Μειώσεις στους μισθούς υπουργών και προέδρου στη Γαλλία


Τη μείωση κατά 30% του μισθού των υπουργών αλλά και του προέδρου ανακοίνωσε ως πρώτο μέτρο της νέας κυβέρνησης ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό. Οι εν λόγω μειώσεις αποτελούσαν προεκλογική δέσμευση του Φρανσουά Ολάντ.

H απόφαση ελήφθη στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης. Το μέτρο αυτό, πολύ συμβολικό εν μέσω κρίσης, περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα του υποψηφίου των Σοσιαλιστών, ο οποίος τασσόταν υπέρ μιας «υποδειγματικής» εκτελεστικής εξουσίας, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ναζάτ Βαγιό-Μπελκασέμ μετά το συμβούλιο.
 
Ο μισθός του προέδρου, ο οποίος είχε αυξηθεί κατά 170% το 2007, και είχε φθάσει τα 21.300 ευρώ ακαθάριστα (προ φόρων και κοινωνικών εισφορών) μετά την εκλογή του συντηρητικού Νικολά Σαρκοζί, θα είναι πλέον λίγο πάνω από 14.910 ευρώ μικτά το μήνα. Ο πρωθυπουργός λαμβάνει την ίδια αμοιβή.
 
Ο μηνιαίος μισθός των υπουργών θα είναι 9.940 ευρώ ακαθάριστα, έναντι των 14.200 ευρώ ακαθάριστα που λάμβαναν.
 
Τα υπουργικά γραφεία θα δουν τα οικονομικά τους κονδύλια να μειώνονται κατά 10% και ο αριθμός των συνεργατών που απασχολούνται στους υπουργούς (15) ή στους υφυπουργούς (10) θα μειωθεί επίσης, πρόσθεσε η Βαγιό Μπελκασέμ.
 
Όλη η ομάδα της κυβέρνησης - ο πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό που περιβάλλεται από 17 γυναίκες και 17 άνδρες - υπέγραψε ένα «κώδικα δεοντολογίας», μια δέσμευση για υποδειγματική άσκηση της εξουσίας η οποία αναφέρει ότι ο καθένας τους θα πρέπει να απέχει από κάθε σύγκρουση συμφερόντων και δεν θα μπορεί να είναι ταυτόχρονα υπουργός, μέλος του Κοινοβουλίου και μέλος της αυτοδιοίκησης.
 
«Δεν είμαστε εδώ μόνο για τη διαχείριση αλλά για να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα, για να νικήσουμε τα προνόμια, να βελτιώσουμε τη ζωή των Γάλλων. Και κανένα από αυτά δεν μπορεί να περιμένει. Θα πρέπει να αφιερωθούμε σε αυτό αμέσως», δήλωσε η εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας ότι οι «κυρίαρχες έννοιες» της παρούσας κυβέρνησης, είναι «αποτελεσματικότητα» και «υποδειγματική άσκηση της εξουσίας».
 
Πριν ακόμη γίνει αυτό το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, ο ηγέτης του μεγάλου κόμματος της δεξιάς, της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), Ζαν Φρανσουά Κοπέ είχε καταγγείλει τη μείωση των μισθών στην κυβέρνηση ως «απάτη», επειδή η πρώτη κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ έχει «14 περισσότερα μέλη» από την πρώτη κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί το 2007. Ήδη όμως από τον Ιούνιο του 2007, η δεύτερη κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί, είχε αυξήσει σε 31 τα μέλη της.
 
Σημειώνεται πως απόφαση αντίστοιχη με αυτή του Ολάντ είχε πάρει το 2009 και ο τότε πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μπράιν Κόουεν, μειώνοντας κατά 15% τον δικό του μισθό, καθώς και αυτούς των υπουργών, ενώ το 2010 μειώσεις επίσης κατά 15% σημειώθηκαν σε Ισπανία και Βρετανία.
 
Μειώσεις στους μισθούς των υπουργών και του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκαν επίσης  στην Ιταλία και στην Πορτογαλία, σε αντίθεση με τη Γερμανία που αποφασίστηκε η αύξηση του μισθού της καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ, αλλά και των υπουργών της κυβέρνησης.

πηγή http://tvxs.gr

Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...