"Διαβάζοντας τον ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ξέρω ότι τα έσοδα είναι 58 και τα τοκοχρεολύσια και οι τόκοι 62. Οι μισθοί είναι 20 δις. Αν αρνηθείς το δάνειο , σου περισσεύουν και 32. Αν αρνηθείς το χρέος..."
"...Οι εκλογές είναι ήδη εδώ..." είπε.
Διαβάσαμε στο tovima.gr τι είναι τα CDS:
"1. Τι είναι τα CDS
Πρόκειται για συμβόλαια παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Άρχισαν να χρησιμοποιούνται στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και αποτελούν «ασφάλιστρα» έναντι ομολόγων που εκδίδουν είτε κράτη είτε επιχειρήσεις, τα οποία οι επενδυτές αγοράζουν για να καλυφθούν από τον κίνδυνο χρεοκοπίας του κράτους ή της επιχείρησης. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 ως το 2007 η εν λόγω αγορά διογκώθηκε και η αξία των συναλλαγών (αγορές και πωλήσεις τέτοιων προϊόντων) υπολογίζεται στα 50 τρισ. δολάρια. Η εν λόγω αγορά λειτουργεί χωρίς καμία εποπτεία και με ελάχιστη διαφάνεια. Σε περίπτωση που υπάρχει η υπόνοια ή η εκτίμηση ότι ο εκδότης του ομολόγου θα δυσκολευτεί να το αποπληρώσει, τότε η τιμή του αντίστοιχου ασφαλίστρου (CDS) ανεβαίνει. 2. Ποιος μπορεί να αγοράσει συμβόλαια CDS Τα συμβόλαια CDS μπορούν να αγοραστούν από επενδυτές που κατέχουν κάποιο ομόλογο, αλλά μπορούν να αγοραστούν και από επενδυτές που δεν κατέχουν το ομόλογο. Οταν ο αγοραστής δεν κατέχει ομόλογο τότε το CDS ονομάζεται «naked» CDS, δηλαδή «γυμνό». Τα «naked» CDS έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των επικρίσεων το τελευταίο διάστημα. 3. Γιατί; Διότι όποιος αγοράζει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο χωρίς να κατέχει ομόλογο είναι σαν να ασφαλίζεται για να προστατευτεί από μια καταστροφή που δεν τον αφορά και από την οποία αν συμβεί θα κερδίσει. Δηλαδή είναι σαν να αγοράζει ασφαλιστήριο συμβόλαιο για να καλυφθεί από πιθανή καταστροφή που μπορεί να υποστεί το σπίτι του διπλανού του. Με τον τρόπο αυτό έχει κάθε συμφέρον να βάλει φωτιά στο σπίτι του διπλανού του για να εισπράξει την ασφάλεια. Κατ΄ αναλογία, όσοι έχουν αγοράσει CDS που ασφαλίζουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας έχουν κάθε λόγο να συντηρούν το σενάριο της χρεοκοπίας για να ανεβαίνει η τιμή των CDS που κατέχουν και να τα πουλήσουν με κέρδος. " απόσπασμα από xrima-online.gr
Θεωρητικά, οι επενδύσεις σε CDS πραγματοποιούνται από επενδυτές ομολόγων της εκάστοτε χώρας για να καλυφθούν από τον κίνδυνο μιας χρεοκοπίας. Έχει παρατηρηθεί, όμως, μεγάλη κινητικότητα από ακάλυπτες θέσεις σε CDS, όπου οι επενδυτές στοιχηματίζουν αποκλειστικά και μόνον σε σενάρια χρεοκοπίας ή αθέτησης πληρωμών, μια πρακτική γνωστή ως naked shortselling.
Πολλοί αναλυτές, πίσω από τις συνεχείς αρνήσεις της ΕΚΤ έστω και για μία αναδιάρθρωση, εκτιμούν ότι κρύβεται ο φόβος μήπως «πονέσουν» οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες πουλάνε σε επενδυτές τα συμβόλαια κάλυψης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Και οι μεγαλύτεροι πωλητές τέτοιων συμβολαίων είναι οι κορυφαίες τράπεζες της Ευρωζώνης, κυρίως οι Γαλλικές και οι Γερμανικές.
Αν υπάρξει πιστωτικό γεγονός (credit event), δηλαδή μια επιβεβλημένη σε όλους τους κατόχους ομολόγων αλλαγή των όρων των τίτλων, θα ενεργοποιηθούν τα CDS και οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες θα βρεθούν εκτεθειμένες σε υποχρεώσεις δισεκατομμυρίων, ενώ οι αρχές θα έχουν τη δυσάρεστη πολιτικά υποχρέωση να ενισχύσουν με κεφάλαια των φορολογουμένων τραπεζικά ιδρύματα που ουσιαστικά πόνταραν στη χρεοκοπία κρατών της Ευρωζώνης και έχασαν.
Από την πλευρά των αγοραστών των CDS, το πρόβλημα τίθεται διαφορετικά. Αν η Ελλάδα προχωρήσει σε μια ανταλλαγή ομολόγων σε εθελοντική βάση, προκειμένου να αναδιαρθρωθεί το χρέος, τα CDS χάνουν εντελώς την αξία τους, καθώς δεν θα υπάρχει το πιστωτικό γεγονός που θα τα ενεργοποιεί. Έτσι χάνουν δισεκατομμύρια οι αγοραστές των λεγόμενων «γυμνών» CDS, δηλαδή όσοι τα απέκτησαν μόνο για κερδοσκοπία, χωρίς να κατέχουν ομόλογα που χρειάζονται ασφάλιση κινδύνου. Σε αυτή την περίπτωση κερδίζουν μεν οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά χάνουν τα κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια, που θα είναι πολύ αμφίβολο αν θα μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες για να κλείσουν τα συμβόλαια CDS και υπάρχει ένας άλλης τάξεως κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα, που είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί εκ των προτέρων.
άρθρο downtime με πληροφορίες από tovima.gr και xrima-online.gr
πηγή ιδέας : kafeneio-gr.blogspot.com
άρθρο downtime με πληροφορίες από tovima.gr και xrima-online.gr
πηγή ιδέας : kafeneio-gr.blogspot.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας...