Στην Κουζίνα: Χοχλιοί μπουμπουριστοί - ο αγαπημένος μεζές των Κρητικών

3/4/2016
Τι να πούμε πρώτα για το σημερινό φαγητό; Ας ξεκινήσουμε από τους φίλους του... 

Στο κοινό του ανήκουν φανατικοί φίλοι, αλλά και "φανατικοί πολέμιοι", χιουμοριστικά μιλώντας!  Τα σαλιγκάρια ή όπως λέγονται από τους περισσότερους κρητικούς "χοχλιοί" ανήκουν στην κατηγόρια των φαγητών που ή θα λατρεύει κάποιος ή θα αρνείται πεισματικά να τα δοκιμάσει. Εμείς φυσικά ανήκουμε στους φίλους και μάλιστα σε αυτούς που στα παιδικά μας χρόνια η μαμά έλεγε "Μη φας άλλους, θα πονέσει το στομάχι σου". 


Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι χοχλιοί θεωρούνται ένα από τα πιο ευεργετικά φαγητά της Μεσογειακής διατροφής. 

Συγκεκριμένα, όπως διαβάσαμε και στο site http://www.naoussasnails.gr/ "...το λίπος των σαλιγκαριών θεωρείται ωφέλιμο, γιατί παρέχει στον οργανισμό τα Ω3 λιπαρά οξέα, λιπαρά τα οποία ο άνθρωπος δε μπορεί να τα συνθέσει.".
Επίσης, "...Όσον αφορά στα ανόργανα στοιχεία (μέταλλα) το κρέας των σαλιγκαριών αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου, καλίου και νατρίου."
Μάλιστα "...Ορισμένοι ερευνητές προτείνουν την κατανάλωση σαλιγκαριών ως εναλλακτική πηγή ασβεστίου και φωσφόρου, δυο συστατικών πολύ σημαντικών για την ανάπτυξη των οστών. Εκτός όλων των παραπάνω αναφερθέντων, η σάρκα των σαλιγκαριών αποτελεί και σημαντική διαιτητική πηγή βιταμινών. Η υψηλή βιωσιμότητα των κατοίκων της Κρήτης και τα χαμηλά ποσοστά καρκίνου συσχετίστηκαν και με την συχνή κατανάλωση σαλιγκαριών"...".

Τέλος, ας αναφέρουμε ότι τα σαλιγκάρια ήταν και ένα από τα φαγητά που βοήθησαν τους Έλληνες να διατραφούν σε καιρούς πολέμου, καθώς επίσης και ότι χρησιμοποιήθηκαν κατά τον Μεσαίωνα για... ιατρικούς λόγους, στα εγκαύματα. 

Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και για να μάθετε και εσείς να φτιάχνετε το "μεζέ των μερακλήδων" ξεκινάμε τάχιστα την εκτέλεση της συνταγής. 

Για σήμερα επιλέγω μπουμπουριστούς χοχλιούς. Για όσους δεν γνωρίζουν είναι αυτοί που ψήνονται με το κεφάλι τους να ακουμπάει στο τηγάνι. 

Ξεκινάμε; Θα χρειαστούμε...

Υλικά
40 - 50 κομμάτια περίπου χοχλιούς (αναλόγως το μέγεθος του τηγανιού)
δεντρολίβανο
αλάτι
1 φύλλο δάφνη
ξύδι
περίπου 3/4 του κρασιού του ποτηριού ελαιόλαδο

Εκτέλεση
  • Στην Κρήτη πριν να ψήσουμε τους χοχλιούς, τους σακάζουμε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τοποθετηθούν σε ένα μεγάλο κοφίνι ή καλάθι ή κάτι ανάλογο, ώστε να μπορούν να παίρνουν αέρα, μαζί με μακαρόνια μακρυά. Σκεπάζουμε το καλάθι με ένα ύφασμα, ώστε να μη φύγουν και τους αφήνουμε για μερικές μέρες. Οι χοχλιοί επειδή διατρέφονται με άγρια χόρτα αν δεν σακαστούν μπορεί να είναι πολύ πικροί ή και να μας πειράξουν. Τα μακαρόνια στο καλάθι βοηθούν να αποβληθούν όλα αυτά πιθανά βλαβερά συστατικά για τον οργανισμό μας και να καθαρίσουν.
  • Τους βάζουμε σε ένα δίχτυ ή ένα ύφασμα λεπτό και τους δένουμε για να μη φύγουν μέχρι να τους μαγειρέψουμε.
  • Πλένουμε καλά τους χοχλιούς.

  • Βράζουμε νερό και τους ρίχνουμε μέσα μέχρι να ξεκολλήσουν τα άσπρα, σάλια κλπ. προσέχοντας όμως να μη βράσουν πολύ. Παραμένουν τόσο ώστε να μπορούν να καθαριστούν με ευκολία. Με το βράσιμο επίσης διαπιστώνουμε ποιοι είναι ζωντανοί και ποιοι όχι, ώστε να απομακρύνουμε τους δεύτερους. Αν δεν είμαστε σίγουροι χρησιμοποιούμε μία οδοντογλυφίδα και τους ακουμπάμε λίγο.

  • Ξεπλένουμε τους χοχλιούς, τους καθαρίζουμε καλά με ένα μαχαίρι, αφαιρόντας όλα τα άσπρα και τους βάζουμε άλλη μία φορά σε βραστό νερό με λίγο αλάτι και ένα φύλλο δάφνης. Τους αφήνουμε πολύ λίγο (περίπου 2 λεπτά) και τους αφαιρούμε από τη φωτιά, χύνοντας το νερό. 

Οι χοχλιοί είναι έτοιμοι για το τελικό στάδιο του τηγανίσματος.

  • Ζεσταίνουμε το λάδι. Ρίχνουμε τους χοχλιούς προσέχοντας το κεφάλι να είναι προς τα κάτω και να μην βάλουμε πάρα πολλούς (απλά καλύπτουμε την επιφάνεια του τηγανιού). Προσθέτουμε αρκετό δεντρολίβανο και αλάτι, καθώς επίσης και το ξύδι και τους αφήνουμε για ψηθούν για περίπου 3 λεπτά. 

Είμαστε έτοιμοι.
Σερβίρουμε και... καλή μας όρεξη!
Down Time
Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...