13/11/2011
Φυσιολογικά, η θερμοκρασία του σώματος διατηρείται μεν μέσα σε σχετικά στενά όρια με τη βοήθεια θερμορρυθμιστικών μηχανισμών, αλλά, όπως συμβαίνει και με άλλες φυσιολογικές λειτουργίες, παρουσιάζει ημερήσιο ρυθμό, με χαμηλότερες τιμές τις πρωινές και υψηλότερες τις εσπερινές ώρες.
Φυσιολογικά, η θερμοκρασία του σώματος διατηρείται μεν μέσα σε σχετικά στενά όρια με τη βοήθεια θερμορρυθμιστικών μηχανισμών, αλλά, όπως συμβαίνει και με άλλες φυσιολογικές λειτουργίες, παρουσιάζει ημερήσιο ρυθμό, με χαμηλότερες τιμές τις πρωινές και υψηλότερες τις εσπερινές ώρες.
ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ
Η μέτρηση της γίνεται με ειδικά όργανα, τα θερμόμετρα σώματος, που είναι μεγιστοβάθμια. Η κεντρική θερμοκρασία του σώματος μετρείται από τους φυσιολόγους στο αίμα του δεξιού καρδιακού κόλπου και έχει φυσιολογική τιμή περίπου 37 βαθμούς Celsius (Κελσίου) oC, με ημερήσεια διακύμανση που δεν υπερβαίνει τους 0,6 oC.
Οι κλινικοί γιατροί, με τον όρο κεντρική θερμοκρασία εννοούν τη θερμοκρασία στο ορθό που κυμαίνεται φυσιολογικά από 36,1 oC, νωρίς το πρωί, μέχρι 37,4 oC, αργά το απόγευμα.
Στη στοματική κοιλότητα η θερμοκρασία διατηρείται σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα απ' όσο η θερμοκρασία στο ορθό και κυμαίνεται από 35,9 oC μέχρι 37,2 oC. Τέλος, η θερμοκρασία στη μασχάλη κυμαίνεται φυσιολογικά μεταξύ 35,6 oC και 37 oC.
ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΟΥ
Εκτός από τον ημερήσιο ρυθμό και άλλοι παράγοντες συνδεόμενοι με την καθημερινή δραστηριότητα, όπως η μυϊκή άσκηση, η υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ένα πλούσιο γεύμα ή ένα πολύ θερμό λουτρό, είναι δυνατόν να προκαλέσουν μικρές (κατά 0,3-0,6 oC) αυξήσεις της φυσιολογικής θερμοκρασίες.
ΓΥΝΑΙΚΕΣ και ΝΕΟΓΝΑ
Επιπλέον, στις γυναίκες η θερμοκρασία του σώματος είναι χαμηλότερη κατά τις πρώτες 14 ημέρες του κύκλου και διατηρείται σε υψηλότερα επίπεδα (κατά 0,2-0,4 oC) μέχρι το τέλος του. Στα δε νεογνά, η θερμοκρασία επιφανείας σώματος κυμαίνεται μεταξύ 36.4 ºC και 37.4 ºC.
Παρεκκλίσεις από τη φυσιολογική θερμοκρασία σώματος, προκύπτουν στις ακόλουθες περιπτώσεις και ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ:
Πυρετός και υπερθερμία
Πληρέστερος ορισμός είναι αυτός που περιλαμβάνει και τον παθοφυσιολογικό μηχανισμό, σύμφωνα με τον οποίο: πυρετός είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, η οποία συντελείται μέσω ανόδου του σημείου ρύθμισης του βιολογικού θερμοστάτη (το κέντρο του πυρετού που εντοπίζεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου).
Στην πράξη, ως πυρετός αναφέρεται κάθε αύξηση της θερμοκρασίας, όπως αυτή μετράται στη μασχάλη, πάνω από 37 βαθμούς Celsius (Κελσίου) oC, ή η αντίστοιχη αύξηση της θερμοκρασίας στο ορθό ή στο στόμα. Αυτός όμως είναι συμβατικός ορισμός διότι η φυσιολογική θερμοκρασία σώματος παρουσιάζει διάφορες διακυμάνσεις.
Ως υπερθερμία ορίζεται η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, η οποία δεν οφείλεται σε αναρρύθμιση του βιολογικού θερμοστάτη, αλλά σε άλλους μηχανισμούς, όπως αυξημένη παραγωγή ή ελαττωμένη αποβολή θερμότητας από το σώμα και συνήθως συνοδεύεται από υψηλότερες θερμοκρασίες απ' ό,τι ο τυπικός πυρετός.
Υποθερμία
Η υποθερμία είναι η ελάττωση της θερμοκρασίας όλου του σώματος, ακόμη και κάτω από τους 35 βαθμούς Celsius (Κελσίου) oC.
πρώτες βοήθειες
Η εμφάνιση οποιωνδήποτε από τα ενδεικτικά συμπτώματα, δημιουργεί την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης. Ο πάσχων θα πρέπει να μπει σε ζεστό δωμάτιο, να του αφαιρεθούν τα ρούχα και να τυλιχθεί με κουβέρτες ή οτιδήποτε άλλο θερμαντικό. Εάν ο πάσχων διατηρεί τις αισθήσεις του, καλό είναι να πιει ένα ζεστό ρόφημα, αλλά όχι οινοπνευματώδες.
Θερμοπληξία
Η θερμοπληξία είναι η κλινική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επιμένουσα υπερθερμία, με σταθερή αύξηση της θερμοκρασίας σώματος πάνω από 41 βαθμούς Celsius (Κελσίου) oC.
πρώτες βοήθειες
Η αντιμετώπιση της θερμοπληξίας απαιτεί γρήγορο δρόσισμα του σώματος για να χαμηλώσει η επικίνδυνα υψηλή θερμοκρασία του. Ο πάσχων πρέπει να μεταφερθεί σε δροσερό μέρος και να του ριχθεί άφθονο νερό ή να δροσιστεί με ένα πανί βουτηγμένο σε κρύο νερό. Η θερμοκρασία του πρέπει να μετράται ανά 10 λεπτά και να μην επιτρεπεί η άνοδός της άνω των 42oC.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας...