Δασκαλάκης Κωνσταντίνος |
Τι σχέση μπορεί να έχει ο John Nash, η ταίνια "ένας υπέροχος άνθρωπος" (Α beautiful mind) και ένας Χανιώτης μόλις 30 ετών;;; Δε φαίνεται να έχουν και μεγάλη σχέση μεταξύ τους, έτσι δεν είναι;;; Κι όμως...
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης μεγάλωσε στην Αθήνα αλλά έχει κρητικές ρίζες, καθώς ο πατέρας του είναι από τις Βουκολιές Χανίων και η μητέρα του από την Ιεράπετρα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ.
Τι σχέση έχουν μεταξύ τους;;; Ο ίδιος ο Δασκαλάκης είναι αυτός που θα μας "λύσει το γρίφο".
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης λοιπόν, ήδη επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πληροφορικής του Μ.Ι.Τ, ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος στις ΗΠΑ, που πολλοί το χαρακτηρίζουν από τα καλύτερα του κόσμου, έγινε ευρύτερα γνωστός όταν κατάφερε να λύσει τον γρίφο του Τζων Φορμπς Νας που απασχολούσε τους επιστήμονες της πληροφορικής για 60 χρόνια.
Θα το πούμε με όσο πιο απλά λόγια γίνεται, άλλωστε δε στοχεύουμε στο να μάθουμε μαθηματικά, οικονομικά, ή πληροφορική σήμερα, αλλά να παρουσιάσουμε ένα μεγάλο επιστήμονα της χώρας μας, ή μάλλον έναν ακόμη από τους πάρα πολλούς που διαθέτει αυτή η χώρα, αλλά προσφέρουν έρευνα στο εξωτερικό!
ταινία |
Με απλά λόγια λοιπόν, για να μπορέσουμε να το καταλάβουμε, ο Νας στο πεδίο της θεωρίας των παιγνίων, είχε δημιουργήσει ένα απλοποιημένο σύστημα των σχέσεων και των ενεργειών κάποιων ανθρώπων που βρίσκονταν σε καταστάσεις με διαφορετικά συμφέροντα, όπως το να είναι αντίπαλοι σε ένα παιχνίδι.Και ισχυρίστηκε ότι σε κάθε αγορά, ακόμη και όταν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, υπάρχει τρόπος να βρεθεί η ισορροπία. Οι θεωρίες του που χρησιμοποιούνται στην οικονομία της αγοράς , την πληροφορική, την εξελικτική βιολογία , τεχνητή νοημοσύνη , τη λογιστική, την πολιτική και στρατιωτική θεωρία.
Ο Δασκαλάκης, όμως απέδειξε ότι οι μέχρι τότε προσπάθειες στρέφονταν προς λάθος κατεύθυνση. Έδειξε δηλαδή ότι η ισορροπία αυτή, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι υπολογιστικά αδύνατη, δηλαδή ότι δεν υπάρχει τρόπος για να προβληθεί η ισορροπία. Για αυτή του την απόδειξη βραβεύθηκε από τον διεθνή οργανισμό ΑCΜ Αssociation for Computing Μachinery το 2008. Επίσης , οι συγχωριανοί του στις Βουλοκιές Χανίων φρόντισαν να τον τιμήσουν δεόντως σε πρόσφατη επίσκεψη του στην περιοχή!!!
Μία σημείωση για το τέλος, για να μπορέσει να λυθεί ολοκληρωτικά ο γρίφος, αρκεί να θυμηθούμε ότι η ταινία "Ένας υπέροχος άνθρωπος" (Α beautiful mind), βασίζεται στην πραγματική ιστορία του John Forbes Nash. Έτσι λοιπόν συνδέονται όλα μεταξύ τους!!! :)
Δείτε το βίντεο με συνέντευξη του στο Mega πριν από ένα χρόνο περίπου
άρθρο downtime
πληροφορίες από el.wikipedia.org
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας...