Συνέβη τότε στις 28 Οκτωβρίου


γεννήθηκαν οι:
1818 - Ιβάν Τουργκένιεφ, Ρώσος συγγραφέας.
1914 - Τζόνας Σολκ, Αμερικανός ιατρός (εμβόλιο της πολιομυελίτιδας).
1940 - Πόλυ Πάνου, Ελληνίδα τραγουδίστρια, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Πολυτίμης Κολιοπάνου.


1955 - Μπιλ Γκέητς, ιδρυτής της Microsoft. O Ουίλιαμ Χένρυ Γκέιτς Γ' (Wiliam Henry Gates III) είναι Aμερικανός επιχειρηματίας και πρόεδρος της Microsoft, μιας επιχείρησης λογισμικού που ίδρυσε με τον Πολ Άλεν. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στη Microsoft έχει υπηρετήσει στις θέσεις του CEO και του προϊστάμενου αρχιτεκτονικής λογισμικού, και παραμένει ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος με περισσότερο από 8% του κοινού μετοχικού κεφαλαίου. Ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο από το 1995 ως το 2006, σύμφωνα με τον κατάλογο δισεκατομμυριούχων του περιοδικού Forbes, με πρόσφατες εκτιμήσεις να βάζουν την καθαρή αξία της περιουσίας του κοντά σε 56 δισεκατομμύρια δολλάρια. Τον Ιούλιο του 2007, το περιοδικό Forbes ανέφερε ότι η αύξηση στην αξία των μετοχών του Μεξικανού δισεκατομμυριούχου Κάρλος Σλιμ (Carlos Slim) έκανε τον Γκέιτς δεύτερο πιο πλούσιο άνθρωπο του πλανήτη.
Ο Γκέιτς είναι ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες της επανάστασης των προσωπικών υπολογιστών. Αν και θαυμάζεται ευρέως, η επιχειρησιακή τακτική του έχει κατακριθεί ως αντιανταγωνιστική και μονοπωλιακή, και η εταιρία του έχει οδηγηθεί αρκετές φορές στα δικαστήρια και καταδικαστεί για παράβαση των νόμων κατά των μονοπωλίων και των τραστ. Ο Γκέιτς έχει κάνει διάφορες φιλανθρωπικές ενέργειες, δίνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις και επιστημονικά ερευνητικά προγράμματα μέσω του ιδρύματος "Bill & της Melinda Gates Foundation", που ιδρύθηκε το 2000. Ένα μεγάλο τμήμα αυτών των δωρεών αφορά την καταπολέμηση της ελονοσίας στην Αφρική.
Ο Γκέιτς επέστρεψε στην κορυφή το 2009 στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με περιουσία 40 δισεκατομμυρίων, ενώ την προηγούμενη χρονιά ήταν τρίτος, έχοντας περιουσία 58 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


1956 - Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, Ιρανός πολιτικός.
1963 - Έρος Ραμαζότι, Ιταλός τραγουδιστής.
1967 - Τζούλια Ρόμπερτς, Αμερικανίδα ηθοποιός, βραβευμένη με Όσκαρ.
1974 - Χοακίν Φίνιξ, Πορτορικανός ηθοποιός.
1979 - Άκι Χακάλα, Φινλανδός ντράμερ, μέλος του συγκροτήματος The Rasmus.
1981 - Μίλαν Μπάρος, Τσέχος ποδοσφαιριστής.


πέθαναν οι:
312 - Μαξέντιος, Ρωμαίος Αυτοκράτορας
1639 - Στέφανο Λάντι, Ιταλός συνθέτης
1704 - Τζον Λοκ, `Αγγλος φιλόσοφος


ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΟΧΙ

Τις πρώτες πρωινές ώρες στις 28 Οκτωβρίου του 1940 η τότε Ιταλική Κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος και το επέδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.
Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Έλληνας Πρωθυπουργός έστρεψε το βλέμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c'est la guerre», (αλόρ, σε λα γκερ =Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταμών ιταλικών αιτημάτων.
O ίδιος ο Γκράτσι στα απομνημονεύματά του, που εξέδωσε το 1945, περιγράφει τη σκηνή: «Έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε: αυτό σημαίνει πόλεμο. Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος..., ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως».
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εκείνη τη στιγμή είχε εκφράσει το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής, και αυτή η άρνηση πέρασε στον τότε ελληνικό δημοσιογραφικό τύπο με την λέξη «ΟΧΙ». Σημειώνεται πως αυτούσια η λέξη ΟΧΙ παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά ως τίτλος στο κύριο άρθρο της εφημερίδας «Ελληνικό Μέλλον» του Ν. Π. Ευστρατίου στις 30 Οκτωβρίου του 1940.
Δύο ώρες μετά την παραπάνω επίδοση, ξεκίνησε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος με εισβολή των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο, οπότε η Ελλάδα αμυνόμενη ενεπλάκη στον πόλεμο.

περισσότερες πληροφορίες στην el.wikipedia.org
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...