Η γυμναστική... της ευτυχίας!


Είτε νιώθουμε εξαντλημένοι είτε συναισθηματικά ευάλωτοι, μελαγχολικοί ή θυμωμένοι, υπάρχει ένα είδος γυμναστικής που υπόσχεται να αλλάξει τη διάθεσή μας.

Γνωρίζουμε ότι η γυμναστική αποτελεί το φάρμακο για διάφορες ασθένειες, από τις καρδιολογικές παθήσεις μέχρι την οστεοπόρωση.
Πρόσφατα, όμως, η άσκηση θεωρήθηκε -μεταξύ άλλων- και φυσικό αντικαταθλιπτικό, μια αποτελεσματική θεραπεία για τη θλίψη, το άγχος και τη μελαγχολία. Έχει αποδειχθεί ότι η συστηματική άσκηση, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να διατηρήσει την ψυχική ισορροπία. Πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία, όμως, τη θεωρούν θεραπευτική ακόμα και σε περιπτώσεις κατάθλιψης. Αυτό οφείλεται στην έκκριση συγκεκριμένων ορμονών (σεροτονίνης και ενδορφινών) την ώρα της άσκησης, οι οποίες σχετίζονται με την καλή διάθεση. Παράλληλα, η γυμναστική συνδράμει κατευναστικά σε περιπτώσεις άγχους ή έντονου θυμού, βοηθώντας το μυαλό να ξεχαστεί και χαλαρώνοντας τους μυς. Δεν έχουμε, λοιπόν, παρά να επιλέξουμε την κατάλληλη άσκηση και να αισθανθούμε ευτυχισμένοι! 

Απαλλαγείτε από το θυμό με μποξ 

Είχατε έναν εκρηκτικό καβγά με το ή τη σύντροφό σας και τώρα νιώθετε ένταση και θυμό. Όλα τα συναισθήματα προκαλούν ψυχολογικές και βιολογικές αλλαγές, έτσι και όταν εκνευρίζεστε παράγεται περισσότερη αδρεναλίνη (ορμόνη που κινητοποιεί τον οργανισμό), με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι χτύποι της καρδιάς και η πίεση του αίματος. Το σημαντικό είναι να απελευθερώνεται ο θυμός και να μην εγκλωβίζονται μέσα σας τα αρνητικά συναισθήματα. Μετά από έναν καβγά, η αδρεναλίνη εκτοξεύεται στα ύψη και οι μύες είναι σφιγμένοι. Γι’ αυτό και το μποξ είναι το ιδανικό αντίδοτο στην πεσμένη σας διάθεση. Ο συνδυασμός χτυπημάτων και γρήγορων κινήσεων θα σας κάνει να ιδρώσετε, να βγάλετε τα αρνητικά συναισθήματα από μέσα σας και να απελευθερώσετε ενδορφίνες, οι οποίες ανεβάζουν τη διάθεση. 

Πολεμήστε το εργασιακό στρες με κολύμπι 

Ο διευθυντής σάς πιέζει, ο όγκος εργασίας αυξάνεται, οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές... Πριν σας κυριεύσει το εργασιακό στρες, ξεκινήστε το κολύμπι. Κολυμπώντας με σταθερό ρυθμό για 30΄, θα γυμνάσετε το σώμα σας σωστά και ολοκληρωμένα, ενώ παράλληλα θα ξεθυμάνετε. Ακόμα και το γεγονός ότι επιπλέετε στο νερό είναι από μόνο του χαλαρωτικό. Συγκεντρωθείτε στις κινήσεις των χεριών και των ποδιών σας και θα ανακαλύψετε ότι το κολύμπι έχει ιδιότητες ανάλογες με αυτές του διαλογισμού. Έτσι, θα μπορέσετε να συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας, να απομονωθείτε και να βάλετε σε τάξη τις σκέψεις σας. Το στρες θα μειωθεί και εσείς θα ανακαλύψετε θετικούς τρόπους να αντιμετωπίσετε τις αιτίες που το προκαλούν. 

Ανακουφιστείτε από τον πόνο με γιόγκα 

Όταν βρίσκεται κανείς αντιμέτωπος με τον πόνο και τη θλίψη (γιατί έχασε π.χ. ένα αγαπημένο του πρόσωπο), η πρόκληση είναι να καταφέρει να αδειάσει το μυαλό του από τις σκέψεις. Έρευνες δείχνουν ότι οι τεθλιμμένοι συγγενείς συνήθως αντιμετωπίζουν δυσλειτουργίες στο ανοσοποιητικό τους σύστημα και αλλαγές στις ορμόνες του στρες. Αυτές τις στιγμές, το μόνο που χρειάζεστε είναι ξεκούραση. Ωστόσο, η ελαφριά άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τη ζωή πιο αισιόδοξα. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, η ήπια άσκηση έχει ψυχολογικά οφέλη αντίστοιχα με αυτά μιας συνεδρίας ψυχοθεραπείας. Ιδανική θεωρείται η γιόγκα, η οποία ουσιαστικά «βλέπει» τον άνθρωπο ως συνδυασμό σώματος, ψυχής και νου, και έχει ως στόχο να τον βοηθήσει να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με διαύγεια, ηρεμία και ενεργητικότητα, αλλά και να καταφέρει να επικοινωνήσει με το βαθύτερο εαυτό του. Φαίνεται, μάλιστα, ότι όσοι κάνουν συστηματικά γιόγκα, παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης (η οποία αυξάνει την πίεση και τη χοληστερίνη)

Ξεπεράστε το χωρισμό με προπόνηση στο γυμναστήριο 
Μετά από ένα χωρισμό, είναι δύσκολο να κάνετε οτιδήποτε άλλο από το να ακούτε ερωτικά τραγούδια. Οι σκέψεις σας πετάνε από ’δώ και από ’κεί και αδυνατείτε να σκεφτείτε λογικά. Παρ’ όλα αυτά, ιδανικός τρόπος να αισθανθείτε καλύτερα είναι μέσω της έντονης άσκησης. Μία ώρα προπόνησης στο γυμναστήριο είναι ό,τι πρέπει για να ξεχαστείτε. Κάθε σετ ασκήσεων θέλει προσπάθεια, με αποτέλεσμα να πρέπει να συγκεντρώνεστε σε ό,τι κάνετε. Επιπλέον, η άσκηση θα σας βοηθήσει να δείχνετε και να νιώθετε πιο αδύνατοι και σφιχτοί, τονώνοντας την αυτοπεποίθησή σας, πράγμα απαραίτητο για να κλείσετε το επόμενο ραντεβού! 

Νικήστε τη μελαγχολία με τζογκινγκ
Δεν έχετε διάθεση να κάνετε τίποτα, νιώθετε αδυναμία, δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, η απαισιοδοξία σάς έχει κυριεύσει. Αντίδοτο στη μελαγχολία θεωρείται το γρήγορο περπάτημα. Τριάντα λεπτά την ημέρα θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα. Μάλιστα, οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι προτιμότερο να τρέχετε με το φως της ημέρας, το οποίο αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης (ορμόνης που σχετίζεται με την καλή διάθεση). Όταν επιστρέψετε σπίτι, θα νιώθετε μεγαλύτερη ζωντάνια και αισιοδοξία. 

Ξεπεράστε την αναποφασιστικότητα με ένα καινούργιο χόμπι
Υπάρχουν περίοδοι στη ζωή που τα πάντα μοιάζουν με μπερδεμένο κουβάρι. Έχετε να αντιμετωπίσετε, για παράδειγμα, ένα σκληρό εργασιακό χώρο ή να πάρετε σημαντικές αποφάσεις για την προσωπική σας ζωή. Το να ξεκινήσετε ένα καινούργιο χόμπι είναι ιδανικός τρόπος για να καθαρίσει το μυαλό σας και να μπορέσετε να πάρετε τις σωστές αποφάσεις. Οι επιλογές είναι ατελείωτες και εξαρτώνται από τα δικά σας ενδιαφέροντα. Μπορείτε, για παράδειγμα, να ξεκινήσετε μαθήματα τένις  ή ακόμα και να αλλάξετε απλώς το χώρο που γυμνάζεστε (π.χ. το Σαββατοκύριακο πηγαίνετε μια κοντινή εκδρομή και περπατήστε στην παραλία ή στο βουνό). Καθετί καινούργιο κεντρίζει το νου και σας βοηθά να δείτε όσα σας απασχολούν από μια άλλη οπτική γωνία. Θα εκπλαγείτε από τις αλλαγές που θα νιώσετε όταν επιστρέψετε στην καθημερινή σας ρουτίνα. 

Body & Mind Οι top ασκήσεις για σώµα και µυαλό
Όταν είστε «στις μαύρες σας», η καλύτερη λύση είναι να ποντάρετε στη γυμναστική για να επανέλθει το χαμόγελο στο πρόσωπό σας. Οι παρακάτω απλούστατες ασκήσεις θα σας ανεβάσουν τη διάθεση, χωρίς να χρειαστεί να πάτε ούτε μέχρι το γυμναστήριο. 

Γρήγορο περπάτημα Γόνατο… για δέσιμο 
Γιατί; Το γρήγορο βάδην στον καθαρό αέρα είναι πάντα αναζωογονητικό. Βγείτε, λοιπόν, για μια βόλτα στο κοντινότερο παρκάκι και αφού περπατήσετε με ρυθμό για λίγα λεπτά, σταματήστε και κάντε την παρακάτω άσκηση, ώστε να δυναμώσετε τα γόνατά σας, την περιοχή, δηλαδή, που επιβαρύνεται περισσότερο κατά το περπάτημα. 
Πώς; Τυλίξτε ένα λάστιχο (όργανο γυμναστικής) ή ένα φαρδύ κομμάτι ύφασμα γύρω από το δεξί σας γόνατο και δέστε το σε κάτι σταθερό, όπως ένα παγκάκι. Πρέπει να βρίσκεστε σε τέτοια απόσταση από το παγκάκι, ώστε να νιώθετε αντίσταση στο γόνατό σας. Σταθείτε με το αριστερό πόδι πίσω σας και τη φτέρνα ελαφρώς σηκωμένη. Λυγίστε αργά το δεξί σας γόνατο, έτσι ώστε να βρίσκεται σε ευθεία γραμμή πάνω από το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού σας, καθώς κατεβαίνετε προς το έδαφος. Τεντώστε το γόνατό σας και επαναλάβετε 6-8 φορές. Στη συνέχεια, αλλάξτε θέση στα πόδια και αρχίστε την άσκηση από την αρχή. 

Γυμναστική 
Back to school 
Γιατί; Μάλλον η τελευταία φορά που κάνατε αυτή την άσκηση ήταν στο σχολείο, ωστόσο αυτή η απλή κίνηση είναι μια αποτελεσματική αεροβική γυμναστική. Δυναμώνει τους μηρούς, σμιλεύει τους γλουτούς και γυμνάζει τους κοιλιακούς, ενώ δεν αφήνει χρόνο για αρνητικές σκέψεις, επειδή απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση. 
Πώς; Με τα πόδια ανοιχτά στο άνοιγμα της λεκάνης, λυγίστε τα γόνατα, σπρώχνοντας τους γλουτούς προς τα έξω, και κάντε βαθύ κάθισμα. Ρίξτε τον κορμό μπροστά, ακουμπώντας τις παλάμες στο πάτωμα. Πηδήξτε προς τα πίσω, τεντώνοντας τα πόδια και κρατώντας το σώμα σε ευθεία γραμμή. Με σφιγμένους τους κοιλιακούς, πηδήξτε φέρνοντας τα πόδια σας ανάμεσα στα χέρια. Επαναλάβετε 10-15 φορές. 

Ποδήλατο Ανέβα στο βουνό 
Γιατί; Η ποδηλασία είναι εξαιρετική αεροβική άσκηση που αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς, τονώνοντας το καρδιοκυκλοφορικό και το αναπνευστικό σύστημα. Γυμνάζει ολόκληρο το σώμα -δίνοντας έμφαση στα πόδια, χωρίς να ξεχνά τα χέρια και τους κοιλιακούς- και βελτιώνει την ψυχική διάθεση, διώχνοντας το στρες. 
Πώς; Δεν χρειάζεται να πάρετε τα βουνά για να δυσκολέψετε την άσκηση. Αφού ζεσταθείτε, επιλέξτε μια χαμηλή ταχύτητα, ώστε να δυσκολεύεστε να κάνετε πετάλι. Κρατήστε το σώμα σας χαμηλά (ο κορμός να είναι παράλληλα προς το έδαφος), με τους αγκώνες στο πλάι του κορμού, ώστε να κρατάτε ανοιχτό το στέρνο και να αναπνέετε ευκολότερα. Για να διευκολυνθείτε, ανασηκωθείτε από τη σέλα. 

Σκοινάκι Παιδί ξανά 
Γιατί; Το σκοινάκι δεν είναι απλώς ένα παιδικό παιχνίδι, αλλά και ο τρόπος να απαλλαγείτε από τις εκρήξεις θυμού. Λίγα λεπτά άσκησης και η καρδιά θα χτυπάει δυνατά, ο ιδρώτας θα τρέχει και οι θερμίδες θα καίγονται. 
Πώς; Μπορείτε να κάνετε πηδηματάκια με ή χωρίς σκοινάκι (ιδανικό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ένα). Πηδήξτε και με τα δύο πόδια στον αέρα, όχι όμως πολύ ψηλά. Κρατήστε τα γόνατα και τους αστραγάλους σας χαλαρούς σε όλη τη διάρκεια της άσκησης. Αν κάνετε για πρώτη φορά σκοινάκι, πιθανότατα τα 20-30΄΄ να σας φανούν αιώνας. Γι’ αυτό, ξεκινήστε με πηδηματάκια για λίγα δευτερόλεπτα και αυξήστε σταδιακά το χρόνο, μέχρι να φτάσετε τα 2-3΄ συνεχόμενης άσκησης. 

Γιόγκα Η στάση του εμβρύου 
Γιατί; Η στάση αυτή παραπέμπει στη θέση του εμβρύου μέσα στην κοιλιά, γι’ αυτό και θεωρείται ότι προσφέρει ανακούφιση και παρηγοριά όταν είστε θλιμμένοι ή μελαγχολικοί. 
Πώς; Γονατίστε και καθίστε πάνω στις φτέρνες σας. Με αργές κινήσεις, σκύψτε μπροστά και ακουμπήστε το μέτωπό σας στο πάτωμα. Θα είστε, βέβαια, πιο άνετα αν ακουμπήσετε το κεφάλι σας σε ένα στρώμα (yoga mat) ή μια πετσέτα. Χαλαρώστε τα χέρια σας και τοποθετήστε τα στα πλάγια του κορμού, με τις παλάμες να κοιτάνε προς τα πάνω. Αναπνεύστε βαθιά και μείνετε σε αυτή τη θέση για 1-2΄. Για να επανέλθετε στην προηγούμενη θέση, ξεδιπλώστε αργά το σώμα σας. 

πηγή

Πατήστε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...