Ποιες χώρες κινδυνεύουν να τους... πέσει ο ουρανός στο κεφάλι;;;


Η Ελλάδα δεν αποτελεί πιθανό στόχο ενός μεγάλου αστεροειδούς στο απώτερο μέλλον. 
Σημαντικότερο κίνδυνο, όπως εκτιμούν επιστήμονες, διατρέχουν άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, συνέταξαν έναν κατάλογο με τις 10 χώρες που είναι πιο πιθανό να δεχτούν ένα καταστροφικό χτύπημα από κάποιον αστεροειδή. Το χτύπημα αυτό θα μπορούσε να αφανίσει μία μεγάλη πόλη στην περίπτωση που αστεροειδής είχε μέγεθος μεγαλύτερο από 100 μέτρα.
Οι ερευνητές στο βρετανικό πανεπιστήμιο αξιοποίησαν δεδομένα από ένα ευρύ πρόγραμμα της NASA, (WISE) που παρακολουθεί αδιάλειπτα τις τροχιές μεγάλων αστεροειδών οι οποίοι αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για τον πλανήτη μας.
Εξέτασαν δεδομένα από 107 δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς με μέγεθος μεγαλύτερο από 100 μέτρα με σκοπό να συμπεράνουν πόσοι ακόμα αστεροειδείς με αντίστοιχο μέγεθος μπορεί να κρύβονται στο κοντινό μας Διάστημα χωρίς ακόμη να έχουν εντοπιστεί. Κατέληξαν στη διαπίστωση ότι μέσα στο ηλιακό μας σύστημα πρέπει να υπάρχουν 47.000 τέτοια ουράνια σώματα, αριθμός που είναι αρκετά μεγάλος. Από τους αστεροειδείς, μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 20% με 30% είναι γνωστό, αλλά η παρακολούθησή τους δεν είναι εύκολη.
Αυτά τα ουράνια σώματα ακολουθούν τροχιές σχετικά κοντινές προς τη Γη, περί τα 7 εκατ. χιλιόμετρα και εξαιτίας του μεγέθους τους μπορούν να διασχίσουν αλώβητοι σε ελάχιστα δευτερόλεπτα την ατμόσφαιρα της Γης, καταστρέφοντας μια μεγάλη πόλη.
Οι επιστήμονες από το Σαουθάμπτον μαζί με συναδέλφους τους από τη NASA συνέταξαν για πρώτη φορά έναν κατάλογο με τις 10 χώρες που μπορεί να δεχτούν ισχυρότατο πλήγμα από την πτώση τέτοιου αστεροειδούς.
«Η ανάλυση των δεδομένων που συλλέξαμε αποτελεί μία καλή αρχή για την αναζήτηση τέτοιων αντικειμένων που συνιστούν πραγματικό κίνδυνο για τον πλανήτη μας», ανέφερε ο Λίντλεϊ Τζόνσον που είναι επιστήμονας στα κεντρικά της NASA στην Ουάσιγκτον και ένας από τους υπεύθυνους του προγράμματος παρατήρησης των αστεροειδών.
«Ωστόσο, μένουν ακόμη πολλά τέτοια αντικείμενα να εντοπιστούν και θα χρειαστεί τις επόμενες δύο δεκαετίες να εντείνουμε τις προσπάθειες μας. Οχι μόνο για να δούμε ποιοι είναι οι πιο επικίνδυνοι, αλλά και ποιοι εξ αυτών μπορεί να αποτελέσουν στο μέλλον προορισμό διαστημικής αποστολής».
Η ανάλυση των επιστημόνων υποδεικνύει επίσης ότι ένα σημαντικό ποσοστό από τους αστεροειδείς έχουν μία τάση να μεταπηδούν σε χαμηλότερες τροχιές και να ευθυγραμμίζονται με εκείνη της Γης. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού πάντως, αυξάνεται ο αριθμός των αστεροειδών που μπορούν να προσεγγιστούν από τα διαστημόπλοια με σκοπό την εξόρυξη πολύτιμων πρώτων υλών.



Οι πιο  πιθανοι  στόχοι



Οι 10 πιο επίφοβες χώρες να δεχτούν χτύπημα από αστεροειδή με διάμετρο μεγαλύτερη από 100 μέτρα είναι...
Κίνα, Ινδονησία, Ινδία, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Φιλιππίνες, Ιταλία, Βρετανία, Βραζιλία, Νιγηρία


Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...