Τα μωρά μαθαίνουν πρώτα γραμματική!!!


Τα μωρά μαθαίνουν πρώτα γραμματική

Λαμπρά αστεράκια στη γραμματική είναι τα μωρά από το πρώτο κιόλας έτος της ηλικίας τους, όπως αποκαλύπτει νέα αμερικανική μελέτη.

Από το πρώτο κιόλας έτος της ζωής τους τα μωρά ακούνε προσεκτικά τη γλώσσα, αποδομώντας διαρκώς τα λεκτικά μοτίβα, εκτιμούν αμερικανοί επιστήμονες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Νοτρ Νταμ, στην Ιντιάνα, διαπίστωσαν ότι σε πρώτη φάση τα μωρά μαθαίνουν γραμματική και στην πορεία εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους.

«Τα μωρά αναζητούν διαρκώς γλωσσικά στοιχεία μέσα στο γενικότερο πλαίσιο ηχητικών ερεθισμάτων που δέχονται» εξηγεί η καθηγήτρια Τζιλ Λέινι.

«Η μελέτη μας αποκαλύπτει ότι κάποια γλωσσικά στοιχεία που εντοπίζουν τα μωρά μέσα στη ροή του ήχου, τα βοηθούν να μάθουν το νόημα των λέξεων. Μπορούν, δηλαδή, να ξεχωρίσουν διαφορετικά είδη λέξεων, όπως π.χ. ουσιαστικά και ρήματα, από πληροφορίες που τα συνοδεύουν στη ροή του ήχου» προσθέτει η ειδικός.

Οι επιστήμονες είδαν ότι μωρά ηλικίας μόλις ενός έτους είναι σε θέση να προσδιορίσουν γραμματικά στοιχεία ώστε να μπορέσουν να μαντέψουν με τι μπορεί να σχετίζεται μια λέξη ή να κατανοήσουν ότι η φράση «είναι ένα» προηγείται ενός ουσιαστικού.

«Για παράδειγμα, εάν κάποιος πει “Αχ κοίτα, είναι ένα νταξ” μπορεί να μην ξέρουμε τι είναι το “νταξ” αλλά η σειρά “είναι ένα…” δίνει στο μωρό να καταλάβει ότι στη συνέχεια ακολουθεί ένα αντικείμενο, ένα ουσιαστικό. Με την ίδια λογική, εάν κάποιος χρησιμοποιούσε ένα άγνωστο ρήμα, τα βασικά γλωσσικά στοιχεία της φράσης θα μπορούσαν να προσδιορίσουν το νόημά του. Τα μωρά για την ακρίβεια, χρησιμοποιούν τα μοτίβα των λέξεων ως στοιχεία-κλειδιά για την κατανόηση της σημασίας νέων λέξεων που μαθαίνουν» λέει η Λέινι.

Όπως παρατήρησαν οι ειδικοί, στην ηλικία των 15 μηνών τα μωρά είναι σε θέση να αναγνωρίζουν περίπλοκες γλωσσικές δομές.

«Συχνά σκεφτόμαστε ότι η γραμματική ακολουθεί την εκμάθηση λέξεων» επισημαίνει η ερευνήτρια.

«Όπως φάνηκε από τη μελέτη μας, όμως, όλες αυτές οι πληροφορίες που συλλέγουν τα μωρά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής τους και σχετίζονται με τη θέση των λέξεων, υποστηρίζει τελικά την μετέπειτα διαδικασία του εμπλουτισμού του λεξιλογίου τους και της εκμάθησης της γλώσσας» καταλήγει η ίδια.

Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...