Συνέβη τότε στις 15 Νοεμβρίου και ΑΦΙΕΡΩΜΑ στη "δίκη των 6"


γεννήθηκαν οι:
1397 - Πάπας Νικόλαος Ε΄, Πάπας της Ρώμης.
1738 - Ουίλιαμ Χέρσελ, Άγγλος αστρονόμος
1793 - Μισέλ Σαλ, Γάλλος μαθηματικός

πέθαναν οι:
1028 - Κωνσταντίνος Η΄, Βυζαντινός αυτοκράτορας της Μακεδονικής Δυναστείας.
1630 - Γιοχάνες Κέπλερ, Γερμανός αστρονόμος.
1922 - Γεώργιος Χατζανέστης, Δημήτριος Γούναρης, Νικόλαος Στράτος, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, Γεώργιος Μπαλτατζής και Νικόλαος Θεοτόκης (εκτελέστηκαν στου Γουδή)

Η δίκη των 6
Με τον όρο Δίκη των έξι έχει καταγραφεί στην ελληνική ιστορία η δίκη ενώπιον έκτακτου στρατοδικείου στο οποίο παραπέμφθηκαν απο την επαναστατική επιτροπή για να τιμωρηθούν οι θεωρούμενοι ως υπεύθυνοι για τις συνέπειες της Μικρασιατικής εκστρατείας, κοινώς για την Μικρασιατική καταστροφή: Γεώργιος Χατζανέστης, διοικητής της στρατιάς της Μικράς Ασίας, Δημήτριος Γούναρης, πρώην πρωθυπουργός, Μιχαήλ Γούδας, υποναύαρχος και πρώην υπουργός, Ξενοφών Στρατηγός, υποστράτηγος και πρώην υπουργός, Νικόλαος Στράτος, πρώην πρωθυπουργός, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, πρώην πρωθυπουργός, Νικόλαος Θεοτόκης και Γεώργιος Μπαλτατζής, υπουργοί επι των στρατιωτικών και οικονομικών στην κυβέρνηση Γούναρη αντίστοιχα.
Αν και οι κατηγορούμενοι ήταν οκτώ, η ονομασία δίκη των έξι δόθηκε λόγω των έξι εκτελέσεων που τελικώς αποφασίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν την ίδια σχεδόν ημέρα στην περιοχή του Γουδή. Το περιστατικό αυτό αποτελεί την κορύφωση αλλά και τον επίλογο του Εθνικού Διχασμού.

Η «ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» ψηφιοποίησε και αφιερώνει 2 εκπομπές στη δίκη των υπαιτίων της Μικρασιατικής Καταστροφής, με αφορμή την αναψηλάφηση της Δίκης των Έξι με πρωτοβουλία των απογόνων των εκτελεσθέντων πολιτικών, που προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο. 

Για να δείτε το Μέρος Α του αφιερώματος , πατήστε εδώ.
Στο Α Μέρος καταγράφεται το κλίμα της εποχής, τα γεγονότα που το διαμόρφωσαν και το χάος που επικράτησε με την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου στην Αθήνα. Απόγονοι των εκτελεσθέντων και ιστορικοί εξιστορούν τα γεγονότα που οδήγησαν στη σύλληψη οχτώ ατόμων, στη δίκη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και στην εκτέλεση τριών πρωθυπουργών, δύο υπουργών και ενός αρχιστράτηγου. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται σπάνια κινηματογραφικά ντοκουμέντα και φωτογραφίες ζωντανεύοντας έτσι τις συνθήκες της εποχής.

Για να δείτε το Μέρος Β του αφιερώματος , πατήστε εδώ.
Στο Β Μέρος η εκπομπή συναντάει δύο Τούρκους ιστορικούς που αποτυπώνουν τα γεγονότα που οδήγησαν στη Δίκη των Έξι. Απόγονοι των εκτελεσθέντων και ιστορικοί εξιστορούν τις λεπτομέρειες της ακροαματικής διαδικασίας, το παρασκήνιο πρίν από το εκτελεστικό απόσπασμα στις 15 Νοεμβρίου 1922 καθώς και τις συνέπειες της εκτέλεσης. Η εκπομπή φωτίζει δύο στρατιωτικές προσωπικότητες τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΟΘΩΝΑΙΟ και τον ΓΕΩΡΓΙΟ ΧΑΤΖΑΝΕΣΤΗ, ενώ στο τελευταίο μέρος η έρευνα επικεντρώνεται στη δίκη του πρίγκιπα Ανδρέα.

πληροφορίες από el.wikpedia.org και ψηφιακό αρχείο της ert.gr

Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...