Όσο ερωτευμένη (ή και ερωτευμένος, συμβαίνει και σε άντρες) κι αν αισθανόμαστε, όσα κι αν μας δένουν με τον σύντροφό μας, ακόμα κι αν έχουμε δημιουργήσει οικογένεια και παιδιά, ακόμα κι αν έχουμε δεθεί με υποχρεώσεις, κοινά δάνεια και κοινή κοινωνική ζωή, μερικές φορές η πορεία της ζωής και διάφοροι άλλοι παράγοντες κάνουν την σχέση που αρχικά έμοιαζε να είναι η σχέση της ζωής μας να είναι λάθος, οδυνηρή, ανθυγιεινή.
Τι σημαίνει «ανθυγιεινή σχέση»;
Μια σχέση θεωρείται ανθυγιεινή, όταν ένας από τους δύο -ή και οι δύο- συμπεριφέρονται με άσχημο, επιθετικό ή καταπιεστικό τρόπο. Πολλά νέα παιδιά μεγαλώνουν σε οικογένειες που οι γονείς μαλώνουν και κακοποιούν ο ένας τον άλλο συναισθηματικά, λεκτικά ή σωματικά. Για τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον, αυτού του είδους οι συμπεριφορές φαντάζουν φυσιολογικές. Ε λοιπόν, δεν είναι!
Μεγαλώνοντας αυτά τα παιδιά και ξεκινώντας τις δικές τους σχέσεις, δύο πιθανότητες υπάρχουν: είτε να υιοθετήσουν παρόμοια συμπεριφορά ή να έχουν το οικογενειακό τους περιβάλλον σαν παράδειγμα προς αποφυγή και να γνωρίζουν πώς να εντοπίζουν ανθρώπους με βίαιη ή ανάρμοστη συμπεριφορά και να τους αποφεύγουν.
Η καλοσύνη και ο σεβασμός είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια υγιή σχέση. Αν κάποιος δεν έχει μάθει να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο δεν θα το μάθει εύκολα. Ίσως να χρειάζεται ακόμα και την συνδρομή κάποιου ειδικού για να μάθει να δημιουργεί υγιείς σχέσεις.
Αν ερωτεύτηκες έναν τέτοιον άνθρωπο, όσο σκληρό κι αν ακούγεται, πρέπει να φροντίσεις τον εαυτό σου και να φύγεις μακριά από αυτή τη σχέση. Ειδικά αν απ' αυτή τη σχέση έχουν προκύψει και παιδιά, η ανάγκη για απομάκρυνσή τους από ένα τέτοιο πρότυπο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη για να σταματήσει αυτός ο κύκλος των ανθυγιεινών σχέσεων.
Τα προειδοποιητικά σημάδια
Αν στην πορεία της σχέσης διαπιστώσεις κάποια από τα παρακάτω, είναι πολύ πιθανό να έχεις ερωτευτεί τον λάθος άνθρωπο. Μην κλείνεις τα μάτια σ' αυτά τα σημάδια. Ειδικά αν το ένστικτό σου «χτυπάει συναγερμό» πρέπει να σκεφτείς πολύ σοβαρά ότι αυτή η σχέση είναι -ή θα γίνει πολύ σύντομα- ανθυγιεινή και πρέπει να ξεκόψεις.
Απάντησε λοιπόν ειλικρινά:
- Μήπως ο σύντροφός σου εξοργίζεται όταν δεν κάνεις ό,τι σου ζητάει;
- Κριτικάρει μονίμως τον τρόπο που ντύνεσαι, που μιλάς ή που συμπεριφέρεσαι και σου λέει ότι με αυτά που κάνεις δεν θα σε θέλει κανένας άλλος (εκτός από αυτόν φυσικά);
- Επιδιώκει να σε απομακρύνει από την οικογένεια και το κοινωνικό σου περιβάλλον και δεν θέλει να δημιουργείς κοινωνικές επαφές με συναδέλφους, γείτονες κτλ;
- Απαιτεί να εγκαταλείψεις κάποια ασχολία σου ακόμα κι αν γνωρίζει ότι σου αρέσει πάρα πολύ;
- Είναι πιεστικός ή σε υποχρεώνει να κάνετε πράγματα στον έρωτα που εσύ δεν επιθυμείς;
- Σηκώνει το χέρι του όταν τσακώνεστε σα να πρόκειται να σε χτυπήσει (ακόμα κι αν δεν τον κάνει τελικά);
Δεν είναι οι μόνες ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσεις στον εαυτό σου. Οτιδήποτε συμβαίνει και σε κάνει να αισθάνεσαι ότι προσπαθεί να σε έχει υπό τον έλεγχό του, σε κάνει να νιώθεις άσχημα, σε οδηγεί να απομονώνεσαι από το κοινωνικό σου περιβάλλον ή το σημαντικότερο, σε βλάπτει σωματικά ή σεξουαλικά, τότε φύγε γρήγορα. Ενημέρωσε έναν έμπιστο δικό σου άνθρωπο από την οικογένεια ή τους φίλους σου για το τι συμβαίνει και τι σκέφτεσαι να κάνεις και βρες ένα ασφαλές καταφύγιο.
Είναι δελεαστικό να προσπαθήσεις να δικαιολογήσεις την βία, την κτητικότητα ή τον θυμό σαν σημάδια αγάπης. Ακόμα όμως κι αν όντως ο άνθρωπος που σε έχει πληγώσει σε αγαπά -και είναι πολύ πιθανό όντως να σε αγαπά- αυτή η αγάπη δεν είναι υγιής και δεν σου αξίζει. Κανένας άνθρωπος δεν αξίζει να τον χτυπούν, να τον πληγώνουν, να τον προσβάλουν ή να τον εκβιάζουν να κάνει πράγματα που δεν θέλει.
Γιατί μπλέκουμε;
Μήπως έχεις ακούσει ποτέ ότι αν κάποιος δεν αγαπά τον εαυτό του δεν μπορεί να αγαπήσει και τους άλλους; Είναι ένας ατελείωτος φαύλος κύκλος. Ο σύντροφός σου δεν μπορεί να σου δώσει αγάπη αν πρώτα δεν έχει να δώσει αγάπη στον ίδιο του τον εαυτό. Και το αντίστροφό: δεν μπορείς να αναγνωρίσεις και να πάρεις την αγάπη που σου αξίζει αν πρώτα δεν εκτιμάς τον εαυτό σου. Επικεντρώσου λοιπόν στο να είσαι εντάξει με το εαυτό σου πριν σκεφτείς να «θυσιαστείς» για να κάνεις τον σύντροφό σου ευτυχισμένο. Γιατί ευτυχισμένος σε τέτοιες σχέσεις δεν είναι κανένας απ' τους δυο.
Μήπως δεν χρειάζεται να μπλέξουμε;
Μήπως αισθάνεσαι ότι ο σύντροφός σου απαιτεί περισσότερα απ' όσα έχεις να δώσεις; Αν η σχέση μοιάζει με αγγαρεία αντί για ευτυχία τότε είναι ώρα να σκεφτείς αν εσείς οι δύο αποτελείτε ένα ταιριαστό ζευγάρι.
Επίσης, μερικές φορές επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ στο να καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες μέσα σε μια ερωτική σχέση που δεν έχουμε την δύναμη να ασχοληθούμε με τις ανάγκες του συντρόφου μας. Αν σου συμβαίνει κάτι τέτοιο μην ανησυχείς. Προφανώς δεν είσαι ακόμα έτοιμη για μια τέτοια σχέση ή ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου δεν σου εμπνέει τέτοια συναισθήματα.
Οι ερωτικές σου σχέσεις έχουν σύντομη διάρκεια;
Προφανώς είσαι ακόμα σε φάση «ανάπτυξης» και αυτό δεν έχει να κάνει με το πόσων χρονών είσαι. Αλλάζεις κάθε μέρα, αναπτύσσεις την προσωπικότητά σου και μαζί μ' αυτά αλλάζουν και αναπτύσσονται οι συναισθηματικές σου ανάγκες και οι ερωτικές σου απαιτήσεις. Μπορεί να γνωρίζεις κάποιον και να αισθάνεσαι ότι είναι το τέλειο ταίρι για σένα αλλά αυτό δεν είναι κάτι που σίγουρα θα αισθάνεσαι για πάντα. Οι άνθρωποι αλλάζουν και αυτό που φάνταζε ιδανικό την μια στιγμή μπορεί την άλλη να μοιάζει λίγο, αδιάφορο... άλλο.
Μην προσπαθείς λοιπόν να κρατήσεις μια σχέση με το ζόρι γιατί είναι πολύ πιθανό να γίνει ανθυγιεινή. Καλύτερα να κρατήσετε μια φιλική σχέση παρά να εκβιάζετε μια αισθηματική σχέση που δεν έχει να προσφέρει τίποτα θετικό σε κανέναν σας.
Οι ερωτικές σχέσεις είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής κάθε ανθρώπου. Γεμίζει την καθημερινότητά μας με ρομαντισμό, ενθουσιασμό, έντονα συναισθήματα και καρδιοχτύπι. Και σε κάθε άνθρωπο αξίζουν τα καλύτερα συναισθήματα, τα πιο δυνατά καρδιοχτύπια, ο μεγαλύτερος ενθουσιασμός και υπερδοσολογία ρομαντισμού. Γι' αυτό μην συμβιβάζεσαι με τίποτα λιγότερο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας...