Κυκλοθυμικοί, ευέξαπτοι και καταναλωτικοί όσοι χρησιμοποιούν πιο συχνά το smartphone. Τι μαρτυρά σημάδια κατάθλιψης;Εκτιμάται ότι ένα μέσος χρήστης ενός smartphone κοιτάει το κινητό του περίπου 150 φορές την ημέρα, ενώ οι ίδιοι οι χρήστες παραδέχονται ότι είναι εθισμένοι και απόλυτα εξαρτημένοι από τις συσκευές τους.
Όλοι γνωρίζουν ότι το να έχει κανείς κολλημένο το πρόσωπό του στην οθόνη του κινητού του δεν είναι και ό,τι καλύτερο, αλλά σύμφωνα με μία νέα έρευνα μπορεί να είναι και σημάδι κατάθλιψης. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Baylor, οι άνθρωποι που κοιτάζουν συνεχώς το κινητό τους μπορεί να προσπαθούν να βελτιώσουν την αρνητική τους διάθεση. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Individual Differences, ερευνά τη σχέση ανάμεσα στον εθισμό στο κινητό τηλέφωνο και την προσωπικότητα και τα αποτελέσματά της δείχνουν ότι η εκτεταμένη χρήση συνδέεται με τη συναισθηματική αστάθεια. 

Οι ερευνητές ζήτησαν από 346 φοιτητές να συμπληρώσουν μία έρευνα που μετρούσε τη χρήση του κινητού, τα 5 βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητα, τη στάση που το άτομο απέναντι στα καταναλωτικά αγαθά και την ανάγκη για συγκινήσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι χρησιμοποιούσαν περισσότερο το κινητό τους είναι πιο επιρρεπείς στην κυκλοθυμία, στον καταναλωτισμό και έχουν ευέξαπτη συμπεριφορά και δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε μία δραστηριότητα. Περιέργως, τα άτομα με μεγαλύτερο αυθορμητισμό είναι πιο επιρρεπή στον εθισμό στη χρήση κινητού. Αντίθετα, με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, οι εσωστρεφείς που συνήθως θα τους βρει κανείς σε μία γωνία να κοιτάζουν το κινητό τους, βρέθηκε ότι δεν συνδέονται με τον εθισμό στις ηλεκτρονικές συσκευές. «Όπως ισχύει και για κάθε είδους εθισμού, έτσι και ο εθισμός στο κινητό τηλέφωνο είναι μία προσπάθεια για να αλλάξει η διάθεση του ατόμου», γράφει ένας από τους συγγραφείς της έρευνας. «Το να κοιτάζει κανείς συνεχώς τα email του, να στέλνει μηνύματα, να είναι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να “σερφάρει” στο διαδίκτυο μπορεί να λειτουργεί ως “μπαστουνάκι”, ώστε να μην έρθει κάποιος σε επαφή με τις ανησυχίες και τις σκέψεις του».


Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και μη ξεχνάτε..
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...