Πώς θα οργανώσουμε τις δουλειές του σπιτιού!


Το καθαρό και άψογα τακτοποιημένο σπίτι αγγίζει τη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας για τις περισσότερες γυναίκες. Οι υποχρεώσεις είναι πολλές και ο ελεύθερος χρόνο μηδαμινός.
Το Σαββατοκύριακο για τις περισσότερες γυναίκες είναι αφιερωμένο στη γενική καθαριότητα και στο μάζεμα του σπιτιού. Δεν είναι όμως δίκαιο γιατί έτσι χάνουν την ευκαιρία για μερικές ώρες ξεγνοιασιάς και ανάπαυλας. Επίσης, η εικόνα του βομβαρδισμένου τοπίου που δημιουργείτε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας οδηγεί σε συναισθήματα ματαίωσης και στεναχώριας. Μπορείτε όμως να αλλάξετε τα πράγματα απλά και μόνο βάζοντας πρόγραμμα στη ζωή σας. Τα πάντα είναι θέμα οργάνωσης. Πάρτε χαρτί και μολύβι και δημιουργήστε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Οι παρακάτω γενικές συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες για το πως πρέπει να οργανωθείτε:
  • Βάλτε προτεραιότητες για το τι είναι πιο σημαντικό να καθαρίσετε πρώτα, ειδικά αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος. Αν ζείτε με την οικογένεια σας, μοιράστε τις δουλειές και στα άλλα μέλη. Αν ο καθένας κάνει κάποια βασικά πράγματα καθημερινά – ή σε εβδομαδιαία βάση – το σπίτι θα διατηρείται τακτικό χωρίς μεγάλη προσπάθεια.
  • Φροντίστε να επιστρέφετε στην αρχική του θέση ότι χρησιμοποιείτε, ώστε να μη δημιουργείται ακαταστασία στους κοινόχρηστους χώρους, δηλαδή καθιστικό, κουζίνα και μπάνιο. Μια συνήθεια που θα σας σώσει και καλό θα ήταν να την μάθετε και στα παιδιά από νωρίς.
  • Ορίστε μία μέρα για κάθε δουλειά. Δευτέρα σκούπισμα, Τρίτη ξεσκόνισμα, Τετάρτη σίδερο κτλ. Φροντίστε να ξυπνήσετε μίση ώρα νωρίτερα ώστε να κάνετε τη δουλειά που έχετε. Φτιάξτε καφέ, βάλτε μουσική και αφοσιωθείτε στη δουλειά που έχετε να κάνετε. Μην αποσπάσετε την προσοχή σας με άλλα πράγματα γιατί θα βγείτε εκτός χρόνου.
  • Είναι σημαντικό το μπάνιο και η κουζίνα να είναι πάντα καθαρά γιατί έχουν να κάνουν με την υγεία σας. Συνεπώς, κάθε πρωί κατεβάζετε τα σκουπίδια.
  • Κάθε πρωί είναι βασικό να ανοίγετε όλο το σπίτι για να ανανεώνεται ο αέρας. Μπορείτε τώρα το χειμώνα να αερίζεται ένα ένα τα δωμάτια για να μειώσετε το κρύο.
  • Να τακτοποιείτε τα ρούχα σας κάθε βράδυ και να μην τα παρατάτε σε καναπές και καρέκλες.
  • Να στρώνετε το κρεβάτι σας. Αφού αερίσετε το δωμάτιο σας, σειρά έχει το στρώσιμο του κρεβατιού. Δεν παίρνει πάνω από 3 λεπτά. Η εικόνα του στρωμένου κρεβατιού συμβάλλει στη γενική εικόνα ενός τακτοποιημένου και καθαρού σπιτιού.
  • Στην κουζίνα τώρα θα πρέπει να κρατάτε καθαρές τρεις βασικές επιφάνειες: νεροχύτη, πάγκους και τραπέζι. Μην αφήνετε άπλυτα τα πιάτα στο νεροχύτη. Τοποθετήστε αμέσως στο πλυντήριο πιάτων. Βάλτε σε λειτουργία το πλυντήριο πιάτων το βράδυ. Θα έχετε οικονομικότερη χρέωση στο τιμολόγιο της ΔΕΗ και το πρωί θα βρείτε πλυμένα τα σερβίτσια σας, έτοιμα για τοποθέτηση.Καθαρίστε τους πάγκους σας και μαζέψτε το τραπέζι μετά το φαγητό. Μία φορά την εβδομάδα αφιερώστε την στο καθάρισμα της κουζίνας. Κάντε ένα καλό ξεκαθάρισμα στο ψυγείο και στα ντουλάπια σας. Επίσης, είναι πολύ βολικό να χρησιμοποιείτε τάπερ με ετικέτες ώστε να θυμάστε τι είναι το κάθε τρόφιμο που έχετε. Έξω απ΄το ψυγείο σας τοποθετήστε ένα πίνακα όπου θα σημειώνετε ότι τελειώνει σε τρόφιμα. Με τον τρόπο αυτό θα κερδίσετε χρόνο απ΄τη λίστα για το σούπερ μάρκετ. Τέλος, χρησιμοποιείτε καθαριστικά με αντιβακτηριδιακή δράση.
  • Φροντίστε να μην αφήνετε τα προσωπικά σας πράγματα στο σαλόνι. Αν έχετε παιδιά είναι βασικό να τους μάθετε να μαζεύουν τα παιχνίδια τους. Επίσης, τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να μάθουν να διαβάζουν στο δωμάτιο τους. Το σαλόνι και η τραπεζαρία δεν προορίζονται για το σκοπό αυτό.
  • Είναι βασικό να υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι σ΄όλο το σπίτι. Για παράδειγμα, στο παιδικό δωμάτιο τα παιδιά είναι καλό να έχουν μεγάλα καλάθια για τα βρόμικα ρούχα και μεγάλα κουτιά για τα παιχνίδια τους. Οι αποθηκευτικοί χώροι βοηθούν στο να βρίσκει το κάθε πράγμα τη θέση αλλά και για να γνωρίζετε που βρίσκεται το κάθε τι όταν το χρειάζεστε.
  • Αναθέστε δουλειές στα παιδιά και στο σύντροφό σας. Αν το κάθε μέλος της οικογένειας είναι υπεύθυνο για ένα πράγματα τότε εσείς θα έχετε χρόνο για να προσφέρετε στην οικογένεια σας και να είστε πιο ξεκούραστες. Κανονίστε ένα οικογενειακό meeting και συζητήστε για το ποιες δουλειές μπορεί να αναλάβει ο καθένας. Δουλειές που θα είναι ανάλογες με την ηλικία των παιδιών και θα ταιριάζουν στο πρόγραμμα τους αλλιώς δεν υπάρχει περίπτωση να τηρηθεί το πρόγραμμα.
  • Κάθε Σαββατοκύριακο αφιερώνετε μερικές ώρες στην οργάνωση της εβδομάδας. Δείτε ποια ραντεβού έχετε, οι δραστηριότητες των παιδιών, υποχρεώσεις, πληρωμές λογαριασμών κτλ θα πρέπει να βρίσκονται σ΄ένα μεγάλο πίνακα. Με τον τρόπο αυτό δεν κινδυνεύετε να ξεχάσετε κάτι αλλά και ούτε να νιώθετε συνεχώς αγχωμένες.
  • To σίδερο είναι μια αρκετά βαρετή δουλειά για τις περισσότερες γυναίκες. Δοκιμάστε λοιπόν να σιδερώσετε ενώ βλέπετε μία ταινία. Ακούστε μουσική ενώ σιδερώνετε ή ζητήστε απ΄τα παιδιά σας να σας κάνουν παρέα μιλώντας για διάφορα θέματα. Προσπαθήστε να κάνετε την ώρα αυτή όσο πιο διασκεδαστική γίνεται.
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...