4 Συμπεριφορές που επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου


Το γήρας μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της μνήμης και όσο περνάνε τα χρόνια κανείς μπορεί να παρατηρεί ότι ο εγκέφαλός του δε λειτουργεί το ίδιο καλά, όπως όταν ήταν νέος.

Πέρα όμως από τη φυσιολογική αυτή διαδικασία, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που μπορεί να επηρεάζουν τη μνήμη, οι οποίοι τις περισσότερες φορές σχετίζονται με τις καθημερινές συνήθειες του καθενός από εμάς.

Παρακάτω παρατίθενται μερικοί από τους πιο συνηθισμένους «ενόχους», όπως ανέφερε ο καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Robert Logie, στη MailOnline:

1. Τρώτε πολύ junk food

Όπως αποκάλυψε έρευνα αυστραλών επιστημόνων την περασμένη χρονιά, η κατανάλωση έτοιμου, επεξεργασμένου φαγητού εκτός από τη… ζυγαριά σας, μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις και στη λειτουργία της μνήμης. Αυτό τουλάχιστον έδειξαν πειράματα που έγιναν σε ποντίκια.

2. Καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ

Η μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση του εγκεφάλου. Σε μια έρευνα που έγινε πρόσφατα, ερευνητές από το University College London βρήκαν, ότι όσοι έπιναν πολύ αλκοόλ στη μέση ηλικία, υπέφεραν σε μεγαλύτερο ποσοστό από απώλεια της μνήμης έξι χρόνια νωρίτερα σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες αλκοόλ.

3. Υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Όταν περνά κανείς πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, μπορεί να «υπερφορτώσει» την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, αναφέρει μια έρευνα από το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας KTH της Στοκχόλμης.

4. Έλλειψη ύπνου

Έρευνα αμερικανών επιστημόνων έδειξε, ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να «σκοτώνει» τα εγκεφαλικά κύτταρα. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal Of Neuroscience, η παρατεταμένη έλλειψη ύπνου στα ποντίκια –το αντίστοιχο για τους ανθρώπους είναι 4-5 ώρες ύπνου την ημέρα για τρία συνεχόμενα βράδια- «σκότωνε» το 25% συγκεκριμένων εγκεφαλικών κυττάρων.
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...