Ηλιοθεραπεία αλλά... με μέτρο!


Ηλιοθεραπεία με μέτρο συνιστούν οι δερματολόγοι, γιατί ο ήλιος προσφέρει όμορφο μαύρισμα αλλά μπορεί να προκαλέσει και εγκαύματα!

«Προσοχή λοιπόν όσοι βρίσκεστε στις παραλίες αλλά και όσοι ετοιμάζεστε για τα αυγουστιάτικα μπάνια σας, γιατί ένα έγκαυμα μπορεί να σας χαλάσει τις διακοπές», συνιστά η δερματολόγος-αφροδισιολόγος  Δρ.Θεοδώρα Φατσέα.

«Δυστυχώς, συνεχίζει η Δρ. Φατσέαχιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο στην προσπάθειά τους να επιτύχουν ένα γρήγορο μαύρισμα καταλήγουν στις πρώτες βοήθειες, αλλά και στα ιατρεία των δερματολόγων».  

Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να είναι από ελαφρύ μέχρι πολύ σοβαρό ανάλογα με τον τύπο του δέρματος, τη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο και την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας. Αποτελεί οξεία βλάβη του δέρματος από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας και συγκεκριμένα της υπεριώδους ακτινοβολίας UV-B, που διαπερνά την επιδερμίδα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΕΓΚΑΥΜΑΤΩΝ

Τα συμπτώματα  είναι ανάλογα του βαθμού του ηλιακού εγκαύματος  και εμφανίζονται μετά την απότομη και αλόγιστη παραμονή στον ήλιο χωρίς μέτρα προστασίας.Συγκεκριμένα μπορεί να έχουμε:

Øαπλό τοπικό κοκκίνισμα

Øοίδημα

Øδημιουργία φυσαλίδων και έντονο πόνο

Øρίγη

Øπυρετός

Øναυτία

Øεμετός

Øσυμπτώματα ίωσης

Øαπώλεια δέρματος μετά από 4-7 ημέρες από την έκθεση

Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν και εξάνθημα, το οποίο ενδέχεται να συνοδεύεται και από φαγούρα.                                             

Τα ηλιακά εγκαύματα κατατάσσονται σε δυο βαθμίδες.

1ου βαθμού: Κοκκίνισμα του δέρματος με συνοδεία καψίματος και ήπιου πόνου,  λίγες ώρες μετά την  έκθεση στον ήλιο.

2ου βαθμού: Έντονο κοκκίνισμα συνοδευόμενο από πρήξιμο και φουσκάλες.

ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΕΓΚΑΥΜΑΤΟΣ

«Αν κάποιος, εξηγεί η Δρ. Φατσέα, διαπιστώσει ότι έχει τα συμπτώματα  ηλιακού εγκαύματος 1ου βαθμού για να ανακουφιστεί και για να μην επιδεινώσει την κατάστασή του θα πρέπει άμεσα να:

Øαπομακρυνθεί από τον ήλιο πηγαίνοντας σε σκιερό ή κλειστό χώρο και να αποφύγει την έκθεσή του τις επόμενες ημέρες

Øξεπλύνει το σημείο με δροσερό νερό βρύσης για τουλάχιστον πέντε λεπτά

Øσκουπίσει με καθαρές γάζες ταμποναριστά, χωρίς  τρίψιμο στην περιοχή που έχουν εμφανιστεί φουσκάλες. Για την αποφυγή μόλυνσης τοπικά ήπια κορτιζονούχα κρέμα με αντιβιοτικό

Øπίνει άφθονα υγρά (χωρίς ζάχαρη) για να αποφύγει την αφυδάτωση

Øτοποθετήσει κρύες κομπρέσες πάνω στα σημεία του εγκαύματος

Øβάλει καταπραϋντικές κρέμες με aloeveraή πανθενόλη και στη συνέχεια ενυδατικές για να αποφύγει τη φαγούρα και το ξεφλούδισμα

Øμη φορά στενά η ρούχα από συνθετικά υφάσματα.

Στην περίπτωση που έχει συμπτώματα 2ου βαθμού θα πρέπει να επισκεφθεί δερματολόγο ή τμήμα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου».

ΑΣΦΑΛΕΣ  ΜΑΥΡΙΣΜΑ  ΧΩΡΙΣ  ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

Σύμφωνα με τους δερματολόγους για να επιτύχει κάποιος ασφαλές μαύρισμα χωρίς εγκαύματα θα πρέπει να:

Øαποφεύγει την απευθείας έκθεση στον ήλιο 12.00 – 16.00.

Øχρησιμοποιεί πάντα αντηλιακό με δείκτη προστασίας >30 SPF και ανάλογα με τον τύπο δέρματος, το οποίο να ανανεώνετε συχνά κατά την παραμονή του στον ήλιο (τουλάχιστον ανά 2ωρο), αλλά και αφού βγει από το νερό ακόμη και αν το αντηλιακό είναι αδιάβροχο

Øφορά καπέλα και μπλούζες με μακρύ μανίκι -  πάντα όμως και με τη χρήση αντηλιακού. Τα σκουρόχρωμα ρούχα με πυκνή ύφανση προστατεύουν πολύ περισσότερο από τα ανοιχτόχρωμα αραιά υφάσματα

Øχρησιμοποιεί αντηλιακό όταν κάθετε κάτω από  ομπρέλα  δέντρο, καθώς τόσο η άμμος, όσο και η θάλασσα αντανακλούν πάνω από το μισό της ακτινοβολίας του ήλιου!

Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δείξουν όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο τύπο δέρματος, κόκκινα ή ξανθά μαλλιά, οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, ή έχουν εκτεθεί στο ηλιακό φως αρκετά, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία.

Αν κάποιος παρατηρήσει οποιαδήποτε αλλαγή σε κάποιο σπίλο (ελιά), να επισκεφθεί άμεσα τον δερματολόγο του.Το 90% των μελανωμάτων, αν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν!

«Μεγάλη προσοχή, καταλήγει η Δρ Φατσέα θα πρέπει να δίνουμε στα ΠΑΙΔΙΑ. Κι αυτό γιατί πάνω από το 50% του συνόλου της ακτινοβολίας που λαμβάνει ένα άτομο στη ζωή του, το δέχεται μέχρι την ηλικία των πρώτων 18 χρόνων. Αν τα χρόνια αυτά δεν προστατευθούμε σωστά, ακόμη και η καλύτερη μετέπειτα φροντίδα του δέρματος δεν εξασφαλίζει ότι δεν θα εκδηλωθεί καρκίνος του δέρματος».

Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...