Το Ηράκλειο της Ενετοκρατίας ... ξαναζωντανεύει στις ηλεκτρονικές σας συσκευές

Ενημερώθηκε, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης από τα στελέχη της Παλιάς Πόλης και από τον ανάδοχο για την πορεία του έργου που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΟΣΑΑ του Δήμου Ηρακλείου ΕΣΠΑ 2007-2013 με τίτλο : «Ηράκλειο, κάθε βήμα ... ένα ταξίδι, Ηλεκτρονική Περιήγηση στην Παλιά Πόλη του Ηρακλείου». Το έργο που πρόκειται να ολοκληρωθεί αρχές του 2015, στοχεύει σε τρεις(3) άξονες:
Από την ενημέρωση
Α. Στη δημιουργία ενός σύγχρονου ηλεκτρονικού οδηγού πόλης, για έξυπνες φορητές συσκευές                  ( tablet,  κινητό,  android,  iOs ),  όπου ο χρήστης, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του και τον χρόνο που διαθέτει, έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στα αξιοθέατα της πόλης μέσα από ένα ελκυστικό αισθητικά περιβάλλον, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, κείμενα και ακουστική ξενάγηση.
Για τους επισκέπτες που δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο χρόνο, το «top ten» τους προσφέρει τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, για :
Από την ενημέρωση
-  τους περιπατητές η «αυτόματη ακουστική ξενάγηση» τους ενημερώνει για τα μνημεία
που βρίσκονται στο πέρασμα τους,
-  για τους ενημερωμένους η επιλογή «μουσεία» τους καθοδηγεί στα μουσεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, για όσους αναζητούν τις ιδιαιτερότητες της πόλης τους προτείνονται περίπατοι σε περιοχές της πόλης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σημεία που κτυπάει η «καρδιά» της πόλης την ημέρα και τη νύκτα, και τέλος,
-  πληροφορίες όπως «εκδηλώσεις», «ενετική οχύρωση»«ενετικό λιμάνι»«προσωπικότητες»,«παράδοση», κλπ που ολοκληρώνουν την εικόνα μιας πόλης ζωντανής με πλούσια ιστορία.
περιήγηση
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ : ΠΡΟΤΥΠΗ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ  ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Β. Στη δημιουργία μιας πρότυπης εφαρμογής, ΜΟΝΑΔΙΚΗ ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όπου μέσα από τρισδιάστατες αναπαραστάσεις παρουσιάζεται η Κάντια, η πόλη της Ενετοκρατίας στα μέσα του 16ου αιώνα και λίγο πριν την κατάληψή της από τους Οθωμανούς. Κατά την περιήγηση του  χρήστη μέσα στην πόλη, με τη βοήθεια της έξυπνης συσκευής του (ο Δήμος θα παρέχει συσκευές, σε όσους δεν διαθέτουν) θα ξεδιπλώνεται η πόλητα κτήρια και η ζωή γύρω από αυτά.  
 περιήγηση
¨ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ¨ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
Στην εφαρμογή ζωντανεύουν μνημεία που έχουν χαθεί στο πέρασμα του χρόνου ή έχουν περιέλθει σε άλλη χρήση και ξεκινούν από :
  • το ενετικό λιμάνι με το φρούριο της θάλασσας – Κούλε και τα Νεώρια,
  • τη Ruga Maistra τη σημερινή οδό 25ης Αυγούστου με τα εκπληκτικά κτήρια,
  • τον τότε Ναό του Αγίου Τίτου,
  • την Αρμερία,
  • τη Λότζια,
  • το Παλάτι του Αρχιστρατήγου,
  • το παλάτι του Δούκα,
  • τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου,
  • την κρήνη του Μοροζίνη,
  • τις Σιταποθήκες,
  • την πύλη Βολτόνε,
  • το παλαιοεντικό τείχος με τους πύργους,
  • τους στρατώνες του Αγίου Γεωργίου (σημερινά Δικαστήρια...),
  • τις δεξαμενές,
  • την Πύλη του Αγίου Γεωργίου,
  • το τείχος επί της οδού δουκός Μποφώρ,
  • τον επιπρομαχώνα ΖΑΝΕ κλέινοντας στο λιμάνι.
Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα μιας πόλης, μνημειακής και εντυπωσιακής, που συγκέντρωνε σύγχρονες για την εποχή της λειτουργίες μιας σύγχρονης για την εποχή της, και που δικαιολογημένα χαρακτηριζόταν ως το κέντρο του Βασιλείου της Κρήτης «Regno di Candia».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΓΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
 Γ. Δημιουργία εκπαιδευτικού παιχνιδιού, που στοχεύει σε δύο βαθμίδες εκπαίδευσης Δημοτικό – Γυμνάσιο και Α΄ Λυκείου, όπου μέσα από ένα παιχνίδι γνώσεων και με μέσο την τρισδιάστατη αναπαράσταση της πόλης, ο μαθητής – παίχτης θα αποκτήσει μια καλύτερη εικόνα της πόλης του και της ιστορίας της.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, δήλωσε την ικανοποίησή του για την πορεία του έργου τονίζοντας πόσο σύγχρονο και πρωτοποριακό είναι για τα δεδομένα της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα και πόσο σημαντικό είναι να συνδυάζουμε την ιστορία ενός τόπου και τον πολιτισμό με τη σύγχρονη τεχνολογία.
Ειδικά για την τρισδιάστατη αναπαράσταση ο.Δήμαρχος τόνισε ότι αποτυπώνει πλήρως την εικόνα μιας ιδιαίτερα σημαντικής για τα δεδομένα της εποχής εκείνης πόλης, κρίνοντας από το μνημειακό χαρακτήρα των κτισμάτων της, ειδικά μάλιστα στο διοικητικό κέντρογύρω δηλαδή από τη Λότζια, από τα επιβλητικά τείχη με τις πύλεςτο λιμάνι με τα νεώρια και το φρούριο. 
περιήγηση
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...