Υγεία: Οι δουλειές του σπιτιού ευνοούν τη σωματική και ψυχική υγεία

Τέρμα στις δικαιολογίες για το ποιος θα πλύνει τα πιάτα

Οι δουλειές του σπιτιού ομολογουμένως δεν είναι το πιο ευχάριστο πράγμα με το οποίο μπορεί να ασχοληθεί κανείς.
Κι όμως, σύμφωνα με ερευνητές από ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο, οι οικιακές εργασίες -όπως το πλύσιμο των πιάτων και το ξεσκόνισμα- μπορεί να μην είναι ευχάριστες μεν, όμως είναι σημαντικές τόσο για τη σωματική, όσο και για την ψυχική υγεία των ατόμων.


Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι με το να ασχολείται κανείς με την καθαριότητα του σπιτιού είναι πιο ζωτικής σημασίας για την ψυχική και σωματική υγεία απ’ ό,τι άλλοι παράγοντες, όπως η περιοχή που ζει κανείς ή το εισόδημά του.Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Κλίβελαντ ισχυρίζονται, ότι τα οφέλη από τις δουλειές του σπιτιού προκύπτουν από τα σωματική άσκηση που καλείται να κάνει κανείς, η οποία με τη σειρά της έχει θετικές επιπτώσεις και στην ψυχική του υγεία.Στην έρευνα συμμετείχαν 337 άτομα, ηλικίας από 65 έως 94 ετών, οι οποίοι αντιμετώπισαν τουλάχιστον μία χρόνια ασθένεια, καθώς επίσης και σωματικούς περιορισμούς που τους εμπόδιζαν να κάνουν τουλάχιστον μία βασική καθημερινή δραστηριότητα, όπως το να πλυθούν και να ντυθούν.«Οι οικιακές εργασίες τους διατήρησαν σε κίνηση. Επιπλέον, ένα καθαρό περιβάλλον είναι θεραπευτικό» εξήγησε η Dr Kathy Wright και πρόσθεσε το εξής: «Διαπιστώσαμε ότι το επίπεδο φτώχειας της γειτονιάς δεν επηρέαζε άμεσα τη σωματική ή ψυχική υγεία».Σύμφωνα με την ίδια, η έρευνα παρείχε αποδεικτικά στοιχεία τα οποία είχε παρατηρήσεις στις επισκέψεις της: οι άνθρωποι που ζούσαν σε ένα χαοτικό περιβάλλον έμοιαζαν λιγότερο ικανοποιημένοι, από εκείνους που ζούσαν σε ένα τακτοποιημένο και καθαρό περιβάλλον.Η ερευνήτρια ελπίζει ότι τα ευρήματα της έρευνάς της θα καταδείξουν πόσο σημαντικό είναι για τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους με αναπηρίες και με χρόνιες ασθένειες να συνεχίσουν με κάποιο τρόπο τις σωματικές τους δραστηριότητες, καταλήγει το σχετικό δημοσίευμα της MailOnline.

Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και μη ξεχνάτε..
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...