Σύγχρονη δουλεία στο Κατάρ με αφορμή το Μουντιάλ του 2022 (vid)

Η εφημερίδα Guardian διεξήγαγε μεγάλη έρευνα, έπειτα από μαρτυρίες που έκαναν λόγο για καθεστώς σύγχρονης δουλείας σε μετανάστες εργάτες από το Νεπάλ, οι οποίοι δεν αντέχουν τις συνθήκες και πεθαίνουν με τρομακτική συχνότητα! Η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων είχε προειδοποιήσει...
Σύμφωνα με τα έγγραφα τα οποία αποκτήθηκαν από την πρεσβεία του Νεπάλ στη Ντόχα, τουλάχιστον 44 εργάτες πέθαναν από τις 4 Ιουνίου μέχρι τις 8 Αυγούστου! Περισσότεροι από τους μισούς πέθαναν από καρδιακές προσβολές, ή εργατικά ατυχήματα. 
Επίσης, όπως αποκαλύπτει η έρευνα, υπάρχουν αποδείξεις για καταναγκαστική εργασία σε ένα μεγάλο έργο που αφορά το Μουντιάλ! Εργάτες από το Νεπάλ καταγγέλλουν ότι δεν έχουν πληρωθεί για μήνες και ότι τους κρατούν τους μισθούς ώστε να τους εμποδίσουν να φύγουν. Κάποιοι άλλοι εργάτες, τονίζουν ότι οι εργοδότες τους δεν τους δίνουν τα διαβατήριά τους και αρνούνται να κινήσουν διαδικασίες για να τους βγάλουν ταυτότητες, διατηρώντας έτσι παράνομους μετανάστες. Επιπλέον, υπάρχουν καταγγελίες για στέρηση πόσιμου νερού σε συνθήκες ερήμου, ενώ περίπου 30 εργάτες από το Νεπάλ ζήτησαν άσυλο από την πρεσβεία της χώρας τους! Οι καταγγελίες αφορούν επικεφαλής από το Κατάρ, οι οποίοι χειρίζονται το εργατικό δυναμικό.
«Θέλουμε να φύγουμε, αλλά η εταιρεία δεν μας αφήνει.  Είμαι θυμωμένος για το πως μας συμπεριφέρεται η εταιρεία, αλλά είμαστε αβοήθητοι. Μετανιώνω που ήρθα εδώ, αλλά τι να κάνω; Υποχρεωθήκαμε να έρθουμε μόνο και μόνο για να τα βγάλουμε πέρα, αλλά δεν είχαμε τύχη», τονίζει χαρακτηριστικά ένας μετανάστης εργάτης από το Νεπάλ. Άνθρωπος από την Επιτροπή που έχει αναλάβει το έργο της διοργάνωσης του Κυπέλλου, τόνισε στον Guardian ότι ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα σε υποδομές που αφορούν άμεσα το Μουντιάλ, ωστόσο τόνισε οι καταγγελίες προκάλεσαν έντονο προβληματισμό για κατασκευές που γίνονται και αφορούν έργα που σχετίζονται με τη διοργάνωση. «Ενημερωθήκαμε ότι οι σχετικές κυβερνητικές αρχές διεξάγουν έρευνα για τις κατηγορίες», υποστηρίζει.
Η έρευνα της εφημερίδας βρήκε εργάτες να κοιμούνται ανά 12 σε ένα δωμάτιο και να αρρωσταίνουν από τις συνθήκες υγιεινής. Κάποιοι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, δουλεύουν χωρίς χρήματα και παρακαλούν για φαγητό... «Δουλεύαμε με άδειο στομάχι για 24 ώρες. Δουλειά για 12 ώρες και χωρίς φαγητό για την νύχτα», δηλώνει ο 27χρονος Ραμ Κουμάρ Μαχάρα. «Όταν διαμαρτυρήθηκα, ο προπονητής μου μου επιτέθηκε, με έδιωξε από το μέρος που έμενα και αρνήθηκε να με πληρώσει. Έπρεπε να ζητιανεύω για φαγητό από άλλους εργάτες», προσθέτει.
Οι περισσότεροι εργάτες μετακινήθηκαν από το Νεπάλ με τη συνδρομή ενδιάμεσων, στους οποίους οφείλουν χρήματα, γεγονός που κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη αφού δεν πληρώνονται και τα έγγραφά τους έχουν κατασχεθεί. Η λέξη σύγρονη δουλεία μόνο υπερβολική δεν είναι. «Οι αποκαλύψεις είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη για τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας στο Κατάρ», δηλώνει ο Αϊντάν ΜακΚουέιντ, διευθηντής της Anti-Slavery International.
Στο Κατάρ, περίπου το 90% του εργατικού δυναμικού είναι μετανάστες, ενώ αναμένεται 1.5 εκατομμύριο εργάτες ακόμα για την κατασκευή των έργων του Μουντιάλ. Πάνω από 100.000 άνθρωποι από το Νεπάλ έφυγαν για το Εμιράτο, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, πέφτοντας θύματα εκμετάλλευσης. «Θέλουμε να φύγουμε, αλλά δεν μας αφήνουν. Αν το σκάσουμε, γινόμαστε παράνομοι και δεν θα μπορούμε να βρούμε άλλη δουλειά, ενώ η αστυνομία θα μπορεί να μας πιάσει ανά πάσα στιγμή και να μας απελάσει», αναφέρει μια καταγγελία, ενώ κάποιοι τονίζουν ότι εργάζονται στους 50 βαθμούς Κελσίου χωρίς νερό!


Πηγή: gazzetta.gr 

Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...