Τα ευρήματα των ειδικών που δημοσιεύονται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής», θα δώσουν μεγάλη χαρά σε όσους αγαπούν τους ξηρούς καρπούς:
Μία μερίδα ξηροί καρποί την ημέρα μπορεί να μειώσει κατά περίπου το ένα τρίτο τον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση. Μάθετε πώς μπορούν να σας βοηθήσουν...
Η ανάλυση, που συμπεριέλαβε στοιχεία από 18 προγενέστερες μελέτες με συμμετέχοντες περισσότερους από 77.000 εθελοντές, και αφορούσαν περισσότερα από 12000 περιστατικά διαβήτη τύπου ΙΙ, 15000 καρδιακές παθήσεις και περίπου 50000 θανάτους.
Όπως έδειξε, η κατανάλωση φιστικιών, κάσιους ή καρυδιών αντί για τρόφιμα
πλούσια σε λίπη ή ζάχαρη μπορεί να μειώσει κατά 28 με 29% τις πιθανότητες θανάτου λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων και κατά 17% τους θανάτους από αυτές. Ωστόσο δεν βρέθηκε οι ξηροί καρποί να αποφέρουν κάποιο όφελος όσον αφορά στην πρόληψη του διαβήτη.
Τι μας προσφέρουν οι ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι από τα πιο υγιεινά τρόφιμα και είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν ανόργανα στοιχεία, βιταμίνες, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που δεν βλάπτουν την καρδιά. Το μοναδικό τους μειονέκτημα είναι οι αρκετές θερμίδες που μπορούν να σας προσφέρουν.
Πώς βοηθούν
Τα συστατικά που περιέχουν και ο συνδυασμός ακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών δρουν συνεργικά για να ελαττώσουν τη χοληστερόλη αλλά και τη φλεγμονή στον οργανισμό. Είναι γνωστό ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και η φλεγμονή συμβάλλουν στην πρόκληση καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Η ανάλυση δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN) και είναι η νεώτερη από μία σειρά επιστημονικών εργασιών που δείχνουν τα σημαντικά οφέλη που έχουν οι ξηροί καρποί για την υγεία μας, όταν περιλαμβάνονται στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.
Τι να προσέξετε
Επειδή έχουν πολλές θερμίδες, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η κατάχρησή τους: οι υπάρχουσες μελέτες συγκλίνουν στο ότι μία χούφτα (ή 30 γραμμάρια) την ημέρα είναι υπεραρκετή.
Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη μια χούφτα ξηροί καρποί μια φορά την εβδομάδα μπορούν να μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος, όπως υποστηρίζουν επιστήμονες από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ που την πραγματοποίησαν.
Αυτό το γνωρίζατε;
- Αν σας λείπει σίδηρος υπάρχει πιθανότητα να κουράζεστε εύκολα και να νιώθετε ατονία πιθανόν να σας βοηθήσουν τα φουντούκια που είναι πλούσια σε σίδηρο και πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6),
- Τα καρύδια είναι καλές πηγές ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων που σύμφωνα με έρευνες διαθέτουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, γεγονός που τα καθιστά χρήσιμα για την προστασία από ασθένειες, όπως η νόσος Alzheimer.
- Αν θέλετε να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές, να τρώτε αμύγδαλα. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) που είναι απαραίτητη για το δέρμα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας...