Όσκαρ 2018: Αυτοί είναι οι μεγάλοι νικητές

6/3/2018

Η τελετή απονομής των 90ων βραβείων Όσκαρ διεξήχθη εχθές το βράδυ στο Dolby Theatre στο Hollywood, με οικοδεσπότη όπως και πέρισυ τον Jimmy Kimmel. Η βραδιά κύλισε ομαλά, χωρίς τη μεγαλειώδη γκάφα της προηγούμενης χρονιάς, και νικήτρια ταινία αναδείχθηκε το "The Shape of Water", το οποίο και έλαβε συνολικά 4 βραβεία (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας για τον Guillermo del Toro, διεύθυνση παραγωγής/σκηνικών και μουσικής επένδυσης) από τις 13 υποψηφιότητες που είχε.

The Shape of Water

Η λίστα των νικητριών ταινιών ανάλογα με το πλήθος των βραβείων που έλαβε η κάθε μία είναι η ακόλουθη (μέσα σε παρένθεση ο αριθμός των υποψηφιοτήτων της κάθε ταινίας):

1. The Shape of Water -- 4 (13)
2. Dunkirk -- 3 (8)
3. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri -- 2 (7)
4. Darkest Hour -- 2 (6)
5. Blade Runner 2049 -- 2 (5)
6. Coco  -- 2 (2)
7. Phantom Thread -- 1 (6)
8. Call Me By Your Name -- 1 (4)
9. Get Out -- 1 (4)
10. I, Tonya -- 1 (3)
11. A Fantastic Woman -- 1 (1)

Ο μεγάλος χαμένος της βραδιάς ήταν το "Lady Bird", το οποίο δεν κατάφερε να κερδίσει κανένα βραβείο από τις συνολικά 5 υποψηφιότητες που είχε. Οι υπόλοιπες ταινίες με πάνω από μία υποψηφιότητα που δεν κέρδισαν κάποιο χρυσό αγαλματάκι κατά τη διάρκεια της χθεσινής βραδιάς είναι το "Star Wars: The Last Jedi" με 4, το "Baby Driver" με 3, και τα "The Post", "Beauty and the Beast" και "Victoria and Abdul" με 2.

Όσον αφορά τις δικές μας προβλέψεις, προβλέψαμε το νικητή σωστά στις 18 από τις 20 κατηγορίες (ποσοστό επιτυχίας 90%). Οι δύο κατηγορίες στις οποίες το τελικό αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό από τις προβλέψεις μας, ήταν τα Οπτικά Εφέ, κατηγορία στην οποία κέρδισε το "Blade Runner 2049" αντί του "War for the Planet of the Apes", και η Καλύτερη Ταινία, βραβείο που απονεμήθηκε στο "The Shape of Water", αντί για το "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" που πιστεύαμε ότι θα κερδίσει. Τουλάχιστον και στις δύο κατηγορίες, οι ταινίες που κέρδισαν είχαν στις προβλέψεις μας τη δεύτερη μεγαλύτερη πιθανότητα να επικρατήσουν.

Για την κατηγορία των οπτικών εφέ, πιστεύαμε ότι η Ακαδημία θα επιβράβευε την εξαιρετική δουλεία που είχε γίνει και στις τρείς ταινίες του Πλανήτη των Πιθήκων, μια που η υποψηφιότητα των δύο προηγούμενων ταινιών δεν οδήγησε στο χρυσό αγαλματάκι, εξού και η προτίμησή μας στη συγκεκριμένη ταινία. Αντ' αυτού η Ακαδημία προτίμησε να δώσει το Όσκαρ στο "Blade Runner 2049", ταινία πιο καλλιτεχνική (αλλά με σπουδαία χρήση οπτικών εφέ και αυτή) από τις υπόλοιπες τέσσερις συνυποψήφιες της, που θεωρήθηκαν ταινίες πιο πολύ ψυχαγωγίας παρά με βαθύτερα νοήματα. Ίσως θα έπρεπε να το περιμένουμε, αν κρίνουμε και από τις τελευταίες χρονιές, όπου το αντίστοιχο Όσκαρ πήγε σε ταινίες με μεγαλύτερη καλλιτεχνική απήχηση (2011: "Hugo" αντί του "Rise of the Planet of the Apes", 2012: "Life of Pi" αντί των "Avengers" και του πρώτου "Hobbit", 2013: "Gravity" που κέρδισε 7 βραβεία εκείνη τη χρονιά, 2014: "Interstellar" αντί του "Dawn of the Planet of the Apes", 2015: "Ex Machina" αντί του "Star Wars: The Force Awakens" και 2016: "The Jungle Book" αντί του "Rogue One: A Star Wars Story").

Blade Runner 2049

Όσον αφορά την κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας, η προτίμησή μας στο "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" ήταν καθαρά υποκειμενική, καθώς ήταν η ταινία που μας άρεσε περισσότερο από όλες τις συνυποψήφιές της (αν και κατά τη γνώμη μας οι τρείς καλύτερες ταινίες της χρονιάς δεν ήταν καν υποψήφιες). Από ότι φαίνεται όμως η θεματολογία της ταινίας (βία, ρατσισμός/σεξισμός, η μη κολακευτική παρουσίαση των κατοίκων των μεσοδυτικών πολιτειών της Αμερικής που είναι λιγότερο ανεπτυγμένες και πιο συντηρητικές από την Ανατολική και Δυτική ακτή), δεν άρεσε στα κατά κανόνα μεγάλα σε ηλικία και πιο συντηρητικά μέλη της Ακαδημίας. Αναλύοντας και τις προηγούμενες χρονιές θα έπρεπε να περιμένουμε αυτή την εξέλιξη, καθώς ο σκηνοθέτης του "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" Martin McDonagh δεν ήταν υποψήφιος στην κατηγορία της σκηνοθεσίας. Στην 90χρόνη ιστορία του θεσμού 4 μόνο ταινίες πήραν το χρυσό αγαλματάκι χωρίς οι σκηνοθέτες τους να είναι υποψήφιοι στην κατηγορία τους, το "Wings" το 1927/1928, το "Grand Hotel" το 1931/1932, το "Driving Miss Daisy" το 1989 και το "Argo" το 2012, όταν ο Ben Affleck δεν ήταν υποψήφιος ως σκηνοθέτης. Αντιθέτως, το "The Shape of Water", ταιριάζει πιο πολύ στα γούστα της Ακαδημίας (είναι μια ιστορία αγάπης που υμνεί τη διαφορετικότητας, είναι ταινία εποχής, είναι ταινία στην οποία ο ήρωας βρίσκει τη "φωνή" του, θέλει να καλυτερεύσει τον κόσμο γύρω του και εν τέλει θυσιάζεται για αυτόν τον σκοπό). Η εικόνα και μόνο του ανθρώπου  - ψάρι να βρίσκεται σε μια κλασσική κινηματογραφική αίθουσα και να παρακολουθεί μαγνητισμένος ταινίες του παλιού Χόλιγουντ θα πρέπει να ήταν αρκετή για τα μέλη της Ακαδημίας για να δώσουν το Όσκαρ στον Giullermo del Toro και τους συνεργάτες του.
The Shape of Water 1
The Shape of Water 2
Διαβάστε ξανά αναλυτικά όλες τις προβλέψεις μας πατώντας εδώ.

Περιμένουμε να λάβουμε νέα και με τα δικά σας αποτελέσματα των προβλέψεων!
Καλή συνέχεια σινεφίλοι μου!


Nick Soulitzis για το Down Time
photo: imdb.com

Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και μη ξεχνάτε να μοιράζεστε τα άρθρα του Down Time με τους φίλους σας... γιατί μοιράζομαι σημαίνει ενδιαφέρομαι! 
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...