Η μικρή σας κάθεται μπροστά στο πιάτο ανόρεκτα. Γέρνει το κεφάλι και το κρατάει με το χέρι της. «Φάε καλή μου το φαγητό σου» λέει τρυφερά η μαμά. Βάζει μια μπουκιά στο στόμα και την κρατά εκεί. Εσείς συνεχίζετε τη συζήτηση και κάθε τόσο ενθαρρύνετε τη μικρή σας να φάει, και τα παρακάλια συνεχίζονται.
Πώς να το διαχειριστείτε;
• Μην δώσετε υπερβολική σημασία σε μια προσωρινή άρνηση του παιδιού να φάει, γιατί θα φροντίσει να χρησιμοποιήσει το φαγητό σαν μέσο πίεσης για την ικανοποίηση αφάνταστα πολλών επιθυμιών του.
• Μην κάνετε το λάθος να μετατρέψετε τη φυσική συνέπεια τού να μην τρώει κάποιος, άρα να πεινάει, σε απειλή του τύπου «εντάξει, θα πεινάσεις αργότερα και να ξέρεις πως δεν θα φας τίποτα ως το βράδυ!» Η φυσική συνέπεια δεν είναι επιβολή των απαιτήσεών μας, άρα καλυμμένη τιμωρία. Τα παιδιά ανταποκρίνονται συνήθως θετικά, στις φυσικές συνέπειες και αντιστέκονται στις τιμωρίες!
• Μην δώσετε συνέχεια στην κόντρα του φαγητού και γίνει το τραπέζι το πεδίο των μαχών «δεν θα με κάνεις να το φάω αυτό!- Όχι θα το φας!» .
• Μην δωροδοκείτε το παιδί με γλυκίσματα για να φάει το κανονικό φαγητό του και μην του δίνετε κάποιο σνακ, λίγο πριν από το φαγητό, γιατί θα του έχει κοπεί η όρεξη!
Μείνετε ψύχραιμοι και σκεφθείτε πως όπως και σε άλλες περιπτώσεις, το παιδί σας ζητά το ενδιαφέρον και την προσοχή σας ή προσπαθεί να επικοινωνήσει έστω με αυτόν τον τρόπο!
Τι είναι καλύτερο να κάνετε:
• Πρώτα απ’ όλα να «αφήσετε» το παιδί σας να φάει! Αν συνεχίζει να αρνείται, οι γονείς με μια φιλική διάθεση πάντα (χωρίς κηρύγματα και επιθέσεις) και αφού έχουν εξηγήσει τη σπουδαιότητα του φαγητού για τη ζωή μας, σηκώνουν το μισοτελειωμένο πιάτο όταν θα έχουν τελειώσει όλοι.
Στο επόμενο γεύμα σερβίρετε πάλι το φαγητό( χωρίς ενδιάμεσα να έχει δοθεί εναλλακτικά κάποιο άλλο είδους φαγητό). Αν το παιδί μας, διαμαρτυρηθεί για πείνα νωρίτερα, η μαμά του λέει απλά «λυπάμαι, που πεινάς, και πρέπει να περιμένεις ως τις 9, που θα ετοιμάσω!»
Η ιδέα να αφήσουμε ένα παιδί να πεινάσει, φαίνεται για πολλούς από μας, φρικτή. Αλλά ένα χαμένο γεύμα, που δεν πρόκειται να προκαλέσει κάποια βλάβη , μπορεί να κάνει το παιδί να συνειδητοποιήσει, ότι η πείνα είναι κάτι, που δεν επιβάλλεται από τους μεγάλους, αλλά είναι αποτέλεσμα της επιλογής του, να μη φάει.
• Ζητείστε από το παιδί σας να λάβει μέρος στην αγορά των πρώτων υλών για το φαγητό ή στην προετοιμασία του.
• Φάτε μαζί του και τονίστε πόσο σας αρέσει αυτό το φαγητό.
• Βάλτε του μικρές μερίδες και δείξτε υπομονή μέχρι το τελείωμα του φαγητού που λογικά δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 30 λεπτά Μετά «αφήστε το»!
Μην προσπαθήσετε άλλο! Στο επόμενο σερβίρισμα η συνέχεια…
Τα προβλήματα στη διατροφή των μικρών παιδιών θέλουν λίγο χρόνο για να ξεπεραστούν αλλά δεν είναι σοβαρά, αν εσείς δεν συμβάλλετε με το λάθος τρόπο στη εδραίωσή τους. Με υπομονή, ηρεμία και χωρίς πιέσεις όλα θα περάσουν γρήγορα!
Γράφει η Μιμή Ρουμπέκα - Κούλη --Νηπιαγωγός
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας...