Τρόποι για να μην σας «κάψει» το πετρέλαιο και το ρεύμα


Απλούς τρόπους «εξοικονόμησης χρημάτων» μπορούν να εφαρμόσουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Τους κανόνες αναλύει ο καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Άγις Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας πως κοινή συνισταμένη όλων όσοι καταναλώνουν ενέργεια θα πρέπει να είναι: όσο λιγότερο τη χρειαζόμαστε, τόσο φθηνότερα θα μας κοστίζει!. 


Μάλιστα, όπως λέει, λόγω του ήπιου κλίματος στη χώρα μας, οι Έλληνες μπορούν να χρειάζονται την ενέργεια λιγότερο, είτε ακολουθώντας τους κανόνες αυτούς καλής συμπεριφοράς είτε απλά αξιοποιώντας την ηλιοφάνεια.

Μαγική λύση πάντως δεν υπάρχει, αφού, όπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο καθηγητής, «δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτερες βιομηχανίες του κόσμου δαπανούν κάθε χρόνο υπέρογκα ποσά σε έρευνα, για τη μείωση της κατανάλωσης, μόλις κατά 1%». 

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, για να πετύχει κάποιος εξοικονόμηση ενέργειας, το βασικό ζητούμενο είναι να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να το πετύχει απλά και μόνο με μια νέα διαφορετική νοοτροπία. 

Ο καθολικός αερισμός του σπιτιού είναι μια πρακτική που ακολουθείται στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά και δικαίως γίνεται, αφού για λόγους υγιεινής οφείλουμε όλοι να την ακολουθούμε. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ο αερισμός του σπιτιού θα πρέπει να γίνεται μία φορά ημερησίως και αυτόματα- δηλαδή, θα πρέπει ν' ανοίγουμε τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες του σπιτιού μας διάπλατα για 20 λεπτά κάθε ημέρα, γεγονός που θα οδηγήσει στην ανανέωση του αέρα, ενώ ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι σ' αυτό το χρονικό πλαίσιο δεν προλαβαίνουν να κρυώσουν τα δομικά στοιχεία, δεν απαιτείται επαναθέρμανση του χώρου. 

Σε δεύτερο στάδιο, το κάθε νοικοκυριό θα πρέπει να ξέρει πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης που έχει και να γνωρίζει ότι είναι λάθος μεγάλο ν' ανοιγοκλείνει τους διακόπτες. «Το σπίτι δεν το αφήνουμε ποτέ να κρυώσει εντελώς», λέει ο κ. Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι ακόμα κι όταν φεύγουμε από την οικία μας, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία εντός στους 16 βαθμούς, έτσι ώστε μετά, όταν επιστρέψουμε και την ανεβάσουμε στους 22 βαθμούς, να μην χρειαστεί να «κάψει» πολύ ο λέβητας για να ζεστάνει.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, τα σπίτια που «κοιτούν» προς Νότο, στη διάρκεια της ημέρας πρέπει να τα αφήνουμε να λιάζονται, καθώς μ' αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε ως και 20% των αναγκών μας σε ενέργεια για θέρμανση. Το βράδυ δε, ο ίδιος συνιστά να κλείνουμε πόρτες και παντζούρια, ώστε να μπαίνει όσο το δυνατό λιγότερο κρύο μέσα στο σπίτι. 

Επίσης, ο καθηγητής του ΑΠΘ συνιστά στα νοικοκυριά να κάνουν συντήρηση του καυστήρα τους κάθε χρόνο.

πηγή: newsbeast.gr
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...