Πως δικαιολογούμε την κακή συμπεριφορά!!!


Οκτώ μηχανισμούς χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να εκλογικεύσουν την... ανήθικη συμπεριφορά (*)


1.Ηθική αιτιολόγηση:
Οι στρατιώτες μαθαίνουν να δικαιολογούν τον θάνατο όσων σκοτώνουν στο πλαίσιο του ευρύτερου καλού. Οι τρομοκράτες μπορεί να πουν ότι τιμωρούν τους “άπιστους”


2.Χρήση ευφημισμών:
“Παράπλευρες απώλειες” και “τον φροντίσαμε” είναι παραδείγματα εκφράσεων κατ’ ευφημισμών


3.Επωφελής σύγκριση:
Η σύγκριση του εχθρού με τον Χίτλερ για να δικαιολογηθεί μια επίθεση ή η σύγκριση μιας παρανομίας με μία ακόμα χειρότερη πράξη από ένα αντίπαλο ή προκάτοχο.


4.Μετατόπιση ευθυνών:
Φταίει ο προϊστάμενος ή ο ηγέτης που μας διέταξε να κάνουμε κάτι


5.Καταμερισμός ευθυνών:
Δεν το έκανα μόνος μου, φταίνε και οι άλλοι που πήραν μέρος


6.Αδιαφορία ή διαστρέβλωση των συνεπειών:
Άρνηση να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα και τη ζημιά που προκάλεσαν οι πράξεις μας. ” Δεν ήταν κι όλα τόσο άσχημα”


7.Αποκτήνωση:
Βρίζοντας τους άλλους ως έκφυλους,διαβολικούς,βάρβαρους ή άπιστους. Κάποιοι βασανιστές αποκαλούν τα θύματα τους “σκουλήκια”


8.Κατηγορώντας τα θύματα:
“Τά’θελαν και τά’παθαν”


(*)TΑ ΝΕΑ 11/2/06


Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...