Το καλό νέο της ημέρας: Μία οικολογική πόλη γεννιέται

Μία από τις πιο «πράσινες» πόλεις στην Ελλάδα φιλοδοξεί να δημιουργήσει ο δήμος Πανοράματος - Θέρμης, στον οικισμό της Θέρμης, με έργα που θα ξεπεράσουν σε κόστος τα 100 εκατ. ευρώ. Την εβδομάδα που πέρασε, η δημοτική Αρχή έθεσε προς διαβούλευση στους πολίτες τη μελέτη για τη δημιουργία ενός αειφορικού ολοκληρωμένου δικτύου πράσινου, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο δίκτυο πρασίνου, αστικούς περιπάτους και σύστημα ποδηλατόδρομων, ενώ θα αξιοποιηθούν και τα τρία ρέματα που διατρέχουν τον οικισμό.


Το έργο αφορά κυρίως την επέκταση του υφιστάμενου οικισμού, με την οποία η σημερινή Θέρμη θα μεγαλώσει κατά τέσσερις φορές. Με την επέκταση του πολεοδομικού σχεδίου θα προστεθούν άλλα 4.000 στρέμματα στα 1.000 στρέμματα του υφισταμένου, δημιουργώντας μια νέα πολιτεία στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Οι μελετητές είχαν, έτσι, μια μοναδική ευκαιρία να καταθέσουν τις προτάσεις τους για μια πόλη «στα σπάργανα», χωρίς τους περιορισμούς των υφιστάμενων δικτύων και κατασκευών.

Ολοκληρωμένη μελέτη

«Το πρωτοποριακό της υπόθεσης είναι ότι, ίσως, για πρώτη φορά μελετάται ολοκληρωμένα και εκ των προτέρων η δημιουργία ενός τόσο εκτεταμένου αειφόρου δικτύου πρασίνου. Επειδή οι περιοχές επέκτασης είναι συνήθως πυκνοδομημένες, ο δήμος ανέθεσε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) να σχεδιάσει εξαρχής ένα πράσινο δίκτυο, ούτως ώστε οι κάτοικοι να σεβαστούν τον κοινό δημόσιο χώρο. Η πρόταση αυτή ορίζει σαφείς προδιαγραφές για τη διαμόρφωση όλων των κοινόχρηστων χώρων, αλλά και των δρόμων, των πεζοδρομίων, των ρεμάτων, των πάρκων, των αυλών και των χώρων στάθμευσης», αναφέρει ο επικεφαλής της ομάδας έργου του ΑΠΘ που υλοποίησε τη μελέτη, Γιάννης Τσαλικίδης, εκ του Εργαστηρίου Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Γεωπονικής Σχολής.

Η μελέτη παρέχει έναν οδηγό με προδιαγραφές για τα υλικά, τα φυτά, τις περιοχές που μπορούν να φυτευτούν, το μήκος των πεζοδρομίων κ.λπ., κι έτσι εξασφαλίζεται ομοιομορφία στις παρεμβάσεις στην περιοχή της επέκτασης, αλλά και σε αυτές που θα γίνουν στον υφιστάμενο οικισμό. Η πρόταση των μελετητών είναι να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου οι δημόσιοι χώροι όπως βιοτεχνικά πάρκα, σχολεία, δημοτικά κτίρια, αλλά και εκκλησίες, κοιμητήρια, νησίδες κυκλοφορίας και εγκαταλελειμμένοι αδόμητοι χώροι. Τελικός στόχος είναι η κάλυψη της νέας πόλης με πράσινο σε ποσοστό 16,4%, ώστε να είναι μία από τις πιο πράσινες στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, η αναλογία πρασίνου θα περνά με άνεση τον πήχη των 8-9 τ.μ. που αντιστοιχεί ανά κάτοικο, η οποία προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, την ίδια στιγμή που στην πόλη της Θεσσαλονίκης αυτή δεν ξεπερνά τα 2,5 τ.μ. ανά κάτοικο.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παραμέτρους των παρεμβάσεων είναι η διαμόρφωση των τριών ρεμάτων της Θέρμης, ώστε, αφενός μεν, να εξασφαλίζεται προστασία από τις πλημμύρες, αφετέρου δε, να αξιοποιούνται ως χώροι πρασίνου για την αναψυχή των κατοίκων. Πρόκειται για τον «περίπατο του νερού». «Ηδη έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για το ρέμα Πανοράματος - Θέρμης που διατρέχει κεντρικά τον οικισμό από Βορρά ώς Νότο, σε μήκος 2,5 χλμ. Αξιοποιώντας τις όχθες του, δημιουργείται ένα γραμμικό πάρκο έκτασης 50-60 στρεμμάτων, με διαμορφωμένα πρανή, περιπάτους, ποδηλατοδρόμους, φυτεύσεις, σημεία στάσης για τους περιπατητές», αναφέρει ο Γ. Τσαλικίδης.

Διαδρομές 
Η μελέτη προβλέπει ακόμη δύο κατηγορίες διαδρομών: τον αστικό περίπατο, ο οποίος θα αποτελείται από ένα δίκτυο διαδρομών που θα συνδέει χώρους αρχαιολογικού, πολιτιστικού, ιστορικού και λειτουργικού ενδιαφέροντος, και τον ποδηλατικό περίπατο, ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων.



Το έργο για τη διαμόρφωση του ρέματος, ύψους 11,2 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από τα αντιπλημμυρικά κονδύλια του ΕΣΠΑ και έχει ήδη δημοπρατηθεί. Ως προς τα υπόλοιπα έργα, η δημοτική Αρχή στοχεύει να τα χρηματοδοτήσει από τις εισφορές των νέων κατοίκων της επέκτασης, αλλά και εντάσσοντάς τα σε άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

«Εφόσον ολοκληρωθούν τα έργα αυτά με τις προτεινόμενες διαδρομές, την αξιοποίηση των υδάτινων διαδρομών και τις εκτεταμένες φυτεύσεις, θα δημιουργηθούν στην πόλη μας ένα πολύ καλό μικροκλίμα και υψηλή ποιότητα ζωής για τους κατοίκους», αναφέρει στη Real planet ο δήμαρχος Θέρμης - Πανοράματος Θεόδωρος Παπαδόπουλος.
Της ΛΙΑΣ ΠΑΠΑΔΡΑΓΚΑ
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο πατήστε Like και μοιραστείτε το με τους φίλους σας στο facebook ή/και στο twitter 

πηγή: real.gr
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...