Τα έθιμα του Κρητικού Γάμου... από το μπαούλο της γιαγιάς στον υπολογιστή σας!

27/04/2016
Μια μικρή ομάδα απαρτιζόμενη από τη Χρυσούλα Τζωρτζάκη, την Ευγενία Τόλη και με πολλούς ακόμα εθελοντές, με μεγάλη αγάπη και σεβασμό στο πολιτισμό της Κρήτης αναζήτησε και συνέλλεξε τα τραγούδια του παραδοσιακού Κρητικού γάμου και έβαλε ένα στόχο: να διασωθούν από τη φθορά του χρόνου.
Συνοδοιπόρους στο όραμα τους αυτό είχαν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, την Περιφέρεια Κρήτης- η οποία δέχθηκε να το χρηματοδοτήσει για να φτάσει στα χέρια των Κρητών ανά την υφήλιο δωρεάν, και πλήθος ανθρώπων που εργάστηκαν αφιλοκερδώς. Όλοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για ένα σκοπό: για να ενισχυθεί το αίσθημα της ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας των απανταχού Κρητικών, να επανασυνδεθούν οι παλαιότεροι με τις ρίζες τους αλλά και οι νέες γενιές να παραλάβουν αλώβητη και ατόφια την Kρητική κληρονομιά, ως άξιοι συνεχιστές της.
Το CD περιέχει τραγούδια τα οποία πλαισιώνονται με αφήγηση, εμπλουτισμένο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από γάμους του χθες και του σήμερα. Καλύπτει όλη την τελετουργία από το σάκιασμα και τη μεταφορών των προικιών, το στόλισμα του νυφικού παστού, το στολισμό και τον αποχαιρετισμό της νύφης, τον διάλογο με μαντινάδες έξω από το σπίτι της νύφης προτού πάνε στην εκκλησία, το γαμήλιο ψίκι, τις ευχές της μάνας, και το γαμήλιο γλέντι.
πηγή
Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...