Το περπάτημα καίει περισσότερες θερμίδες απ’ όσες φανταζόμασταν

29/04/2016
Τελικά, το να κάψεις θερμίδες είναι πιο εύκολο απ' όσο νόμιζες.

Aπό την Κλειώ Γουναρίδη

Η πιο απλή και εύκολη φυσική δραστηριότητα, θεωρείται από όλους , ειδικούς και μη, το περπάτημα. Μέχρι τώρα όμως, οι περισσότερες δεν το είχαμε και σε ιδιαίτερη εκτίμηση όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του στο «κάψιμο» θερμίδων, οπότε και το απαρνιόμασταν εντελώς.  

Σύμφωνα όμως με μία νέα (και απίθανη, να προσθέσουμε) έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Physiology, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τον αριθμό των θερμίδων που πιστεύαμε ότι καίμε με το περπάτημα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Southern Methodist, στο Dallas των Ηνωμένων Πολιτειών, επανεξέτασαν τις εξισώσεις με τις οποίες υπολογίζαμε τις θερμίδες που καίμε με την άσκηση για πάνω από 40 χρόνια. Και τα αποτελέσματα; Μαντέψτε!

Πρώτον, το μέγεθος του δείγματος στο οποίο οι εξισώσεις είχαν βασιστεί ήταν υπερβολικά μικρό καθώς περιλάμβανε μόνο 6 άτομα για μια μέθοδο και μάλιστα μόνο άντρες.

Δεύτερον, αυτά τα δεδομένα δεν λάμβαναν υπ' όψιν , ότι άνθρωποι διαφορετικών κιλών ξοδεύουν διαφορετικό ποσό ενέργειας μέσα στην ημέρα. Για παράδειγμα άνθρωποι με περισσότερα κιλά καίνε λιγότερες θερμίδες ανά κιλό από αυτούς που ζυγίζουν λιγότερο, περπατώντας την ίδια απόσταση! Πώς κατάλαβαν ότι κάτι πάει «λάθος» ; Εφαρμόζοντας αυτές τις εξισώσεις βρήκαν πώς ο υπολογισμός των θερμίδων ήταν υπερβολικά μικρός στο επιβλητικό ποσοστό των 97% των περιπτώσεων.

Τα καλά νέα για εμάς, είναι πως οι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα εξίσωση, 2 με 3 φορές πιο ακριβής στον υπολογισμό των θερμίδων που καίμε. Η νέα εξίσωση βασίζεται αφενός σε μεγαλύτερο δείγμα ανθρώπων, αφετέρου λαμβάνει υπ'όψιν διαφορετικά μεγέθη ύψους, κιλών και ταχύτητας με την οποία κάποιος περπατά.

Σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα της έρευνας, Δρ. Peter Weyand, καθηγητή βιομηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Southern Methodist University, «για μια μέση γυναίκα 60 κιλών, που περπατά με μέση ταχύτητα περίπου 5 χλμ την ώρα, η συνολική ενέργεια που θα καταναλώσει για 1 χλμ, θα ήταν 81 θερμίδες.» Αντιθέτως, ο παλιός υπολογισμός έβρισκε πως η ίδια γυναίκα θα «έκαιγε» μόνο 68 θερμίδες.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε εάν αυτός ο νέος (και πολύ συμφέρον) υπολογισμός θα εφαρμοστεί σε ευρύτερη κλίμακα, (κάτι που εμείς σίγουρα ελπίζουμε να γίνει), οπότε προς το παρόν, βάλτε αθλητικά και βγείτε για περπάτημα στη γειτονιά απολαμβάνοντας τον καλοκαιρινό καιρό. Εξάλλου τα οφέλη που προσφέρει το περπάτημα, και γενικότερα η φυσική δραστηριότητα στη ζωή μας, είναι πολλαπλά είτε είναι καρδιαγγειακά είτε μυοσκελετικά ή απλά μας φτιάχνει τη διάθεση και μας γεμίζει με ενέργεια.
Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...