Ζέστη : Ξέρεις πόσο νερό πρέπει να πίνεις τη μέρα;;;

Μόνο ένας στους δέκα Έλληνες γνωρίζει ότι η επαρκής ημερήσια ποσότητα νερού από όλες τις πηγές, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των ροφημάτων, είναι περίπου 2 λίτρα για τις γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους άνδρες. Διαβάστε για τις ανάγκες σε νερό στη ζέστη και τις συνέπειες της αφυδάτωσης.

Άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία για τη σχέση των Ελλήνων με το νερό, αποκαλύπτει η πρώτη επιστημονική μελέτη σε 1.000 Έλληνες, από τη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ).

Μόνον σε ποσοστό 10% οι Έλληνες γνωρίζουν πόσο νερό πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά, ενώ 20% των γυναικών και 35% των ανδρών προσλαμβάνουν λιγότερο νερό από αυτό, που συνιστά η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA).


Οι επιστήμονες, με αφορμή τα αποτελέσματα της μελέτης, επισημαίνουν ότι οι ανάγκες για ενυδάτωση είναι μεγαλύτερες το καλοκαίρι, καθώς οι απώλειες νερού από το σώμα, κυρίως σε ιδρώτα, είναι κατά 40% αυξημένες σε σχέση με τον χειμώνα.

Στόχος της μελέτης ήταν να εκτιμηθούν η πρόσληψη και η απώλεια νερού στον ελληνικό πληθυσμό, καθώς δεν υπάρχουν προηγούμενα δεδομένα από την Ελλάδα, και να διερευνηθεί το επίπεδο ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την επαρκή πρόσληψη νερού, η οποία όταν δεν καλύπτεται, μπορεί να οδηγήσει σε ήπια αφυδάτωση (δηλαδή απώλεια νερού ισοδύναμη με λιγότερο από 2% του σωματικού βάρους).

Σημειώνεται ότι ακόμη και ήπιας μορφής αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κόπωση, εξασθένιση αντανακλαστικών, μείωση δυνατότητας λήψης αποφάσεων, συντονισμού και συγκέντρωσης. Επίσης, σύμφωνα με επίσημα επιστημονικά στοιχεία της EFSA, η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της φυσιολογικής σωματικής και διανοητικής λειτουργίας.

Επισημαίνεται δε ότι 80% της ημερήσιας πρόσληψης νερού προέρχεται από πόσιμο νερό, χυμούς, αναψυκτικά, καφέ, τσάι, κ.λπ, ενώ 20% από στερεά τρόφιμα, κυρίως φρούτα και λαχανικά.

«Η Ελλάδα έχει ένα ιδιαίτερα ζεστό καλοκαίρι και συνεπώς είναι χώρα που η ισορροπία στην πρόσληψη και απώλεια νερού δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει η έρευνα, το καλοκαίρι είναι δυσκολότερο να καλυφθούν οι ανάγκες μας σε νερό απ’ ό,τι τον χειμώνα, αφού το ποσοστό "αφυδατωμένων" ανθρώπων το καλοκαίρι είναι κατά 8% υψηλότερο απ’ ό,τι τον χειμώνα, ενώ οι απώλειες νερού, κυρίως σε ιδρώτα, το καλοκαίρι είναι περίπου 38%», επισημαίνει η επίκουρος καθηγήτρια Διατροφής, Μ. Καψοκεφάλου.

Από τη μελέτη διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι επιλογές ενυδάτωσης στον ελληνικό πληθυσμό ποικίλουν, με περίπου 55% από πόσιμο νερό, 25% από ροφήματα και 20% από στερεά τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά».
πηγή: deltiokairou.gr (ΑΠΕ - ΜΠΕ)
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...