Windows 8, Windows 8 Pro και Windows RT, οι τρεις μοναδικές εκδόσεις των νέων «παραθύρων»
Πλησιάζοντας όλο και περισσότερο πιο κοντά στην επικείμενη έλευση των νέων - όγδοων - «παραθύρων» της Microsoft, κοινώς τα Windows 8, όπως είναι λογικό οι πληροφορίες γίνονται συγκεκριμένες. Παρόλο που δεν έχει επισημοποιηθεί η ακριβής ημερομηνία που θα διατεθεί το νέο Λειτουργικό Σύστημα, η χρονική περίοδος που θα εμφανιστεί φημολογείται προς τα τέλη του τρέχοντος έτους, ιδιαίτερα κοντά στην εορταστική περίοδο, η οποία ξεκινά στις ΗΠΑ περίπου έναν μήνα πριν από τα Χριστούγεννα.
Για πρώτη φορά έπειτα από πολλά (περί τα 18 και πλέον) χρόνια, η εταιρεία Microsoft, πήρε μια πολύ σημαντική απόφαση: να υποστηρίξει μια διαφορετική οικογένεια κεντρικών επεξεργαστών (CPU), παράλληλα με αυτή που υποστηρίζει εδώ και τριάντα χρόνια, την «x86», αυτή δηλαδή των επεξεργαστών της Intel. Η αρχιτεκτονική που χαίρει της νέας υποστήριξης είναι η λεγόμενη «ARM», την οποία συναντάμε σε σχεδόν σε κάθε λογής σύγχρονο gadget, όπως τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες.
Έτσι, με μια ολοκληρωτική κίνηση που καλύπτει τις ανάγκες ενός μεγάλου φάσματος καταναλωτών, η Microsoft προσδοκά να ελκύσει τους χρήστες των σταθερών / επιτραπέζιων υπολογιστών, των φορητών και υπερ-φορητών (ultra laptop), των Home Cinema PC, gaming PC αλλά και των ταμπλετών, όπου ιδιαίτερα οι τελευταίες συσκευές αποτελούν πλέον την πιο διαδεδομένη «μόδα» στην καταναλωτική αγορά.
Βέβαια, όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα στη zougla.gr (αναλυτικότερα:http://www.zougla.gr/technology/article/windows-8-nes-plirofories--isos-i-melontiki-tafoplaka-ton-pc-stin-morfi-pou-ta-kseroume), η επιλογή υποστήριξης δύο τελείως διαφορετικών μεταξύ τους αρχιτεκτονικών στις CPU (ARM και x86) ενδέχεται να εγείρει προβλήματα συμβατότητας.
Να εξηγήσουμε το γιατί: διότι εδώ και δεκαετίες, όλα, μα όλα τα προγράμματα που λειτουργούν σε περιβάλλον Windows, είναι δημιουργημένα (άρα και συμβατά) για την αρχιτεκτονική x86. Η παράλληλη υποστήριξη της ARM αρχιτεκτονικής στα Windows 8, όμως, επιβάλλει στους προγραμματιστές να αναπτύξουν εντελώς εκ νέου τα όποια προγράμματά τους, ειδικά για αυτήν την αρχιτεκτονική – με αποτέλεσμα όλα τα υπάρχοντα προγράμματα x86 να μην πρόκειται να λειτουργήσουν με τα Windows 8 σε ARM τσιπάκι (Windows On ARM – WOA εν συντομία).
Προγράμματα ειδικά για WOA φυσικά και θα υπάρξουν, απευθείας μάλιστα την πρώτη μέρα διάθεσης των Windows 8, αλλά οι συσκευές που θα φέρουν ARM τσιπάκι, δεν θα υποστηρίζουν προγράμματα ανεπτυγμένα για x86 τσιπάκι (δηλαδή, όπως προαναφέραμε, όλο το εύρος των υπαρχόντων έως σήμερα προγραμμάτων). Ευτυχώς, η Microsoft ήδη έχει «μεταφράσει» τη σουίτα προγραμμάτων γραφείου «Office» σε γλώσσα που καταλαβαίνει η ARM αρχιτεκτονική, ώστε ο χρήστης που (θα) επιλέξει μια ταμπλέτα ARM με Windows 8, να μπορεί άμεσα να συντάξει κείμενα, λογιστικά φύλλα και παρουσιάσεις, όπως θα έκανε με έναν PC υπολογιστή.
Επίσης, η Intel, μη θέλοντας να μείνει εκτός του «παιχνιδιού», που ονομάζεται «ταμπλέτες», έχει ήδη ανακοινώσει πως κατασκεύασε x86 τσιπάκια, ικανά να ενσωματωθούν σε ταμπλέτες, χάρη στη μικρή κατανάλωση ενέργειας και όντας ταυτόχρονα αρκετά «δυνατά» (σε αυτά τα δύο σημεία, η Intel είχε αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα στο παρελθόν).
Ως εκ τούτου, θα διατεθούν στη λιανική αγορά, ταμπλέτες με αρχιτεκτονική x86, οι οποίες όπως είναι λογικό, θα είναι πλήρως συμβατές με όλη την υπάρχουσα γκάμα λογισμικού για Windows (και κατ΄ επέκταση για Windows 8). Αυτά είναι, λοιπόν, τα καίρια κριτήρια που πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής, δηλαδή την επιλογή ή όχι (ανάλογα με τις απαιτήσεις και ανάγκες του) ενός υπολογιστή PC x86 ή ταμπλέτας x86 ή τέλος μιας ταμπλέτας ARM.
Η Microsoft μάλιστα, στις 16 Απριλίου 2012, ανακοίνωσε και τις διαθέσιμες εκδόσεις των Windows 8, οι οποίες επιτέλους θα είναι μόνο τρεις τον αριθμό (γιατί τα Windows XP, Vista και 7, είχαν μια πλειάδα διαφορετικών εκδόσεων, που προκαλούσε σύγχυση στην τελική επιλογή του χρήστη).
Έτσι έχουμε: για x86 υπολογιστές και ταμπλέτες προορίζονται τα «Windows 8» και «Windows 8 Pro», ενώ στις ταμπλέτες ARM απευθύνονται τα «Windows RT» (RunTime). Επίσης, η διαφορά μεταξύ των «Windows 8» και της έκδοσης «Windows 8 Pro», είναι ότι η τελευταία απευθύνεται σε πιο σκληροπυρηνικούς χρήστες ή επαγγελματίες με χρήση σε αντίστοιχο περιβάλλον, όπου χρειάζονται τα επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως κρυπτογράφηση, virtualization, διαχείριση υπολογιστή και χρήση πολύπλοκων δικτυώσεων.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια λίστα που περιγράφει (αν και όχι ολοκληρωτικά κατά την παραδοχή της εταιρείας) τις δυνατότητες της εκάστοτε Windows 8 έκδοσης...
Περισσότερες πληροφορίες:
Δείτε επίσης, παλαιότερο άρθρο παρουσίασης των windows 8 στο Down time.
Περισσότερες πληροφορίες http://downtimeforyou.blogspot.com/2011/06/h-microsoft-windows-8.html
Περισσότερες πληροφορίες http://downtimeforyou.blogspot.com/2011/06/h-microsoft-windows-8.html
πηγή zougla.gr (Λευτέρης Ξυκομηνός)