Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου, η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία αναφέρθηκε, σε επιστολή της, στα προβλήματα που αφορούν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
Η κατάσταση σήμερα
Σύμφωνα με τα κριτήρια του Ο.Η.Ε., όταν το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 χρόνων μιας χώρας είναι άνω του 7%, χαρακτηρίζεται ως γερασμένη. Η Ελλάδα γερνάει, με το ποσοστό των ηλικιωμένων στη χώρα μας να είναι σήμερα άνω του 17% και να αναμένεται να φτάσει το 24% το 2030. Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει η άφιξη του κύματος των αυξημένων γεννήσεων της μεταπολεμικής γενιάς (baby boomers). Η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού, καθώς και η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης έχουν οδηγήσει στην αύξηση των ηλικιωμένων ατόμων που πάσχουν από χρόνιες νόσους. Το μεγάλο στοίχημα για όλους μας είναι τα επιπλέον χρόνια ζωής να είναι χρόνια με ποιότητα και όχι χρόνια αναπηρίας.
Δυστυχώς, απέναντι στις παραπάνω προκλήσεις, η χώρα μας παρουσιάζεται σαφώς απροετοίμαστη, με σημαντική υστέρηση και ως «πτωχός συγγενής μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Σημαντική θεωρεί η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία την έλλειψη Προπτυχιακής και Μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στην Γηριατρική, καθώς και η μη ύπαρξη της Γηριατρικής ειδικότητας στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Σαν αποτέλεσμα, η επιμόρφωση των ιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας πάνω στην γηριατρική είναι ελλιπής. Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία προ πολλών ετών εισηγήθηκε τη γηριατρική σαν εξειδίκευση και συνεχίζει τις προσπάθειές της για τη γνωμοδότηση από την ηγεσία του ΚΕΣΥ και την νομοθετική ρύθμιση του θέματος από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Τι κάνουμε και τι μπορούμε να κάνουμε
Σημαντικές είναι ακόμη οι ελλείψεις εξειδικευμένων δομών και υπηρεσιών για ηλικιωμένους: γηριατρικές κλινικές, κλινικές χρονίων πασχόντων, δομές ανεξάρτητης διαβίωσης, κέντρα ημερήσιας νοσηλείας και κατ' οίκον υπηρεσίες. Εξαίρεση στην ανυπαρξία δομών αποτελούν τα ψυχογηριατρικά οικοτροφεία και τα κέντρα ημέρας για την άνοια στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψυχαργώς». Θεωρούμε πολύ σημαντική τη συνέχιση και ενίσχυση των παραπάνω προγραμμάτων και την ομαλή χρηματοδότησή τους. Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία συνεργάζεται με την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «ο Νέστωρ» και προσφέρει υπηρεσίες σε ασθενείς και φροντιστές ασθενών με άνοια (περισσότερες πληροφορίες στο nstr.gr). Επίσης, πλαισιωμένη από εθελοντές προσφέρει στα γραφεία της, Κάνιγγος 23, στην Αθήνα, (τηλ. 210 3811612, 210 381104), ενημέρωση για θέματα γηριατρικής, ενώ λειτουργεί γραμμή SOS για την άνοια στο τηλέφωνο 210 3303678. Τέλος, διοργανώνει μετεκπαιδευτικά μαθήματα Γηριατρικής και το Πανελλήνιο Συνέδριο Γεροντολογίας και Γηριατρικής, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε λίγους μήνες, στην Αθήνα (πληροφορίες στο gerontology.gr).
Είναι ανάγκη να γίνει κοινή συνείδηση όλων ότι τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας και ενεργό μέρος του κοινωνικού συνόλου. Η βασική προσπάθεια για τον ηλικιωμένο είναι η διατήρηση της αυτονομίας του, της αυτάρκειάς του και της ποιότητας της ζωής του. Οι ηλικιωμένοι πρέπει να αισθάνονται, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε πως η κοινωνία δεν τους παραμελεί.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας...