20 + 1 συμβουλές πληροφορικής που... άντεξαν στο χρόνο



Η τεχνολογία εξελίσσεται, το hardware αλλά και το software των υπολογιστών βελτιώνεται και μαζί με αυτό και εμείς, μαθαίνοντας νέα πράγματα και αφήνοντας πίσω παλιές γνώσεις που δεν βοηθούν πια.

Κάποια πράγματα όμως φαίνεται να μην αλλάζουν ποτέ και πάντα χρειάζεται να τα θυμόμαστε. Σας παρουσιάζουμε εδώ, 20 + 1 συμβουλές που θα σας λύσουν τα χέρια τη δύσκολη στιγμή. 


1) Αν κάτι δε λειτουργεί, ρίξτε του μία γροθιά!
Δε λειτουργεί σωστά ο υπολογιστής σας. Είναι απλό. Χτυπήστε τον και αρχίσετε να του φωνάζετε.
Όχι βέβαια, αυτό είναι απλά ένα αστείο.
Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι επανεκκίνηση. Τα περισσότερα "κολλήματα" στους υπολογιστές λύνονται με ένα restart, αφού βέβαια αποθηκεύσετε τις εργασίες σας. Η μνήμη RAM αδειάζει, και το λειτουργικό σύστημα φορτώνεται σε αυτήν από την αρχή "φρέσκο" χωρίς οτιδήποτε το είχε επηρεάσει πριν!!!

2) Μη ξεχνάτε ποτέ την μπαταρία
Ο Νόμος του Μέρφυ φαίνεται να ισχύει και για τα laptops και τα tablets και εκεί που θα τα χρειάζεστε περισσότερο αυτά θα ... σας αφήσουν ξεκρέμαστο!!! Για αυτό, έχουμε πάντα μαζί μας τον φορτιστή της μπαταρίας, ή αν είναι δυνατόν και μία δεύτερη μπαταρία.

3) Κρατάτε αντίγραφο για τα ΠΑΝΤΑ
Κι αυτό είναι... ΝΟΜΟΣ!!! Οι περισσότεροι δυσκολεύονται να πεισθούν ότι είναι πολύ σημαντικό να κρατούν backup των αρχείων τους σε ένα δεύτερο αποθηκευτικό μέσο (π.χ. εξωτερικό σκληρό δίσκο, flash memory, DVD+R κλπ), μέχρι τη στιγμή που ο σκληρός δίσκος θα χαλάσει και οι 2.574 φωτογραφίες του μωρού τους ή η διπλωματική εργασία που μόλις τελείωσαν και θα παρέδιδαν αύριο στον αγαπήμενο καθηγητή τους, ουπς... μόλις εξαφανίστηκε!!! 
Επίσης, καλό είναι να διαμορφώνεται το σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας σε δύο partition , ένα για το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές και ένα δεύτερο για τα αρχεία σας. 

4) Το recovery partition είναι φιλαράκι σας!
Κρατήστε το λογισμικό αποκατάστασης (Recovery Partition) που ... έρχεται με την αγορά ενός νέου υπολογιστή σε ένα εξωτερικό μέσο αποκατάστασης. Αντιγράψτε το από την αρχή και αποθηκεύστε σε τόπο ασφαλή. Σε ώρα ανάγκης θα σας φανεί πολύ χρήσιμο. Επίσης , κρατήστε αντίγραφα με τα κλειδιά των λογισμικών που έχετε αγοράσει νόμιμα, ή τυχόν drivers που σας έχουν δοθεί με την αγορά π.χ. εκτυπωτών.

5) Δεν είναι κακό να κοιτάμε και τα προηγούμενα ΜΟΝΤΕΛΑ ;-P !!!
Πολλές φορές ψάχνουμε την πιο νέα κάρτα γραφικών προκειμένου να έχουμε καλύτερη απόδοση στα γραφικά μας. Όμως έτσι είναι σίγουρο ότι θα πληρώσουμε κάτι παραπάνω. Κάθε καινούργιο υλικό στην αρχή του , οι κατασκευαστές του το χρεώνουν λίγο παραπάνω. Μήπως λοιπόν, να ελέγξετε και την περίπτωση ενός υλικού που ήταν καλύτερο στην κατηγορία του στην αμέσως  προηγούμενη παραγωγή;;

6) Διαβάστε τα manuals. 
Οι αλλιώς τα εγχειρίδια χρήσης. Οι περισσότεροι αν δε τα πετάξουμε, τα φυλάσσουμε αμέσως και συνήθως δε θυμόμαστε και που. Αν ρίξετε μία ματιά όμως, θα δείτε ότι θα σας βοηθήσουν να ενεργοποιήσετε κάποιες λειτουργίες που ούτε φανταζόσασταν.

7) Χρησιμοποιήστε τις συντομεύσεις πληκτρολογίου
Θα δουλεύετε πολύ ταχύτερα και θα νιώθετε και πολύ πιο cool. Σε επόμενο άρθρο: Συντομεύσεις πληκτρολογίου για τα windows.

8) Χτίσε το δικό σου PC. 
Πετραδάκι, πετραδάκι για τα σένα το' φτιαξα!!! Προτιμήστε να επιλέξετε μόνοι σας τα μέρη του υλικού που ταιριάζουν στις ανάγκες σας και στην τσέπη σας, ειδικά αν πρόκειται για επιτραπέζιο υπολογιστή. Έτσι θα γλιτώσετε χρήματα και θα καλύψετε καλύτερα τις ανάγκες σας, ειδικά αν αγοράσετε ένα Gaming Pc.

9) Κρατάτε το λογισμικό σας ενημερωμένο. 
Μη βαριέστε, πατήστε το επιτέλους το κουμπάκι για να ενημερώσετε το λογισμικό σας. 
Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσετε όλες τις δυνατότητες που το λογισμικό μπορεί να σας προσφέρει και θα προστατεύσετε το σύστημα σας από πιθανό crash-άρισμα και απώλειες δεδομένων. 

10) Κρυπτογραφείστε τα ευαίσθητα δεδομένα!
Κρυπτογραφείστε κάθε αρχείο που δε θέλετε σε καμία περίπτωση να το δει κάποιος... κλέφτης!!! Υπάρχουν διαθέσιμα προγράμματα για αυτό το λόγο.


11) Χρησιμοποιείστε εργονομικό πληκτρολόγιο και ποντίκι.
Πολλά συμπτώματα και παθήσεις οφείλονται στην πολύωρη χρήση του υπολογιστή. Καλό είναι να βάζουμε κάποιο όριο, αλλά αν η δουλειά μας είναι τέτοια και δε μας το επιτρέπει;;; Φροντίστε να αγοράστε ένα πληκτρολόγιο και ποντίκι που βοηθάει στην τοποθέτηση των χεριών μας σε αυτό. 

12) Αποκρύψτε ή τακτοποίηστε τα καλώδια. 
Εκτός του ότι είναι αντιαισθητικό να βλέπεις δεκάδες καλώδια μπερδεμένα να κρέμονται πίσω από τα γραφείο, είναι επίσης επικίνδυνο. Μη ξεχνάτε, περνάει ρεύμα από εκεί. Κάποιοι μάλιστα χρησιμοποιούν το ρολό του χαρτιού υγείας (;-Ο) για να χωρίσουν ανά κατηγορία και να κρύψουν μέσα εκεί τα καλώδια. Στο εμπόριο βέβαια μπορείτε να βρείτε και πιο... επαγγελματικές λύσεις, αρκεί να ψάξετε και να ρωτήσετε :-) 

13) Όσο είστε σπίτι, χρησιμοποιείστε καλώδιο για να συνδεθείτε ενσύρματα.
Με αυτόν τον τρόπο η ταχύτητα της σύνδεσής θα είναι ταχύτερη και αποφεύγεται τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ασύρματη σύνδεση. Έτσι μπορείτε να κλείσετε την ασύρματη από τον Router και να γλιτώσετε και λίγη ακτινοβολία!!! 

14) Βάλτε τον Router στη μέση! 
Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε όμως οπωσδήποτε το Router ασύρματα, βάλτε τον σε ένα κεντρικό σημείο, ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση όλες οι συσκευές. Επίσης καλό είναι να έχει μία ... καλή απόσταση από το πάτωμα. 

15) Σταματήστε τους κλέφτες.
Οι περισσότεροι αποθηκεύουν gigabytes πληροφοριών, ζωτικής σημασίας στις φορητές τους συσκευές τους τις οποίες κινδυνεύουν να χάσουν ανά πάσα στιγμή. Για αυτό καλό είναι GPS αντικλεπτικό πρόγραμμα στο iphone σας ή στο tablet σας. Αν το κινητό σας χαθεί , το πρόγραμμα κλειδώνει το λειτουργικό σύστημα και μέσω  GPS στέλνει σήμα αναφοράς της τοποθεσίας της συσκευής.

16) Για τους παιχνιδιάρηδες.
Είστε και εσείς ένας πωρωμένος gamer. Αν ναι, φροντίστε να ενημερώνετε συχνά τα προγράμματα οδήγησης των γραφικών του υπολογιστή σας και του συστήματος ήχου.
Αν η κάρτα γραφικών που έχετε χρησιμοποιεί παλιούς drivers είναι πολύ πιθανό ένα νέο παιχνίδι με περισσότερες απαιτήσεις να μην αποδίδει όλες τις δυνατότητες του στην οθόνη του pc σας. 

17) Διώξτε όλους αυτούς που μπαίνουν στο δίκτυό σας
Το πιο εύκολο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ασφάλεια του ασύρματου δικτύου σας είναι να αλλάξετε τόσο το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης για το δρομολογητή σας. Είναι πολύ απλό και σας "επιστρέφει" όλη την ταχύτητά σας πίσω... 

18) Πείτε όχι στα ... μπισκότα (cookies)
Ενεργοποιήστε την επιλογή  Do Not Track feature  στον browser σας. Αυτό το χαρακτηριστικό θα στείλει ένα μήνυμα στις ιστοσελίδες που επισκέπτεστε ότι δεν επιτρέπεται να εγκαταστήσουν cookies στον browser σας, τα οποία θα καταγράφουν τις κινήσεις σας γύρω από το Web. Αν θέλετε βέβαια... 

19) Μάθετε τι συνέβη στον υπολογιστή σας και... λύστε του τα προβλήματα
Αν ο υπολογιστής δείχνει σημάδια κόπωσης τελευταία και crashάρει συχνά, μάθετε την αιτία αυτού με μία απλή ματιά στον Πίνακα Ελέγχου-> Σύστημα και Ασφάλεια -> Κέντρο ενεργειών. Από εκεί θα μπορέσετε να μάθετε τι συνέβη, αλλά και να επαναφέρετε το σύστημά σας σε μία προγενέστερη κατάσταση όπου λειτουργούσε καλύτερα.

20) Πάρτε ένα screenshot
Πολλές φορές δεν έχουμε καν τη δυνατότητα να περιγράψουμε στον ειδικό τι ακριβώς συνέβη στο σύστημά και δε δουλεύει πια όπως θέλουμε. Όπως κάθε πρόβλημα, συνήθως εμφανίζει ένα μήνυμα λάθους στην οθόνη. Εκείνη τη στιγμή λοιπόν, πάρτε ένα screenshot.  Έτσι θα βοηθήσετε σημαντικά τον ειδικό που θα έρθει να επιδιορθώσει των υπολογιστή σας.

Για το τέλος...

21) Κάντε ένα διάλειμμα από τον υπολογιστή.
Για 24 ώρες βάλτε στόχο να μη κοιτάξετε τον υπολογιστή και αν γίνεται καμία άλλη οθόνη.
Κάνει καλό στα μάτια σας και μειώνει τις πιθανότητες να εξουθενώσετε τον εαυτό σας. 
Θα διαπιστώσετε τότε πόσο ισχυροί έχουν γίνει οι φορητοί υπολογιστές όλων των μεγεθών. Επίσης, θα διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι έτσι θα μπορέσετε να γίνετε πιο ανεκτικοί και υπομονετικοί στα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν!!! 
I LOVE COMPUTERS, BUT ALSO MY HEALTH!!!

Ξεχάσαμε κάτι; Έχετε να προτείνετε κάτι ακόμα;;; 


άρθρο down time 
για downtimeforyou.blogspot.com

Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...