Χρήσιμες συμβουλές προς τους φοιτητές και τους γονείς τους για την ενοικίαση κατοικίας


Χιλιάδες νέοι φοιτητές, γεμάτοι όνειρα, αρχίζουν αυτήν την περίοδο την αναζήτηση, για να βρουν «φθηνό» σπίτι στον τόπο όπου βρίσκεται η σχολή τους. Υπολογίζεται ότι ενοικιάζονται πάνω από 100.000 σπίτια από φοιτητές και κάθε οικογένεια ξοδεύει μόνο για ενοίκιο από 3.000 έως 6.000 ευρώ ετησίως.


Μετά την πτώση των τιμών στα ακίνητα και τις ενοικιάσεις των επαγγελματικών χώρων, παρατηρείται μια σταδιακή υποχώρηση και στις τιμές των φοιτητικών ενοικίων. Η υποχώρηση κυμαίνεται από 7% για τις γκαρσονιέρες και φθάνει έως και περίπου 15% για τα μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία ενοικιάζονται σε δύο ή τρεις φοιτητές μαζί. 

Πού κυμαίνονται οι τιμές στις φοιτητουπόλεις;

Οι τιμές κινούνται σε πτωτική τροχιά λόγω της οικονομικής κρίσης και, όπως εκτιμούν οι κτηματομεσίτες, είναι η πρώτη υποχώρηση των φοιτητικών ενοικίων. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι σπίτια πλησίον των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αποτελούν μακρινό όνειρο, καθώς οι τιμές είναι τσουχτερές.

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο Κτηματομεσιτών Ελλάδος, Γιάννη Ρεβύθη, ο οποίος ανέφερε ότι η τιμή της γκαρσονιέρας κυμαίνεται από 150 έως 200 ευρώ, στα 2άρια από 250 έως 350 ευρώ, ενώ στα μεγαλύτερα σπίτια το ποσό κυμαίνεται από 350-550.


Όσον αφορά στα νεόδμητα διαμερίσματα, ο κ. Γ. Ρεβύθης δήλωσε ότι σε αυτά οι τιμές δεν έχουν παρουσιάσει αξιόλογες μεταβολές, γιατί την τελευταία διετία δεν υπήρξαν καινούργιες κατασκευές.

Ανάλογη πτωτική πορεία καταγράφουν οι τιμές των ενοικίων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Στην Κρήτη, οι τιμές ενοικίασης ξεκινούν από 200 έως 300 ευρώ για τις γκαρσονιέρες και από 280 μέχρι 380 ευρώ για τα δυάρια, ενώ ανάλογα κυμαίνονται και οι τιμές στη Βόρεια Ελλάδα. Τσιμπημένες τιμές θα συναντήσουν οι φοιτητές, εφόσον επιθυμούν σπίτια κοντά στο κέντρο του Ηρακλείου Κρήτης και στις συγκοινωνίες.

Τι να προσέχουν οι φοιτητές κατά την ενοικίαση

Εν αναμονή της νέας φοιτητικής χρονιάς, ο κ. Νίκος Τσεμπερλίδης, πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), δήλωσε ότι οι φοιτητές και οι οικογένειές τους πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αναζήτηση φοιτητικής στέγης. 

Ο κ. Ν. Τσεμπερλίδης τόνισε ότι η διάρκεια μίσθωσης του σπιτιού καλό θα ήταν να μην ξεπερνάει τους δώδεκα μήνες. «Κι αυτό, γιατί ο φοιτητής, γνωρίζοντας με τον καιρό την περιοχή όπου διαμένει, έχει τη δυνατότητα ενδεχομένως να ανακαλύψει καλύτερες για αυτόν ευκαιρίες» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ.

Από την πλευρά της, η κα Παναγιώτα Καλαποθαράκου, αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, δήλωσε ότι η μεγαλύτερη εκμετάλλευση παρατηρείται στα αστικά κέντρα. Όπως σχολίασε, οι διαφωνίες μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών ξεκινούν από τη στιγμή που θα προκύψουν οι πρώτες φθορές και αφορούν στο ποιος είναι υποχρεωμένος να πληρώσει για την επισκευή τους.

Όσον αφορά στην ενοικίαση ενός σπιτιού, η κα Καλαποθαράκου διευκρίνισε ότι οι νεαροί ενοικιαστές οφείλουν να ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις. «Έχουν συμβεί περιστατικά που ο ιδιοκτήτης υποχρέωσε τον ενοικιαστή να πληρώσει χαρτόσημο, ενώ έχει καταργηθεί» σημείωσε.

Συμβουλές προς γονείς και μαθητές

Εν όψει της νέας φοιτητικής χρονιάς, συμβουλές προς γονείς και μαθητές δίνει με ανακοίνωσή του το ΚΕΠΚΑ, για την εύρεση κατοικίας. Σημειώνει ότι υπάρχουν σε κάθε πόλη μεσιτικά γραφεία, αγγελίες, ιστοσελίδες, ενοικιαστήρια, ανακοινώσεις κ.λπ.. Όπως τονίζει, καλό θα ήταν να ξεκινήσουν από τις τοπικές εφημερίδες, να αξιολογήσουν τις μικρές αγγελίες που υπάρχουν στους ειδικούς πίνακες ανακοινώσεων των σχολών, να επισκεφθούν μεσιτικά γραφεία, να κάνουν μια βόλτα στην πόλη. Ειδικότερα τονίζεται ότι:

-  τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι, κατά κανόνα, παλαιότερα και πιο ακριβά σε σχέση με αυτά που βρίσκονται εκτός κέντρου
- πρέπει να ελέγχουν την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι παρέχει αυτή (super market, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).
- πρέπει να ελέγχουν καλά το σπίτι, για να διαπιστώσουν τυχόν βλάβες και να τις επισημαίνουν στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουν να κατοικούν στο σπίτι.
- χρειάζεται μεγάλη προσοχή, όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη για την ενοικίαση του σπιτιού.

Επίσης, οι φοιτητές πρέπει να γνωρίζουν ότι:

- στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές
- η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμα κι αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος
- αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται, ετησίως, κατά ποσοστό 75% του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τους αμέσως προηγούμενους 12 μήνες
- η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει, μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο - Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται για αόριστο χρόνο, όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται
- η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει, με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή
- προκαταβολή του ενοικίου επιτρέπεται μόνο για τον τρέχοντα μήνα
- ο νόμος επιτρέπει να καταβληθεί εγγύηση μέχρι του ποσού που ισούται με το άθροισμα δύο μηνιαίων μισθωμάτων (ενοικίων)
- οι φοιτητές δεν πρέπει να αποδέχονται και να υπογράφουν όρους που δεν κατανοούν ή με τους οποίους δεν συμφωνούν απόλυτα - Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης, περιέχονται όροι δυσμενείς για τους ενοικιαστές, π.χ. «Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση, πριν τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια μέχρι τη λήξη». Τέτοιους όρους τους διαγράφουν.
- ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να παραδώσει στον ενοικιαστή την κατοικία κατάλληλη για τη χρήση που συμφωνήθηκε και να τη διατηρεί κατάλληλα, κατά τη μίσθωση
- ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη του ακινήτου
- ο ιδιοκτήτης δεν αποδίδει στον ενοικιαστή τις αναγκαίες δαπάνες που αυτός έκανε στο ακίνητο
- ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται για φθορές ή μεταβολές που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση.

Χρηστικές συμβουλές από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων 

Η σημαντικότατη προσφορά κατοικιών για μίσθωση σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας, σε συνδυασμό με τη σημαντικά μειωμένη ζήτηση, εξασφαλίζει τη στέγαση όλων με απόλυτα λογικές τιμές. 

Δυστυχώς, τα πανεπιστήμιά μας όχι μόνο δεν διαθέτουν φοιτητικές εστίες που να καλύπτουν τουλάχιστον όλους τους πρωτοετείς φοιτητές, αλλά τα περισσότερα AEI και TEI εξακολουθούν να αρνούνται και να αδιαφορούν πλήρως, με ελάχιστες γνωστές σ' εμάς εξαιρέσεις, για το αυτονόητο: να οργανώσουν γραφεία στέγασης των φοιτητών τους σε ιδιωτικές κατοικίες ή έστω ειδικές πανεπιστημιακές ιστοσελίδες, όπως γίνεται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, ώστε οι ενδιαφερόμενοι γονείς και φοιτητές να μη χρειαστεί να ταλαιπωρηθούν αναζητώντας στέγη πόρτα-πόρτα σε μιά άγνωστη συνήθως πόλη, αλλά να καθοδηγηθούν άμεσα στο πού θα βρουν αυτό που ζητούν. Για να καταλάβετε τι εννοούμε, επισκεφθείτε τις σχετικές ιστοσελίδες του Γραφείου Στέγασης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: http://enoikiazetai.uoi.gr ή του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Κύπρου: http://www.cut.ac.cy/studies/accommodation/rent/ είτε οποιουδήποτε αγγλικού ή γαλλικού Πανεπιστημίου... 

Έτσι, σήμερα οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες και ενοικιαστές μπορούν να επιχειρήσουν να απευθυνθούν στις εξής διευθύνσεις: 

1. ΑΘΗΝΑ: Δυστυχώς για εφέτος δεν μας έχει γνωστοποιηθεί οποιαδήποτε πανεπιστημιακή ιστοσελίδα ή Γραφείο Στέγασης, για προσφορά - ζήτηση φοιτητικής στέγης στην περιοχή Αθήνας, Πειραιά και περιχώρων για την τρέχουσα περίοδο, ούτε οποιαδήποτε ιδιωτική ιστοσελίδα με κατηγοριοποίηση της προσφοράς και ζήτησης κατοικιών ανά πανεπιστημιακή σχολή...
2. ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Γραφείο Στέγασης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η μόνη άρτια και μόνιμη πανεπιστημιακή ιστοσελίδα προσφοράς-ζήτησης φοιτητικής στέγης: http://enoikiazetai.uoi.gr , τηλ. 26510-97106, φαξ 26510-97024.
3. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Γραφείο Στέγασης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου: Τηλ. 2310-991372 & 73, 994168, 996743, 996771 και φαξ 2310 995112.
4. ΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ: Δείτε τις ηλεκτρονικές σελίδες των υπολοίπων ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Αν λειτουργούν γραφεία στέγασης και σε άλλα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, παρακαλούμε τους αρμόδιους να ενημερώσουν αμέσως το κοινό & εμάς. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί από όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας να επιδείξουν στοιχειώδη σεβασμό στους πρωτοετείς φοιτητές τους, ιδρύοντας γραφεία στέγασης στις φοιτητικές τους λέσχες ή έστω ειδικές ιστοσελίδες προβολής της προσφοράς και ζήτησης!

Τα υπόλοιπα μέσα για εκμίσθωση ή μίσθωση φοιτητικής κατοικίας είναι σήμερα τα εξής: 

- ΑΓΓΕΛΙΕΣ στους πίνακες ανακοινώσεων των ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και σε άλλους χώρους έξω από τις σχολές, που αναρτούν οι ιδιοκτήτες προσφερόμενων κατοικιών. 
- ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΡΙΑ έξω από τις κατοικίες και σε διάφορα κοντινά τοπικά δημόσια μέρη. 
- ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ στον ημερήσιο, τον περιοδικό και τον ειδικό Τύπο αγγελιών και το Διαδίκτυο.
- ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, σε μερικές πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα, η Τρίπολη, η Καστοριά... (βλ. τον κατάλογο σωματείων ΠΟΜΙΔΑ). 
- ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΜΕΣΙΤΩΝ, κατά προτίμηση των συνοικιών κοντά στις περιοχές όπου αναζητείται η κατοικία.


αναδημοσίευση από http://www.peristerinews.gr
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...