Οι 8 πιο φιλικές πόλεις για πεζούς (φώτο)


Επειδή το περπάτημα και η πεζοπορία είναι ένα πρωτόλειο μεν, σημαντικότατο δε «μέσο» για τους ταξιδιώτες, έχει σημασία ποιες πόλεις παρέχουν τις καλύτερες δυνατές υποδομές για ξέγνοιαστους «ποδαρόδρομους»...
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Άλλο δάσος και άλλο μεγαλούπολη, ωστόσο μια βόλτα σε πράσινο φόντο μπορεί να γίνει κάλλιστα και στα δύο. Το περπάτημα είναι ο καλύτερος τρόπος να εισέλθει κανείς στο πνεύμα και στους ρυθμούς μιας πόλης. Ποιες όμως είναι εκείνες που προσφέρουν τις καλύτερες υποδομές για τους άοκνους πεζοπόρους; Η λίστα που ακολουθεί είναι ένας πρώτος «μπούσουλας»...


Φλωρεντία, Ιταλία
Η Ρώμη μπορεί να είναι η «Αιώνια Πόλη» και το Μιλάνο η «πρωτεύουσα της μόδας», αλλά η Φλωρεντία είναι μια από τις πλέον φιλικές, για τους πεζούς, πόλεις στον πλανήτη. Το περπάτημα είναι ο πλέον καλύτερος τρόπος για να «βυθιστεί» κανείς στην ιστορική, πολλές φορές παραμυθένια φιορεντίνικη ατμόσφαιρα. Αναγεννησιακά κτίσματα, στενά σοκάκια, μεγάλες πλατείες και γέφυρες με ιστορία αιώνων, αποτελούν σημαντικό ξεκίνημα για ενδιαφέροντες ποδαρόδρομους. Πολλά από τα πλέον ιστορικά αξιοθέατα της πόλης βρίσκονται στον κεντρικό οδικό άξονα που τη διατρέχει. Η γκαλερί Uffizi και η γνωστή γέφυρα Ponte Vecchio, μεταξύ άλλων.

Βενετία, Ιταλία
Η Βενετία είναι περισσότερο γνωστή για τα κανάλια της, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά φιλική για τους πεζούς. Βασικά, της λείπει το σημαντικότερο και πιο ενοχλητικό πρόβλημα για τους περιπατητές: τα αυτοκίνητα. Ακόμα και τα ταξί της είναι βάρκες, ενώ οι ντόπιοι κάνουν όλες τις δουλειές τους μετακινούμενοι με τον πατροπαράδοτο τρόπο: με τα πόδια. Αν περπατήσετε στους λιγότερο γνωστούς δρόμους της Βενετίας, θα γνωρίσετε οπτικές και γευστικές συγκινήσεις που οι περισσότεροι τουρίστες δε θα έχουν ποτέ την τύχη να μάθουν…

Βανκούβερ και Σηάτλ, Καναδάς και ΗΠΑ
Οι περιπατητές στις πολιτείες των ΗΠΑ και του Καναδά που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, μπορεί να χρειάζονται ομπρέλα για παν ενδεχόμενο όταν βγαίνουν στο ύπαιθρο, αλλά απολαμβάνουν ιδιαίτερα «προνόμια», είτε πάνω, είτε κάτω από τα αμερικανο-καναδικά σύνορα. Το Υπουργείο Μεταφορών στο Σηάτλ έχει κάνει πολλά για τη βελτίωση της εικόνας της πόλης σε ό,τι αφορά την ελευθερία κινήσεων του πεζού. Αυτή η μητρόπολη της πολιτείας της Washington έχει ίσως τις καλύτερες υποδομές σε ολόκληρες τις ΗΠΑ. Το δε Vancouver, ήταν πάντα φιλικό προς τους περιπατητές και κοντά στο πολύ καλό δίκτυο δημόσιας συγκοινωνίας του, τους προσφέρει άπλετο χώρο. Κι όχι μόνο, καθώς και η δομή του ευνοεί το περπάτημα, αφού η λογική με την οποία είναι χτισμένο είναι «προς τα πάνω» (ψηλά κτήρια) και όχι προς τα έξω (μεγάλωμα της πόλης προς τα προάστια).

Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Όλο και περισσότερο η Νέα Υόρκη μετατρέπεται σε μια πόλη εξερευνήσιμη με τα πόδια, παρά την εικόνα που έχουν γι’ αυτήν όσοι την ξέρουν μονάχα από φωτογραφίες. Σ’ αυτό βοηθούν και τα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και βασικά το «επικό» μετρό που έχει στάσεις π-α-ν-τ-ο-ύ. Η Times Square είναι πια χώρος πεζών και… όρεξη να έχετε για βόλτες και για ποδαρόδρομο. Για να μη μιλήσουμε για το απέραντο central park, όπου μπορείτε να περπατάτε για ώρες. Καλά οργανωμένες, σύγχρονες διαβάσεις πεζών και σωστή αρίθμηση δρόμων για να μη χάνεστε με τίποτα.

Παρίσι, Γαλλία
Εκπληκτικά «περπατήσιμη» πόλη, με τις γέφυρες που ενώνουν τις δύο όχθες του Σηκουάνα να είναι θέλγητρο από μόνες τους. Πλακόστρωτα δρομάκια, αρκετά από τα οποία έχουν εκ προοιμίου αποκλείσει τα αυτοκίνητα, είναι έτοιμα να σας υποδεχθούν. Τα δε πάρκα και οι κήποι του Παρισιού, είναι παραπάνω από… ερωτεύσιμα για τους λάτρεις της πεζοπορίας ή απλά της βόλτας «πεζή». Για το μετρό, ισχύει περίπου ό,τι και για τη Νέα Υόρκη.

Βαρκελώνη, Ισπανία
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Για να βγάλουμε κι ένα γενικό συμπέρασμα, οι ευρωπαϊκές πόλεις είναι γενικώς πιο φιλικές στον πεζό σε σχέση με τις βορειοαμερικανικές. Αυτό δεν είναι απόλυτο, αλλά ισχύει σε μεγάλο βαθμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Βαρκελώνη. Εκεί βρίσκεται η τεράστια λεωφόρος La Rambla, η οποία όμως είναι λεωφόρος… πεζών και αποτελεί το κέντρο της ζωής της πόλης. Καλές προτάσεις αποτελούν και το ευρύτερο λιμάνι, αλλά και η Plaça de Catalunya, η κεντρική πλατεία της πόλης. Κοντά στη La Rambla βρίσκεται και η περίφημη περιοχή Barrio Gotico, με εκκλησίες του 15ου αιώνα και πλατείες.









Χονγκ Κονγκ, Κίνα
Δεν το λες και πόλη χωρίς αυτοκίνητα ή κίνηση, αλλά υπάρχει μια κάποια οργάνωση στο χάος του Χονγκ Κονγκ. Διαβάσεις και φανάρια είναι προσεγμένα, ενδεικτικές πινακίδες δείχνουν στους πεζούς από ποια κατεύθυνση να προσέχουν, ενώ και οι πολυσύχναστοι δρόμοι έχουν αρκετό χώρο για να εξυπηρετείται εκείνος που έχει αποφασίσει να περπατήσει, ώστε να μπορεί να φτάσει άνετα στον προορισμό του. Παράλληλα, κάθε γωνιά του Hong Kong είναι προσβάσιμη με δημόσια συγκοινωνία, οπότε μπορείτε να ξεκινήσετε απ’ όπου σας κάνει κέφι.

Μελβούρνη, Αυστραλία
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας μετά το Σύδνεϋ είναι μία χαλαρών ρυθμών, πολιτιστικά πλούσια πόλη με τα τραμ, τα λεωφορεία και τα τρένα της. Είναι επίσης μία πόλη όπου δε θα χρειαστεί να μοιραστείτε τα πεζοδρόμια με τα αυτοκίνητα (όπως, καλή ώρα, γίνεται στα καθ’ ημάς). Σχετικά επίπεδη, χωρίς ανηφοριές και σκαμπανεβάσματα, είναι ιδανική για τους πεζούς, οι οποίοι μπορούν να διασχίσουν τον ποταμό Yarra μέσω της γέφυρας Webb.
Τελικά, κάθε πόλη μπορεί να περπατηθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Το όλο θέμα είναι πόσο εύκολο, προσιτό και ασφαλές το κάνει η ίδια για τους κατοίκους και για τους επισκέπτες της. Στους «παραδείσους των πεζών», το περπάτημα είναι πράγματι απόλαυση...

αναδημοσίευση από http://www.clickatlife.gr
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...