Κεφάλαιο «πρωτάκι»: Ήρθε η ώρα να προετοιμάστε το παιδί σας για το σχολείο

07/09/2015
Η μεγάλη μέρα έρχεται! Το παιδάκι σας θα ξεκινήσει το δημοτικό σχολείο και θα περάσει σε μια νέα μαθησιακή διαδικασία. Τι πρέπει να κάνετε ώστε να γίνει αυτή η μετάβαση με τον πλέον ομαλό τρόπο;
Η πρώτη μέρα του στη 1η τάξη του δημοτικού θα σηματοδοτήσει την αρχή μια μεγάλης περιόδου, της σχολικής. Κάντε μια βόλτα έξω από το καινούργιο σχολικό κτίριο και μπείτε μέσα αν έχετε τη δυνατότητα. Δείξτε στο παιδί σας το νέο του σχολείο για να αισθανθεί ασφάλεια και εξοικείωση.
Να μιλάτε με ενθουσιασμό για τη νέα φάση του παιδιού σας, να είστε χαμογελαστοί όταν αναφέρεστε στο δάσκαλο ή στη δασκάλα που πρόκειται να έχει και να δείχνετε με κάθε τρόπο πως όλα όσα θα ακολουθήσουν θα είναι μια μαγική και ευχάριστη διαδικασία. Το να εμφυσήσετε στο παιδί σας την αγάπη της μάθησης είναι πολύ σημαντικό και η πρώτη τάξη του δημοτικού αποτελεί κομβικό σταθμό.
Εξηγήστε το καθημερινό πρόγραμμα και ωράριο που θα έχει, πως θα περνάει η μέρα του και ποιες θα είναι οι νέες υποχρεώσεις του. Εδώ χωράει πάλι ο περίσσιος ενθουσιασμός σε σχέση με τα ενδιαφέροντα πράγματα που θα μάθει, πόσο πολύ θα το βοηθήσουν κτλ. Κεντρίστε του την προσοχή με το να του δείξετε λίγο κάποια βιβλία. Εξηγήστε του πως σε λίγο καιρό θα μπορεί να διαβάσει μόνο του τα παραμύθια ή τα κόμιξ.
Πηγαίνετε μαζί να διαλέξετε με χαρά την πρώτη του τσάντα και όλα τα υπόλοιπα που θα χρειαστεί. Φροντίστε να είναι πρακτικά και συνάμα να του αρέσουν, να τα έχει διαλέξει και να το εκφράζουν. Προετοιμάστε το χώρο μελέτης του και φροντίστε να μην του αποσπάει την προσοχή με πολλά και άσχετα με τον στόχο πράγματα. Λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ξεκινήστε να ξυπνάτε νωρίς το παιδί και όχι ότι ώρα θέλει. Έτσι θα αρχίσει να μπαίνει σε πρόγραμμα και να μην του φανεί βαρύ μετά.
Γενικότερα, στις κουβέντες σας με απλό τρόπο, να εστιάζετε στις διαφορές νηπιαγωγείου και δημοτικού. Το παιδί πρέπει να αισθανθεί ασφάλεια, ηρεμία και χαρά για τη νέα του φάση. Οι αντιδράσεις είναι φυσιολογικές, μα ο χειρισμός σας πρέπει να είναι σταθερός και να μιλάτε στο παιδί σας ξεκάθαρα και απλά.
Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και μη ξεχνάτε...
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...