Η δικτατορία της ομορφιάς!


Ο μαγικός κόσμος της μόδας αποφασίζει και διατάζει. Πρέπει να είσαι λεπτή, νέα και όμορφη. 
Η σύγχρονη γυναίκα, είτε με οικονομική κρίση είτε χωρίς, είναι δέσμια της «μάταιης - πλαστικής ομορφιάς» και υποταγμένη στις επιταγές της «δικτατορίας» του φαίνεσθαι. Η εμμονή των γυναικών για την εμφάνισή τους, όμως, σύμφωνα με τους ψυχοθεραπευτές, έχει βαθύτερα αίτια.
Οι σύγχρονες γυναίκες, με εξαντλητικές δίαιτες και πολλές φορές με πρόκληση εμετού, προσπαθούν να φτάσουν στο βάρος της εφηβείας τους. Με συνεχή χρήση του μπότοξ και με συχνές επισκέψεις στον πλαστικό χειρουργό, θέλουν να διατηρήσουν μια άκαμπτη πλαστική ομορφιά. Η ανανέωση της γκαρνταρόμπας τους και η νέα τσάντα γνωστού σχεδιαστή μόδας έχουν γίνει πια προτεραιότητα.
Οι γυναίκες, οι οποίες διανύουν την ώριμη περίοδο της ζωής τους (35-50 χρονών) βρίσκονται υπό τον περιορισμό μια συμπεριφορικής διαταραχής που εντοπίζεται από τους ψυχολόγους και ονομάζεται σύνδρομο «Desparater Housewives». Η αμερικάνικη αυτή σειρά δημιούργησε αυτά τα πρότυπα να ανταγωνίζονται οι γυναίκες τις έφηβες κόρες τους και να θέλουν να μοιάζουν στα είδωλα των περιοδικών που διαβάζουν.
Κατάσταση ψυχικής ανασφάλειας
«Κάποιες γυναίκες είναι πάρα πολύ λεπτές και θέλουν να χάσουν επιπλέον βάρος. Θεωρούν τον εαυτό τους άσχημο ενώ είναι όμορφες, περιγράφουν μια ζωή που κατακλύζεται από ρούχα ή από είδη διατροφής, ώστε να καλυφθεί το κενό» δηλώνει ο Μισέλ Φρόυντ, Γάλλος ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας του «Χάστε βάρος και συμφιλιωθείτε με τον εαυτό σας»
Φυσικά τα αίτια μιας τέτοιας συμπεριφοράς είναι κοινωνικά. Σε μια αξιοσημείωτη έρευνα της δημοσιγράφου Mona Chollet γύρω από αυτή τη «μάταιη ομορφιά», υπάρχει άμεσος συσχετισμός ανάμεσα στα συμπτώματα αυτά και τα άμεσα μηνύματα που απευθύνονται στις γυναίκες από τη βιομηχανία των μίντια, της μόδας και της ομορφιάς. «Αυτές οι εμμονές κρατούν τις γυναίκες σε μια κατάσταση ψυχολογικής ανασφάλειας και υποταγής, εμποδίζοντάς τες να ξεδιπλώνουν όλες τις δυνατότητές τους και να απολαμβάνουν την απεριόριστη ελευθερία που πάντα αναζητούν», δηλώνει η γαλλίδα δημοσιογράφος - συγγραφέας.
Οι πιο ευάλωτες γυναίκες είναι αυτές που θέλουν να μοιάζουν με τα είδωλα του κόσμου της μόδας και βρίσκονται σε ακόρεστη αναζήτηση τρόπων και μεθόδων για να είναι παρόμοιες με τα εξώφυλλα των περιοδικών. Εκτός όμως από αυτήν την εμμονή μπορεί να υπάρχει μεγάλη απογοήτευση ή ακόμα και να υποφέρουν. Πολλές φορές η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι απαραίτητη.
Πώς θεραπεύεται αυτή η εμμονή με την εικόνα μας;
«Ανακαλύπτοντας ποιο βαθύτερη ανικανοποίητη ανάγκη βρίσκεται πίσω από αυτό το σύνδρομο» λέει ο Μισέλ Φρόυντ. Αυτές οι γυναίκες είναι τόσο αποξενωμένες από τον εαυτό τους. Αγνοούν ότι αυτό που χρειάζονται είναι η αναγνώριση, η αγάπη, η ασφάλεια. Η πρώτη δουλειά των ψυχοθεραπευτών είναι να τις κάνουν να ξεφύγουν από αυτή τη σύγχυση σχετικά με τις ανάγκες τους.
Το ίδιο ακριβώς υποστηρίζει και ο ψυχίατρος και αθλίατρος Jean - Pierre Seznec συγγραφέας του βιβλίου «Σταματώ να παλεύω με το σώμα μου». «Πολύ συχνά οι ασθενείς συγχέουν την εικόνα που αντανακλάται στον καθρέφτη από την πραγματική τους εικόνα, η οποία περιλαμβάνει και τη συναισθηματική διάσταση» παρατηρεί ο Δρ Seznec. «Αν είμαστε θλιμμένοι, για παράδειγμα, βλέπουμε τον εαυτό μας άσχημο». Ο ψυχίατρος πολύ συχνά διαπιστώνει ότι αυτές οι γυναίκες προσπαθούν απλώς να «εξαγνίσουν» τα συναισθήματά τους και να αναισθητοποιούνται μέσω των υπερβολικών αγορών ή με υπερβολικές δίαιτες.
Επομένως, η λύση αντικατοπτρίζεται στην ικανοποίηση των βαθύτερων και αληθινών επιθυμιών του ατόμου. Έτσι οι ασθενείς του Μισέλ Φρούντ καλούνται να κρατήσουν ένα ημερολόγιο των ευχάριστων δραστηριοτήτων μέσα στην ημέρα. «Οι γυναίκες είχαν ανάγκη να ανανεωθούν σωματικά μέσω τεχνικών μασάζ, χαλάρωση κτλ.. Αυτές τις τεχνικές χαλάρωσης σώματος τις βοηθούν να αισθάνονται το σώμα τους με διαφορετικό τρόπο» προσθέτει ο ψυχοθεραπευτής.
Τέλος , σύμφωνα με τους ψυχοθεραπευτές, μια άλλη άσκηση είναι και η εξής: κοιτώντας τον καθρέφτη να μιλήσουν με μια άλλη πλευρά του εαυτού τους την οποία αγαπούν πολύ. Μία διαδικασία βήμα προς βήμα θα μπορούσε να απελευθερώσει αυτές τις γυναίκες από την κατεστραμμένη αυτοεικόνα τους.
Πηγή: Le Figaro via kalamadata.gr
φώτο  dw.de
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!