Μήπως είστε ερωτευμένοι;


Ίσως το κυριότερο σημάδι ότι ο έρωτας έχει εγκατασταθεί στη ζωή σου είναι όταν συνειδητοποιείς πως έχεις σταματήσει να ψάχνεις, όταν καταλαβαίνεις πως παρ' ότι μπορεί να υπάρχουν και αλλού «πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια», αυτή η «πορτοκαλιά» έχει ριζώσει για τα καλά στην καρδιά σου. Ερωτας. Η φύση, η πηγή και η αιτία του, οι επιπτώσεις, οι χαρές και οι στενοχώριες του έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης εδώ και χιλιετίες.
Ερωτήματα γύρω από τον έρωτα έχουν απασχολήσει φιλοσόφους, ποιητές, συγγραφείς και γενικότερα ανθρώπους του πνεύματος από την απαρχή της ανθρώπινης ιστορίας και οι απαντήσεις συχνά αδυνατούν να ικανοποιήσουν. Ειδικά αν δεν μπορείς να απαντήσεις, αν είσαι όντως ερωτευμένος/η. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να γνωρίζουμε αν είμαστε ερωτευμένοι; Συνταγή δεν υπάρχει, αλλά όπως διευκρινίζει η δρ Μάργκαρετ Πολ, υπάρχουν σημάδια που μπορούν να βοηθήσουν να αποφασίσουμε.

Ερωτας δεν σημαίνει μηδενική αυτοεκτίμηση. Για να αγαπήσεις κάποιον πρέπει πρώτα να αγαπάς και να αποδέχεσαι τον εαυτό σου και τα συναισθήματά σου. Αν η αίσθηση ασφάλειας -που όλοι αναζητούμε- εξαρτάται από το σύντροφό σου, τότε αυτό που νιώθεις είναι ανάγκη και όχι έρωτας. Ο έρωτας πρέπει να αφορά τον αληθινό εαυτό του συντρόφου σου, τον ίδιο τον άνθρωπο. Πρέπει να τον/την αγαπάς όπως πραγματικά είναι και όχι γιατί είναι όμορφος/η ή σου κάνει όλα τα χατίρια. Η σεξουαλική χημεία είναι το επόμενο ζητούμενο. Μπορεί αρχικά να βασίζεται στα εξωτερικά χαρακτηριστικά του συντρόφου, αλλά στην πορεία πρέπει να αποκτά βαθύτερο νόημα. Η ενέργεια και το άγγιγμά του/της αρκεί για να σας γεμίσει και η σεξουαλική επαφή, πέρα από σωματική, πρέπει να είναι και συναισθηματική εμπειρία. Χαρακτηριστικό του έρωτα και της αγάπης είναι όταν χαίρεσαι να προσφέρεις στο/στη σύντροφό σου. Οταν τον στηρίζεις και του προσφέρεις, όταν χαίρεσαι με τη χαρά του και λυπάσαι με τη λύπη του, χωρίς να του/της ρίχνεις ευθύνες για τα δικά σου προβλήματα και χωρίς να χάνεις τον εαυτό σου μέσα στη σχέση σου. Στον έρωτα δεν πασχίζεις να βρεις θέμα συζήτησης, ακόμη και η σιωπή είναι αρκετή, όταν τη μοιράζεστε. Υπάρχει ένας ψυχικός και συναισθηματικός δεσμός, πέρα από τον σεξουαλικό.
Αν φοβάσαι τους καβγάδες ή θεωρείς πως καβγάς και έρωτας δεν πάνε μαζί, ή ακόμα νομίζεις πως οι καβγάδες που δεν επιλύονται και πολλαπλασιάζονται είναι ενδεικτικοί του πάθους στη σχέση σας, τότε πρέπει να αναθεωρήσετε. Το θέμα δεν είναι να χάσετε το δίκιο σας ούτε να βγαίνετε πάντα «από πάνω». Αντιθέτως, όταν αγαπάς, τότε οι διαφωνίες αποτελούν ευκαιρία για να ακούσεις την πλευρά του συντρόφου σου και να αναζητήσεις τρόπους ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες.
Το γέλιο και η διασκέδαση σε μια σχέση είναι επίσης χαρακτηριστικό του έρωτα. Ταιριάζει το χιούμορ σας, γελάτε με τα ίδια αστεία, αλλά και ο ένας με τα αστεία του άλλου. Περνάτε καλά και διασκεδάζετε.
Κυρίως, όμως, όταν είσαι ερωτευμένος, δεν χρειάζεται να υποκρίνεσαι και δεν προσπαθείς να αποφύγεις την άποψη και την κρίση του συντρόφου σου. Εμπιστεύεσαι τους φόβους, ανησυχίες και ανασφάλειές σου και κατανοείς τους δικούς του/της φόβους, ανησυχίες και ανασφάλειες. Η εμπιστοσύνη είναι πλήρης και αμφίδρομη.
Δεν θα πρέπει όμως να πιστεύετε πως όταν είσαι ερωτευμένος «περπατάς μονίμως στα σύννεφα», πως κάθε λεπτό της κάθε ώρας σκέφτεσαι το/τη σύντροφό σου και πόσο τον/την αγαπάς. Η αγάπη πάει και έρχεται, αλλά πάντα υπάρχει. Αλλά ίσως το κυριότερο σημάδι ό,τι ο έρωτας έχει εγκατασταθεί στη ζωή σου είναι όταν συνειδητοποιείς πως έχεις σταματήσει να ψάχνεις, όταν καταλαβαίνεις πως παρ' ότι μπορεί να υπάρχουν και αλλού «πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια», αυτή η «πορτοκαλιά» έχει ριζώσει για τα καλά στην καρδιά σου.
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...