Παρόλο που το τοπίο είναι μοναδικό, χρυσές οι αμμουδιές και ο δρόμος του φεγγαριού στην θάλασσα εξωπραγματικά ρομαντικός, η σχέση με τον σύντροφο σας δεν είναι και στα καλύτερα της. Τσακωμοί, νεύρα, αντιπαραθέσεις, μούτρα και γκρίνια που πιστεύατε πως αφήσατε πίσω όταν επιβιβαστήκατε ξένοιαστοι στο κατάστρωμα του πλοίου! Η πραγματικότητα όμως, ήρθε για μια ακόμη φορά να διαψεύσει τις προσδοκίες σας και να σας θυμίσει πως, ακόμα κι όταν οι προϋποθέσεις για καλοπέραση είναι άριστες, ο άνθρωπος δεν αλλάζει επειδή θα βρεθεί σε ένα ειδυλλιακό τοπίο μακριά από την ρουτίνα της καθημερινότητας.
Γιατί αλήθεια να συμβαίνει αυτό; Γιατί να μην μπορούν τα ζευγάρια, τις λίγες εκείνες μέρες που περιμένουν μια αιωνιότητα, να περάσουν καλά και να απολαύσουν ο ένας την συντροφιά του άλλου χωρίς εντάσεις και καυγάδες;
Οι αιτίες είναι πολλές. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι ακόλουθες:
1. Κάποιες φορές οι εντάσεις ξεκινούν πριν ακόμα αρχίσουν οι διακοπές κι αυτό γιατί υπάρχει διαφωνία στην επιλογή του προορισμού, στην οργάνωση των διακοπών και των υποχρεώσεων που μένουν πίσω, αλλά και στις αρμοδιότητες που πρέπει να αναλάβει ο καθένας έτσι ώστε αυτές οι διακοπές να πραγματοποιηθούν.
3. Συχνά, τα ζευγάρια θέλουν τελείως διαφορετικά πράγματα για την περίοδο των διακοπών τους. Μπορεί να είναι «μαζί», αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν και τις ίδιες ανάγκες την ίδια ακριβώς χρονική στιγμή. Μπορεί για παράδειγμα εγώ να έχω ανάγκη από ξεκούραση και ηρεμία, ενώ ο σύντροφος μου από coctails, beach bar και φασαρία.
4. Κάποιες φορές το οικονομικό ζήτημα είναι αυτό που πυροδοτεί τις περισσότερες εντάσεις και ειδικά όταν ο προϋπολογισμός ξεπερνιέται.
5. Ίσως ένα από τα πιο σημαντικά αίτια είναι η ίδια η σχέση του ζευγαριού που πιθανότατα να είχε πρόβλημα από πριν αλλά
εξαιτίας του περιορισμένου χρόνου που περνάνε μαζί στην καθημερινότητα τους, δεν εκδηλωνόταν. Αντίθετα, την περίοδο των διακοπών που είστε 24 ώρες το 24ωρο μαζί, υπάρχει ο χώρος και ο χρόνος να ξεδιπλωθούν.
6. Μια άλλη σημαντική αιτία είναι ότι όλοι φανταζόμαστε τις διακοπές μας σύμφωνα με τις προσωπικές μας ανάγκες και προσδοκίες. Αυτό μας οδηγεί σε διαπληκτισμούς γιατί συχνά αρνούμαστε να συμβιβαστούμε και να αλλάξουμε τα σχέδια μας εξαιτίας των επιθυμιών και των αναγκών του συντρόφου μας.
7. Οι προσδοκίες μας δεν είναι πάντα ρεαλιστικές – περιμένουμε να ζήσουμε το απόλυτο όνειρο και ο σύντροφος μας να είναι όπως ακριβώς τον φανταστήκαμε. Ξεχνάμε όμως πως απρόοπτα πάντα συμβαίνουν, πως οι διακοπές μας δεν γίνεται να μην επηρεαστούν από ατυχίες και απρόοπτα και ότι ο σύντροφος μας παραμένει ο ίδιος άνθρωπος, είτε βρίσκεται στο σαλόνι του σπιτιού μας είτε σε ένα απόλυτα μαγευτικό τοπίο. Ο χώρος αλλάζει – δεν αλλάζει ο άνθρωπος.
Συμβουλές για διακοπές χωρίς εντάσεις!
1. Χαλαρώστε και αφεθείτε.
Αποδεχθείτε και μοιραστείτε τις ανάγκες σας έτσι ώστε να βρείτε μια μέση λύση.
Αποδεχθείτε και μοιραστείτε τις ανάγκες σας έτσι ώστε να βρείτε μια μέση λύση.
2. Κάντε πράγματα ξεχωριστά αν τα δικά σας «θέλω» δεν εναρμονίζονται με τα δικά του. Φυσικά, αυτό θα είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.
3. Μην αφήνετε μικρές αναποδιές και απρόοπτα να σας χαλάσουν την διάθεση. Η μαγεία των διακοπών κρύβεται σε αυτές τις μικρές στιγμές που θα ταράξουν λίγο τα νερά και θα σας κάνουν να γελάτε όταν θα τις αναπολείτε.
4. Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες από τις διακοπές σας. Δεν γίνεται να είναι όλα τέλεια κι αν συμβιβαστείτε με αυτό, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο εύκολα για εσάς και τον σύντροφο σας.
5. Κρατήστε τις ισορροπίες.
Υποχωρήστε και συζητήστε όπου και όταν χρειαστεί έτσι ώστε να περάσετε και οι δυο καλά. Είναι κρίμα να επιστρέψετε γεμάτοι θλίψη και παράπονο και να μετανιώσετε που αφήσατε το διάστημα των διακοπών σας να περάσει με γκρίνιες και μούτρα.
Είστε διακοπές, είστε ξένοιαστοι, είστε αγαπημένοι, ο ήλιος λάμπει και η θάλασσα είναι όλη δική σας, τι άλλο χρειάζεστε για να περάσετε καλά;
Της : Μαρίας Καρίπογλου, κοινωνικής ψυχολόγου πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας...