλική τους ζωή, ενώ η μέτρια κατανάλωση καφέ (1-2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα) σχετίζεται με καλύτερη αγγειακή διατασιμότητα. Σημαντικό ρόλο στη μακροβιότητα των Ικαριωτών παίζει και η μεσημεριανή ανάπαυση - σιέστα, αλλά και η φυσική άσκηση, αφού σχεδόν 9 στους 10 κατοίκους της Ικαρίας, μεταξύ των οποίων και οι ηλικιωμένοι, αναφέρουν μέτρια ενασχόληση σε φυσική δραστηριότητα (βάδιση και αγροτικές δουλειές).
πηγή: aggelioforos.gr
φώτο: wikipedia.org
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...