5 τρόποι να εξηγήσετε στα παιδιά όσα "περίεργα" ακούνε στην παιδική χαρά

3/11/2017

Η παιδική χαρά όπως και το σχολείο είναι ο χώρος που τα παιδιά συναναστρέφονται όχι μόνο με συνομηλίκους τους αλλά και με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.

Συχνά λοιπόν επιστρέφοντας στο σπίτι και σε ανύποπτο χρόνο, ξεστομίζουν λέξεις που αφήνουν τους γονείς κυριολεκτικά άφωνους. Συνήθως είναι βρισιές που μπορεί να τις ψιθυρίσουν την ώρα που παίζουν ή την ώρα που κάνετε κάτι μαζί. Τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά, προσεγγίσουν το θέμα με μεγαλύτερη πονηριά, και ρωτάνε δήθεν με απορία αν η τάδε η λέξη είναι πολύ κακή.
Η καταφατική σας απάντηση είναι αρκετή ή μήπως πρέπει να δείτε πώς θα το αντιμετωπίσετε γενικότερα; Δείτε πώς μπορείτε να το χειριστείτε:

1. Χτίστε από νωρίς σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί
Εάν έχετε μια ανοιχτή σχέση με το παιδί σας και εκείνο αισθάνεται άνετα μαζί σας θα είστε σε πολύ καλύτερη θέση για να πετύχετε αυτό που θέλετε. Το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να είστε ανοιχτόμυαλοι και όχι επικριτικοί. Δώστε στο παιδί σας το χρόνο και την προσοχή που του αξίζουν.

2. Θέστε του συγκεκριμένες ερωτήσεις
Κάθε φορά που το παιδί επιστρέφει από το σχολείο ή την παιδική χαρά και δεν είστε μαζί του, ρωτήστε το τι έκανε, πώς πέρασε, με ποια παιδιά έπαιξε. Επίσης, μπορείτε να το ρωτάτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τι ακούει ή μαθαίνει, τι απορίες έχει, τι δεν καταλαβαίνει. Μπορεί να εκπλαγείτε από τις απαντήσεις του.

3. Να είστε ειλικρινείς 
Υπάρχουν ερωτήσεις που θα σας κάνουν να θέλετε να γελάσετε, να θυμώσετε ή ακόμα και να μην θέλετε να απαντήσετε. Πρέπει όμως να ανταποκρίνεστε με σοβαρότητα και ειλικρίνεια. Μπορεί να νοιώθετε αμήχανα να εξηγήσετε μια κακή λέξη στο παιδί σας ή ίσως να μη γνωρίζετε τον τρόπο. Όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παρέχετε ειλικρινείς πληροφορίες.

4. Βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνουν αυτό που λέτε 
Ως γονείς, θέλετε να προστατέψετε τα παιδιά σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Όμως δεν επιθυμείτε να είναι το διαδίκτυο ή τα κοινωνικά μέσα ο "δάσκαλός" τους. Γι΄αυτό απαντήστε σωστά στις ερωτήσεις τους και να εξηγείτε με σαφήνεια όσες ...άγνωστες λέξεις έχουν.

5. Ελέγξτε τις παρέες του
Αν το παιδί σας κάνει παρέα με παιδιά που είναι αθυρόστομα, πιθανόν να ακούσουν και να μάθουν πράγματα που ίσως δεν είναι έτοιμα ακόμα. Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά αν εσείς και ο σύζυγός σας ανησυχείτε για τις επιρροές που δέχεται το παιδί σας, ίσως χρειαστεί να πάρετε κάποιες αποφάσεις στην πορεία σχετικά με το ποια παιδιά μπορεί να συναναστρέφεται.

Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και μη ξεχνάτε να μοιράζεστε τα άρθρα του Down Time με τους φίλους σας... γιατί μοιράζομαι σημαίνει ενδιαφέρομαι! 
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...