Ποια είναι η ηλικία του μυαλού σας;


Κάντε το τεστ και ανακαλύψτε ότι με λίγες απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορείτε να διατηρήσετε το μυαλό σας νεανικό.

Κάθε καινούργια ρυτίδα μαρτυράει την ηλικία μας, κάθε πόνος που μας ενοχλεί μας υπενθυμίζει ότι τα χρόνια περνάνε. Κι ακόμα κι αν αναγνωρίζουμε όλοι ότι καθώς μεγαλώνουμε δεν θυμόμαστε τόσο καθαρά όσο όταν ήμασταν νεότεροι, δεν υπάρχει ένας αντικειμενικός τρόπος για να μετρήσουμε πόσο τα χρόνια επιβαρύνουν και το μυαλό μας. Έτσι, το βρετανικό τμήμα δημόσιας υγείας δημιούργησε ένα τεστ, που έχει σκοπό να εκτιμήσει την ηλικία του μυαλού μας. Το τεστ λαμβάνει υπόψη το βάρος μας, το πόσες ώρες ασκούμαστε, τα επίπεδα της χοληστερίνης μας και το πόσο αλκοόλ πίνουμε. Επίσης, παράγοντες που έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής μας όπως το πόσες ώρες κοιμόμαστε τη νύχτα ή πόσο κοινωνικοί είμαστε επηρεάζουν τον κίνδυνό μας να αναπτύξουμε άνοια αργότερα στη ζωή μας.

Για να κάνουμε το τεστ χρειάζεται να απαντήσουμε «σωστό/ναι» ή «λάθος/όχι» στις παρακάτω φράσεις.

1.Κοιμάμαι 7 με 8 (ή περισσότερες) ώρες κάθε νύχτα.

2.Τρώω τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.

3.Τρώω τουλάχιστον μία μερίδα μούρων (blueberries, blackberries, raspberries) καθημερινά.

4.Τρώω ψητό ή βραστό ψάρι (με μεγάλη περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα) τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

5.Παίρνω συμπληρώματα με ω-3 λιπαρά οξέα τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα.

6.Παίρνω καθημερινά συμπλήρωμα φυλλικού οξέος και μία πολυβιταμίνη.

7.Παίρνω μία μικρή δόση ασπιρίνης καθημερινά.

8.Πίνω κόκκινο κρασί ή χυμό σταφυλιού ή τρώω σταφύλια τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα.

9.Ασκούμαι σχεδόν καθημερινά για τουλάχιστον μισή ώρα τη φορά (συνολικά 3 ώρες ή και περισσότερο την εβδομάδα).

10. Διαβάζω απαιτητικά αναγνώσματα, λύνω Sudoku ή σταυρόλεξα ή ασχολούμαι με δραστηριότητες στη διάρκεια των οποίων χρειάζεται να απομνημονεύσω, να μάθω, να αναλύσω, να υπολογίσω και να λύσω προβλήματα τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα.

11.Έχω καλά γονίδια στην οικογένειά μου με μέλη που έζησαν περισσότερο από τα 80 διατηρώντας τη μνήμη τους σε καλή κατάσταση.

12.Η ολική μου χοληστερίνη είναι μικρότερη από 200 mg/dl.

13.Η «κακή» (LDL) χοληστερίνη μου είναι μικρότερη από 130 mg/dl.

14.Δεν είμαι υπέρβαρος.

15. Ακολουθώ τη μεσογειακή διατροφή (με πολλά φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα ολικής άλεσης, ελαιόλαδο κλπ.)

16.Χρησιμοποιώ μόνο ελαιόλαδο και καθόλου μαργαρίνη ή βούτυρο στη διατροφή μου.

17.Δεν καπνίζω.

18. Η αρτηριακή μου πίεση είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια.

19. Δεν έχω πρόβλημα διαβήτη.

20. Δεν υποφέρω από μεταβολικό σύνδρομο – σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη (υψηλά τριγλυκερίδια, παχυσαρκία κεντρικού – αντρικού τύπου και υπέρταση).

21. Δεν έχω πρόβλημα με τον ύπνο μου (π.χ. αϋπνίες ή υπνική άπνοια).

22. Δεν έχω τρομερό στρες.

23. Έχω μεγάλο κοινωνικό κύκλο και περνάω αρκετό χρόνο με φίλους, συναδέλφους και συγγενείς.

24.Δεν έχω προβλήματα με τη μνήμη μου.

25.Είμαι διατεθειμένος να κάνω ότι είναι απαραίτητο για να μην πάθω Αλτσχάιμερ.

Τώρα προσθέστε τις «σωστές» απαντήσεις και δείτε τι σημαίνει το σκορ σας.

0-11. Έχετε υψηλό κίνδυνο για Αλτσχάιμερ. Προσθέστε 10 χρόνια στη βιολογική σας ηλικία για να ανακαλύψετε την ηλικία του μυαλού σας. Όσο πιο σύντομα μπορείτε επισκεφτείτε τον γιατρό σας και φροντίστε να α αντιμετωπίσετε τα προβλήματα υγείας που σας απασχολούν.

12-14. Έχετε μέτριο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ. Προσθέστε 5 χρόνια στη βιολογική σας ηλικία για να ανακαλύψετε την ηλικία του μυαλού σας. Διορθώστε τα προβλήματα υγείας σας και βελτιώστε τις συνήθειές σας.

15-19. Η ηλικία του μυαλού σας είναι η ίδια με τη βιολογική σας ηλικία. Έχετε έναν μικρό κίνδυνο για Αλτσχάιμερ. Ξανακοιτάξτε το τεστ για να ανακαλύψετε τι χρειάζεται να διορθώσετε.

20-22. Συγχαρητήρια, κάνετε αρκετά για να διατηρήσετε τόσο τη σωματική όσο και την πνευματική σας υγεία. Αφαιρέστε 10 χρόνια από τη βιολογική σας ηλικία για να βρείτε την ηλικία του μυαλού σας. Τσεκάρετε τις φράσεις στις οποίες γράψατε «λάθος» ώστε να βρείτε τις αλλαγές που πρέπει να κάνετε για χάρη του μυαλού σας.

23-25. Συγχαρητήρια μεγαλώνετε με υγεία. Αφαιρέστε 15 χρόνια από τη βιολογική σας ηλικία για να βρείτε την ηλικία του μυαλού σας. Αν συνεχίσετε έτσι είναι μάλλον απίθανο να πάθετε Αλτσχάιμερ.

Αν διαβάσουμε με προσοχή όλες τις παραπάνω φράσεις θα καταλάβουμε τι χρειάζεται να κάνουμε και να προσέξουμε ώστε να διατηρήσουμε το μυαλό μας υγιές, νεανικό και κοφτερό. Καλή διατροφή, λίγο στρες, πολλή εξάσκηση, σωματική άσκηση, καλή σωματική υγεία είναι κάποια από αυτά που θα το κρατήσουν σε καλή κατάσταση μέχρι τα βαθιά μας γεράματα.
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...