Cineπροτάσεις: Star Wars: The Last Jedi

17/12/2017
Star Wars: The Last Jedi
Είναι η "Δύναμη" στο πλευρό της ταινίας;

Ο "Πόλεμος των Άστρων", το διαστημικό έπος του George Lucas βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες πριν 40 χρόνια και άλλαξε το τοπίο του σινεμά, τόσο λόγω των πρωτοποριακών για την εποχή του ειδικών εφέ, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι ταινίες διαφημίζονται, προωθούνται και εμπορευματοποιούνται, συνδέοντάς τες με βιβλία, κουκλάκια, παιχνίδια, και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους σας. Ήταν εν ολίγοις το πρώτο blockbuster στην ιστορία του σινεμά. Ήταν όμως και μια πάρα πολύ καλή ταινία, ταξιδεύοντας μας σε ένα μακρινό γαλαξία με ιππότες Τζεντάι, πριγκίπισσες και επαναστάτες εναντίον της τυραννικής Αυτοκρατορίας και του εικονικού της κακού Darth Vader, που ήθελε μαζί με τον Αυτοκράτορα Palpatine να έχουν υπό τον ζυγό τους ολόκληρο το γαλαξία. Η σειρά συνεχίστηκε το 1980 με την "Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται", ένα πιο σκοτεινό και μελαγχολικό αριστούργημα του κινηματογράφου και μία από τις ελάχιστες φορές (μαζί με τον Νονό Νο.2) που το σίκουελ μιας ταινίας είναι καλύτερο από την αρχική, και ολοκληρώθηκε το 1983 με την "Επιστροφή των Τζεντάι", και την θριάμβευση του καλού στο Γαλαξία.

Εξαιτίας της μεγάλης εισπρακτικής επιτυχίας της πρώτης τριλογίας, ο George Lucas επανήλθε στο σύμπαν αυτό το 1999, δημιουργώντας τα επεισόδια Ι έως ΙΙΙ, τα οποία διαδραματίζονται 20+ χρόνια πριν το Star Wars, και στα οποία εξιστορείται η πτώση της Δημοκρατίας και η άνοδος της Αυτοκρατορίας, καθώς και η μεταμόρφωση του Anakin Skywalker σε Darth Vader. Ενώ οι ταινίες αποτελούσαν σχολιασμό σε πολιτικά δρώμενα του 20ου αιώνα (παραλληλισμοί με τον τρόπο ανόδου του Χίτλερ στην εξουσία, ο διχασμός του χριστιανικού και του μουσουλμανικού κόσμου που ακολούθησε την πτώση των δίδυμων πύργων και τον μετέπειτα "πόλεμο" κατά της τρομοκρατίας), οι κριτικοί και ο κόσμος δεν ανταποκρίθηκαν με θετικό τρόπο σε αυτές, με αποτέλεσμα το 2012 ο Lucas να πουλήσει την εταιρεία του στη Disney.

H Disney θέλοντας να αποσβέσει τη μεγάλη επένδυση που έκανε (4.05 δισεκατομύρια δολάρια), αποφάσισε να συνεχίσει το έπος της οικογένειας Skywalker, δίνοντας τα σκήπτρα στον J.J. Abrams του τηλεοπτικού Lost και των νέων κινηματογραφικών Star Trek. Έτσι τα Χριστούγεννα του 2015 βγήκε στις αίθουσες το επεισόδιο VII με τίτλο "The Force Awakens", το οποίο διαδραματίζεται 30 χρόνια μετά το Return of the Jedi, φέρνοντας πάλι στην κινηματογραφική οθόνη τους αγαπημενους χαρακτήρες Luke, Leia, Han Solo, Chewbacca, C-3PO και R2-D2, αλλά και γνωρίζοντάς μας με νέους, τη Rey, ένα δυναμικό κορίτσι που προσπαθεί να επιβιώσει σε έναν άγονο και αφιλόξενο πλανήτη, τον Finn, έναν πρώην στρατιώτη του Πρώτου Τάγματος, ο οποίος αποκτά συνείδηση και αποσχίζεται, τον Kylo Ren, γιο της Leia και του Han, ο οποίος έλκεται από τη σκοτεινή πλευρά της Δύναμης, τον Poe Dameron, αναγνωρισμένο πιλότο της Αντίστασης και την αξιαγάπητη ρομποτική μπαλίτσα ονόματι BB-8. Η ταινία γνώρισε τεράστια κριτική και εισπρακτική επιτυχία, ανοίγοντας το δρόμο για μια σειρά ταινιών στο σύμπαν του "Πολέμου των Άστρων", που ξεκίνησε τα περσινά Χριστούγεννα με το Rogue One, την ιστορία του πως κατάφεραν οι επαναστάτες να κλέψουν τα σχέδια του Άστρου του Θανάτου, και θα συνεχιστεί τον ερχόμενο Μάϊο με τις πρώτες περιπέτειες του Han Solo. Τα σχέδια της Disney όμως δε σταματούν εκεί, καθώς στα πλάνα της είναι μια ταινία με τον Obi-wan Kenobi, μια νέα τριλογία που θα διαδραματίζεται στις ανεξερεύνητες περιοχές του γαλαξία, και τουλάχιστον δύο τηλεοπτικές σειρές, μία με ηθοποιούς και μία κινουμένων σχεδίων στο ύφος των "Star Wars: The Clone Wars" και "Star Wars: Rebels". 

Πριν όλα αυτά όμως, έχουμε τη συνέχεια της παρούσας τριλογίας, το επεισόδιο VIII, με τίτλο "Οι τελευταίοι Τζεντάι". Η Lucasfilm εμπιστεύθηκε για την ταινία τον σκηνοθέτη του "Looper" Rian Johnson, ο οποίος έγραψε παράλληλα και το σενάριο. Η ταινία διαδραματίζεται ακριβώς μετά το τέλος του "The Force Awakens", και συνεχίζει τις περιπέτειες της Rey, του Finn, του Kylo, του Poe και της μάχης της Αντίστασης εναντίον του Πρώτου Τάγματος.

Η ταινία δε μοιάζει καθόλου με τις προηγούμενες της σειράς, καθώς ρισκάρει, είναι ανατρεπτική και βάζει τους χαρακτήρες της να κάνουν πράγματα που δε θα περίμενε κανείς. Ενώ υπάρχουν σκηνές που θυμίζουν την "Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται" και άλλες που είναι παρόμοιες με αντίστοιχες της "Επιστροφή των Τζεντάι", ο σκηνοθέτης τις εκτελεί με τέτοιο τρόπο, που φαίνονται καινούριες και διαφορετικές. Όπως είχε εξηγήσει και στο παρελθόν ο George Lucas, υπάρχει μια συμμετρία μεταξύ των ταινιών, όπως οι στιχοί ενός ποιήματος, και επομένως κάποιες σκηνές και θεματολογίες επίτηδες ομοιάζουν μεταξύ τους, θέλοντας να αναδείξει τους κύκλους που κάνει η ζωή και η ιστορία της ανθρωπότητας, έχοντας όμως και αρκετές διαφορές μεταξύ τους, συμβολίζοντας την εξέλιξη και την πρόοδο. Η ταινία έχει επίσης έντονες επιρροές από το τηλεοπτικό Battlestar Galactica του Roland D. Moore, καθώς και από ιαπωνικές ταινίες με σαμουράι. Υπάρχουν πολλές συγκινητικές στιγμές, κάποιες στιγμές που οι θεατές θα μείνουν άφωνοι, πολύ χιούμορ (περισσότερο από ότι θα περίμενε κανείς) και αγωνία. Ειδικά το 3ο μέρος της ταινίας διαθέτει τέτοια ενέργεια που σε καθηλώνει. Η κινηματογράφηση είναι εκπληκτική (από το μουντό γρίζο-πράσινο τοπίο στο νησί που συναντάει η Rey τον Luke, μέχρι το κόκκινο στην αίθουσα θρόνου του Snoke), ενώ και τα εφέ (οπτικά και ηχητικά) είναι πρωτοκλασάτα (με μία μικρή εξαίρεση ορισμένων ψηφιακών ζώων). Τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται η ταινία είναι η φιλία, η αγάπη και η αφοσίωση, ωστόσο το κύριο μήνυμα της ταινίας έχει να κάνει με την αποτυχία, η οποία είναι το καλύτερο μάθημα ζωής για όλους τους χαρακτήρες της, ώστε να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να προσπαθήσουν ξανά, δυνατότεροι και σοφότεροι για να φτάσουν στην επιτυχία, τη νίκη, την αποδοχή, την ηρεμία, τη γαλήνη μέσα τους.

Όλοι οι ηθοποιοί είναι εξαιρετικοί, την παράσταση ωστόσο κλέβει εύκολα ο Mark Hamill, ως γερασμένος, απογοητευμένος και ηττημένος Luke, ενώ και ο Adam Driver ερμηνεύει με φοβερό πάθος και ενέργεια το ρόλο του μαθητεύομενου κακού Kylo Ren. Η Daisy Ridley αποδεικνύει για μία ακόμη φορά τη σπουδαία επιλογή που έκανε στο πρόσωπό της ο J.J. Abrams πριν 2 χρόνια για να παίξει την Rey, ενώ και η νεοφερμένη Kelly Marie Tran είναι υπέροχη ως Rose. Δε θα πρέπει να παραλείψουμε την Carrie Fisher, την πριγκίπισσα Leia, η οποία έδωσε μια από τις καλύτερες και δυστυχώς μια από τις τελευταίες της ερμηνείες σε αυτή την ταινία, πριν το θάνατό της πέρισυ, καθώς και το νέο αγαπημένο μας ρομπότ, τον BB-8, ο οποίος για μια ακόμη φορά σώζει πολλάκις την κατάσταση και τους ήρωές μας.

Στα αρνητικά της ταινίας, κάποιες από τις ιστορίες που διαδραματίζονται δεν έχουν την ίδια βαρύτητα με τις άλλες (ειδικά η σκηνή στο γαλαξιακό καζίνο, ενώ αποτελεί σχόλιο για τον νεοπλουτισμό και τον υπέρμετρο καπιταλισμό της εποχής μας, δε δένει με την υπόλοιπη ταινία, θυμίζοντας περισσότερο Harry Potter παρά Star Wars), και το γεγονός ότι ως το μεσαίο τμήμα μιας τριλογίας, δεν υπάρχει ουσιαστικό τέλος στην ταινία, καθώς όλα μεταφέρονται για να λυθούν στο επεισόδιο ΙΧ που θα ακολουθήσει σε δύο χρόνια. Επίσης, ενώ δεν αποτελεί απαραίτητα αρνητικό στοιχείο, η "Δύναμη" χρησιμοποιείται με νέους τρόπους, που ίσως ξενίσουν τους θεατές που δεν έχουν ξαναδεί κάτι παρόμοιο στο σύμπαν του "Πολέμου των Άστρων".

Εν κατακλείδι, η ταινία είναι η πιο διαφορετική και ιδιαίτερη ταινία της σειράς του "Πολέμου των Άστρων" μετά την "Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται", αλλά αν οι θεατές αφήσουν τις θεωρίες τους και τις ιδέες τους εκτός της κινηματογραφικής αίθουσας και αφεθούν στο υπερθέαμα που προβάλεται μπροστά τους, θα απολαύσουν μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία και θα περιμένουν με αγωνία τη συνέχεια των περιπετειών των αγαπημένων τους ηρώων το Δεκέμβριο του 2019. Και για να μην ξεχνιόμαστε: τα Πόργκ είναι αξιολάτρευτα!!!

Βαθμολογία: 9/10
-------------------

Star Wars: The Last Jedi (2017)

Σκηνοθεσία: Rian Johnson
Σενάριο: Rian Johnson
Πρωταγωνιστούν: Daisy Ridley, Mark Hamill, Adam Driver, Carrie Fisher, John Boyega, Oscar Isaac, Laura Dern, Benicio Del Toro, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Gwendoline Christie, Kelly Marie Tran
Διάρκεια: 150 λεπτά
Καταλληλότητα: Άνω των 12 ετών


Author: Nick Soulitzis
photo: IMDB
trailerStar Wars channel

Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και μη ξεχνάτε να μοιράζεστε τα άρθρα του Down Time με τους φίλους σας... γιατί μοιράζομαι σημαίνει ενδιαφέρομαι! 
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...