CineΠροτάσεις: Justice League

19/11/2017
Justice League. Η απάντηση της DC στους "Εκδικητές" της Marvel;

Μετά τη μεγάλη επιτυχία των ταινιών της Marvel και ειδικά των Εκδικητών (The Avengers), η Warner και η DC comics αποφάσισαν να δημιουργήσουν με τη σειρά τους το δικό τους υπερηρωικό κινηματογραφικό σύμπαν, ξεκινώντας το 2013 με το "Man of Steel", μια εκμοντερνισμένη και συνάμα πιο σκοτεινή διασκευή των δύο πρώτων ταινιών του Superman με τον αείμνηστο Christopher Reeve. Το 2016 ακολούθησαν 2 ακόμη ταινίες, το "Batman v Superman: Dawn of Justice", που έφερε αντιμέτωπους για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη τους δύο μεγαλύτερους κόμικ υπερήρωες όλων των εποχών και εισήγαγε την Wonder Woman, και το "Suicide Squad". Δυστυχώς και οι δύο ταινίες αποδείχθηκαν πολύ κατώτερες του αναμενόμενου. Ευτυχώς για την DC, η ομώνυμη ταινία της Wonder Woman, που παίχτηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες αυτό το καλοκαίρι, διόρθωσε σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα των προηγούμενων, διαθέτοντας περισσότερο χιούμορ και πιο ελαφριά ατμόσφαιρα.

Φτάνουμε έτσι στην 5η κατά σειρά ταινία του κινηματογραφικού σύμπαντος της DC, το "Justice League", η οποία φέρνει ξανά στη μεγάλη οθόνη την αγία τριάδα των υπερηρώων της DC (Batman, Wonder Woman και Superman), οι οποίοι με τη βοήθεια του γρήγορου Flash, του Αντλαντιανού Aquaman και του ανθρώπου-ρομπότ Cyborg καταπολεμούν την εξωγήινη απειλή ενός κακού ονόματι Steppenwolf (ο οποίος φυσικά δεν έχει καμία σχέση με το ομώνυμο ροκ συγκρότημα του θρυλικού τραγουδιού "Born to Be Wild").

Η ταινία αντιμετώπισε πολλά προβλήματα κατά τη διάρκεια της παραγωγής της: ο σκηνοθέτης Jack Snyder αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την ταινία τον περασμένο Μάϊο εξαιτίας μιας οικογενειακής τραγωδίας  και τη θέση του πήρε ο Josh Whedon των Avengers και Avengers: Age of Ultron, το σενάριό της τροποποιήθηκε σημαντικά και υπήρχαν και εκτεταμένα νέα γυρίσματα αυτό το καλοκαίρι και φθινόπωρο. Επιπλέον τα αφεντικά της Warner απαίτησαν η ταινία να έχει διάρκεια κάτω από 2 ώρες. Και όλα αυτά δυστυχώς φαίνονται στην ταινία.

Η χρωματική παλέτα αλλά και ο τόνος αλλάζει συνεχώς, σε σημείο που μπορείς να μαντέψεις ποιος εκ των των Zack Snyder και Joss Whedon σκηνοθέτησε κάθε σκηνή. Οι ερμηνείες των ηθοποιών μεταβάλλονται επίσης συνέχεια (πιο "βαριές" σε κάποιες σκηνές, πιο ανάλαφρες σε άλλες), όπως επίσης και η μουσική επένδυση της ταινίας. Επιπλέον, τα οπτικά εφέ είναι πολύ κατώτερα του αναμενόμενου. Ειδικά η εμφάνιση του Steppenwolf (ο οποίος είναι εξολοκλήρου ψηφιακός) είναι χειρότερη από χαρακτήρες παιχνιδιών για το PS4 ή το Xbox, πόσο μάλλον αντάξια μιας πρωτοκλασάτης ταινία του Hollywood. Τέλος, το γεγονός ότι η ταινία έπρεπε να έχει σχετικά μικρή διάρκεια, οδήγησε στο κόψιμο πολλών σκηνών και στη συντόμευση άλλων, με αποτέλεσμα η ταινία να μην έχει ροή και συνοχή (η κάθε σκηνή να οδηγεί φυσικά στην επόμενη), αλλά αντιθέτως να μοιάζει με συρραφή ανεξάρτητων θεματικά και οπτικά σκηνών μεταξύ τους.

Το μεγαλύτερο όμως προβλήμα της ταινίας είναι η πλοκή της. Ο κακός της υπόθεσης θέλει να αποκτήσει κάτι κουτιά ενέργειας από την Ατλαντίδα, το νησί των Αμαζόνων και τους ανθρώπους και να τα ενώσει, καταστρέφοντας έτσι τον πλανήτη μας. Τα κίνητρά του όμως δεν αποσαφηνίζονται ποτέ, ενώ και ως κακός δεν κάνει τίποτε άλλο από να καταστρέφει αντικείμενα με το τσεκούρι του. Επιπλέον, η ταινία, παρόλο που εισάγει 3 νέους χαρακτήρες (Aquaman, Flash, Cyborg), δε μας δίνει και πολλά για το παρελθόν τους, αφήνοντας μάλλον αυτές τις ιστορίες για τις ομώνυμες ταινίες τους που λογικά θα ακολουθήσουν. Και εδώ είναι η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των "Avengers" και της "Justice League". H Marvel, πριν ενώσει τους υπερήρωές της σε μια ταινία, πρώτα τους εισήγαγε έναν έναν στις αντίστοιχες ταινίες τους, με αποτέλεσμα η ένωση αυτή να φαίνεται ως φυσικό επακόλουθο, ενώ η προηγούμενη επαφή των θεατών μαζί τους, τους έκανε να ενδιαφέρονται για τις περιπέτειές τους. Αντιθέτως, η DC κάνοντας το ανάποδο (βάζοντας ολους τους ήρωές της μαζί από την αρχή), χωρίς να γνωρίζουμε την ιστορία, το χαρακτήρα και τα κίνητρα του καθενός, δεν αφήνει τον απαιτούμενο χρόνο για να συνδεθούν οι θεατές με τους ήρωές της.

Η ταινία έχει και θετικές πλευρές. Υπάρχουν αρκετές ατάκες και σκηνές με χιούμορ (σίγουρα έβαλε το χεράκι του σε αυτές ο Joss Whedon), ενώ και η χημεία μεταξύ των πρωταγωνιστών είναι εξαιρετική. Ο Ben Affleck είναι για μια ακόμη φορά ο καλύτερος Batman που έχει εμφανιστεί στη μεγάλη οθόνη, η Gal Gadot είναι εξίσου χαρισματική και εκθαμβωτική ως Wonder Woman, ενώ την παράσταση κλέβει ο Ezra Miller ως νευρωτικός και φοβικός Barry Alen/Flash. Δυστυχώς οι Henry Cavill ως Superman, Jason Momoa ως Aquaman, καθώς και οι Amy Adams (ως Lois Lane), Jeremy Irons (ως Alfred), Diane Lane (ως Martha Kent) και J.K. Simmons (ως Commissioner Gordon), ενώ πολύ καλοί στο ρόλο τους, είχαν μικρότερη παρουσία από όσο θα έπρεπε.

Εν κατακλείδι, η ταινία στερείται πλοκής και συνοχής, έχει πολύ κακά ψηφιακά εφέ και έναν σχηματικό κακό. Είναι φυσικά μακράν κατώτερη των Εκδικητών της Marvel, ωστόσο υπάρχουν αρκετά θετικά στοιχεία (χιούμορ, καλές σκηνές δράσεις, χημεία των πρωταγωνιστών), τα οποία μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι οι μελλοντικές περιπέτειες της "Λεγεώνας της Δικαιοσύνης" θα είναι καλύτερες. Όσοι το δείτε, μείνετε μέχρι το τέλος των τίτλων για τις δύο εξαιρετικές σκηνές που υπάρχουν.

Βαθμολογία: 6/10
-------------------

Justice League (2017)

Σκηνοθεσία: Zack Snyder
Σενάριο: Chris Terrio, Joss Whedon
Πρωταγωνιστούν: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Gal Gadot, Ezra Miller, Jason Momoa, Ray Fisher, Jeremy Irons, Diane Lane, Connie Nielsen, J.K. Simmons, Ciaran Hinds
Διάρκεια: 120 λεπτά
Καταλληλότητα: Άνω των 12 ετών

Author: Nick Soulitzis
photo: IMDB

Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και μη ξεχνάτε να μοιράζεστε τα άρθρα του Down Time με τους φίλους σας... γιατί μοιράζομαι σημαίνει ενδιαφέρομαι! 
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...