Μουσική: "Έφυγε" η βασίλισσα της Dicso!

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών η βασίλισσα της disco, Donna Summer, ύστερα από μεγάλη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.
Μια ολόκληρη εποχή που σημάδεψε μια γενιά σβήνει μαζί της, καθώς από τα μέσα της δεκαετίας του ΄70 και έως τις αρχές του '80, όταν η πια η ντίσκο άρχισε να δίνει την θέση της στο italodisco και στη new wave της εποχής, ο Donna Sunnmer είχε κυριαρχήσει στα charts και στις πίστες, έχοντας μάλιστα να ανταγωνιστεί μεγέθη όπως ο αξέχαστος Barry White, οι Boney M οι Chic κ.α.
Η Summer έχει κερδίσει 5 Γκράμι και έχει βάλει τη σφραγίδα της στα 70's με τα τραγούδια "Last Dance", Hot Stuff" και "Bad Girls". Αλλά και τη δεκαετία του ’80 συνέχισε να κυριαρχεί στα τσαρτ με τραγούδια όπως "She Works Hard for the Money" και "This Time I Know It's for Real."
Επιτυχίες όπως το "On the radio" και το pλέον ερωτικό ντίσκο τραγούδι, το "I feel love" θα μείνουν με ανεξίτηλα γράμματα στην ιστορία της μουσικής. Μαζί και συνεργασίες, όπως το εκπληκτικό "Εnough is enough", που φτιάχθηκε με τις ανεπανάληπτες ερμηνείες από την ίδια και την Barbara Streisand.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τραγουδίστρια προσπαθούσε να κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τα προβλήματα υγείας που την ταλαιπωρούσαν, ενώ το τελευταίο καιρό προσπαθούσε να ολοκληρώσει το νέο της άλμπουμ.
Ποια ήταν η Βασίλισσα της Disco 


Την αποκαλούσαν «Βασίλισσα της Disco» και το ήξερε. Της άρεσε. Ωστόσο, το κομμάτι που έκανε γνωστή τη Donna Summer παγκοσμίως ήταν το άκρως… «ερωτικό» -για να το θέσουμε κομψά- «Love to Love You Baby» (1975), πολύ πριν τα dance κομμάτια της δεκαετίας του ’80, τα Grammies και τις λοιπές διακρίσεις. 
Η Donna Gaines -όπως ήταν το πραγματικό της όνομα- γεννήθηκε στη Βοστώνη και μεγάλωσε μαζί με τα υπόλοιπα έξι αδέρφια της μέσα σε ένα συντηρητικό περιβάλλον όπου η Βίβλος ήταν το αγαπημένο τους ανάγνωσμα. Την Κυριακή πήγαιναν όλοι μαζί στην Εκκλησία. Εκεί έγινε και η πρώτη της επαφή -σε μικρή ηλικία- με το τραγούδι. Αργότερα θα έφτιαχνε διάφορα γκρουπάκια, επηρεασμένοι από καλλιτέχνες της εποχής όπως οι «Supremes». Προς το τέλος της μουσικής δεκαετίας του ’60, η μικρή Donna εγκαταλείπει το σχολείο  πεπεισμένη πως το τραγούδι είναι ο μοναδικός τρόπος για να φύγει από τη Βοστώνη, όπου ένιωθε παρείσακτη. Το περιβάλλον της δεν μπορούσε να δεχθεί τα όνειρά της, την εμφάνισή της, το ελεύθερο πνεύμα της. Φτάνει στη Νέα Υόρκη όπου παίρνει μέρος στην audition για το musical «Hair». Δυστυχώς, η Melba Moore της παίρνει τον ρόλο της Sheila την τελευταία στιγμή. Όταν η παράσταση έβαλε πλώρη για την Ευρώπη, οι παραγωγοί της προσέφεραν το ρόλο. Δεν υπάρχει λόγος να το σκεφτεί. Δέχεται και φεύγει άμεσα για τη Γερμανία. Μέσα στα επόμενα χρόνια θα μάθει να μιλάει άπταιστα τη γλώσσα, θα παντρευτεί τον Αυστριακό ηθοποιό Helmuth Sommer και θα αποκτήσει το πρώτο της παιδί, τη Mimi. Δυστυχώς, μετά από δυο τρία χρόνια ο γάμος της διαλύεται, καθώς εκείνη έχει βρει άλλη «αγκαλιά». Το μήλον της έριδος ήταν ο γνωστός ζωγράφος του σουρεαλισμού Peter Muhldorfer. Αλλάζει το όνομα του πρώην συζύγου της σε Summer και –ως Donna Summer πια- φεύγει με τον Muhldorfer για το Λος Άντζελες. Όσο η φήμη της μεγαλώνει, τόσο πυκνώνουν και τα προβλήματα με τον σύντροφό της, ο οποίος όντας «αλλεργικός» στα φώτα και την δημοσιότητα γίνεται βίαιος. Το κενό μεταξύ τους μεγαλώνει, μέχρι που ξαφνικά ( και με την ευγενική αρωγή της δισκογραφικής της εταιρίας) η visa του  ανακαλείται και αναγκάζεται να επιστρέψει στη Γερμανία. Η καριέρα της απογειώνεται. 
Παρά την επαγγελματική της επιτυχία, από τα μέσα του ‘77 έχει αρχίσει να παρουσιάζει τις πρώτες κρίσεις πανικού και συμπτώματα κατάθλιψης. Μετανιώνει για λάθη που έκανε στην προσωπική της ζωή. Τη βασανίζουν οι «λάθος» αποφάσεις της. Η κατάσταση σύντομα χειροτερεύει. Αρχίζει να παίρνει χάπια, χωρίς την επίβλεψη κάποιου γιατρού και εθίζεται. Παλεύει με τους δαίμονές της. Η ίδια πολύ αργότερα θα αποκαλύψει ότι εκείνη την περίοδο είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει, περισσότερες από μια φορές. Αμέσως μετά τον νευρικό κλονισμό που παθαίνει το 1979, επισκέπτεται μαζί με μια από της αδελφές της μια εκκλησία. Η Donna βρίσκει παρηγοριά στη Βίβλο και θεωρεί τον εαυτό της «reborn Christian». Ο αναγεννημένος της εαυτός είναι πιο δυνατός. Καταφέρνει να ξανασταθεί στα πόδια της και να συνεχίσει την ανοδική της πορεία στο τραγούδι, αφού όμως έχει πάρει την απόφαση να μην ερμηνεύσει live το προκλητικό «Love to Love You Baby» ποτέ ξανά. Μέσω μιας από τις πολλές συνεργασίες της γνωρίζει τον Bruce Sudano, μέλος των Brooklyn Dreams και μέσα σε λίγους μήνες γίνονται αχώριστοι. Το 1980 παντρεύονται και αποκτούν μαζί άλλες δυο κόρες. Το 1994 όλη η οικογένεια μετακομίζει στο Nashville, καθώς η «μαμά» θέλει να κάνει ένα μικρό διάλειμμα και να αφιερώσει λίγο χρόνο σε μια παλιά της αγάπη, τη ζωγραφική, μια ενασχόληση που τη χαλάρωνε από το 1985. Ταλαντούχα και στον καμβά, ήδη από το 1989 είχε καταφέρει να πουλήσει έργα της συνολικής αξίας 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων, με το πιο ακριβό κομμάτι στα 150.000 δολάρια!  
Το 2001 είναι μια άσχημη χρονιά. Η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους την βρίσκει στο σπίτι της στο Manhattan και η κατάθλιψη της χτυπά την πόρτα ακόμα μια φορά. Η φίλοι της και η ανανεωμένη πίστη της στο Θεό την βοηθούν ακόμα μια φορά. Να σηκωθεί και να συνεχίσει. Με εμφανίσεις, με ηχογραφήσεις, με όνειρα. Δυστυχώς, δεν κατάφερε να κερδίσει αυτή την τελευταία μάχη με τον καρκίνο, αν και πολεμούσε πολλά χρόνια. Σιωπηλά. Πίσω από τα φώτα. Μακριά από τους δημοσιογράφους που επέμεναν να την αποκαλούν «Βασίλισσα». Ηττήθηκε.. Όμως θα μείνει για πάντα η «Βασίλισσα της Disco».  


Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...